Konya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2469.4
  • BIST
    9536.16
  • BTC
    63388.6$

KIŞ GECELERİ İÇİMİZİ ISITAN “SALEP”

13 Aralık 2021, Pazartesi 09:31

Hoş kokusuyla insanı kendine çeken, içimizi ısıtan salep, kuşkusuz kış gecelerinin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Kalori miktarı biraz yüksek olsa da kilo alımına neden olmaz, aksine abartılmadan, doğru bir şekilde tüketildiğinde zayıflama yardımcı bile olabilir. Sütle hazırlanması salebi kaliteli protein ve kalsiyum kaynağı haline getirir.

 

VÜCUDA BİRDEN FAZLA OLUMLU ETKİSİ VARDIR.

 

  • GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELİR. Sütle hazırlanan, üzerine tarçın eklenerek sıcak bir şekilde içilen salep, özellikle soğuk havalarda insanın içini ısıtır ve soğuğa karşı bireyi korur. Öksürük, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavi süresini kısaltır.

 

  • LEZZETLİ BİR ARA ÖĞÜN OLABİLİR. Sütle pişirilen salebin, kalorisi yüksek olsa da dikkatli ve doğru bir şekilde tüketildiğinde kilo alımına neden olmaz. Güçlü bir kalsiyum ve protein deposudur. Bu özelliği sayesinde ev yapımı salep sağlıklı bir ara öğün olarak tercih edilebilir.

 

  • MİDEYİ KORUMAYA YARDIM EDER. Gastrit, reflü gibi midede meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelen salep, hazmı kolaylaştırıp mideyi rahatlatır. Şişkinliği önler.

 

  • KABIZLIĞI ÖNLER. Salebin içerisinde bulunan müsilaj, suyla şişip mideyi kaplar. Bu özelliğiyle doyurucu etkiye sahip olur. Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlığın önlenmesini sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.

 

  • ÜZERİNE EKLENEN TARÇIN, kan şekerini düzenleyici etkisi ile bireye tokluk hissi verir ve tatlı krizlerini önler. Acıkmayı geciktirir. Böylelikle aç kalmadan, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur.

 

1 BARDAK DIŞARIDAN ALINAN SALEP KAÇ KALORİ?

 

1 bardak salep yaklaşık 188-190 kaloridir.

İçerisinde, 27 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 6 gr yağ ve 836 mg kalsiyum bulunur.

 

ENFES EV YAPIMI SALEP TARİFİ

Dışarıdan alınan saleplerdeki şeker ve nişasta oranı oldukça fazladır. Bu da salebin kalorisinin artmasına neden olur. Aşağıda verdiğim tarifle hazırlanan salepler; hem daha sağlıklıdır, hem de diyete daha uygundur.

 

1 su bardağı süte – 1 tatlı kaşığı toz salep ölçünüz olacak şekilde kişi sayısına göre sütünüzü ve salebinizi bir tencereye dökün. Kısık ateşte yoğunlaşana kadar pişirin. Topaklanmayı önlemek adına pişinceye kadar sütü karıştırmayı unutmayın.

 

Piştikten sonra servis esnasında üzerine bir miktar tarçın, dövülmüş ceviz ya da fındık ekleyin. Tadı şekersiz gelirse bardağınıza 1 çay kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz. Değişik tatlar elde etmek isterseniz rendelenmiş limon veya portakal kabuğunu da deneyebilirsiniz.

 

Yalnızca toz salep ve süt ile yaptığınız salebi diyetinizde 1 bardak süt değişimi yerine içebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.