Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2488.5
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63510.55$

KIŞ AYLARININ SEVİLEN YEMİŞİ KESTANENİN FAYDALARI

19 Kasım 2020, Perşembe 08:46

Sevgili okurlarım bu hafta kış aylarının sevilen yemişi Kestaneyi sizler için araştırdım. Şimdi elde ettiğim bilgileri sizlerle başlaşmak istiyorum. İlk önce Kestane yi kısaca bir tanıyalım. Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumlarıdır.

Kestane dikenli, yeşil renkte kupula denilen top görünümlü dikenli dış kabuk içinde ikili ya da üçlü halde bulunur. Hasat zamanı gelince bu dikenli dış kabuk sararıp çatlar ve ağaçtan yere düşer. Düşünce de kestanenin meyveleri dikenli toplarından ayrılır. Ağaçta kalan kestaneler de dallara uzun sırıklarla vurarak yere düşürülürler.

Kestane herkes tarafından sevilen, kış mevsimi ile özdeşleşmiş çok lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir yemiştir. Kestanenişastalı yapısından dolayı yemeklerde de lezzet verici ve kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Soğuk havalarda sıcacık kestane kebap yemenin keyfi bambaşkadır.

Diğer yemişlerin aksine yüksek nişasta ve su içeren kestanede protein ve yağ oranı düşüktür. İçeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini bulunan kestane doyurucu bir besindir. 100 gram kestane160 kalori enerji sağlamakta, 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içermektedir.

Şimdi ise Kestanenin Sağlığa yararlarından söz etmek istiyorum.

Kestanedeki karbonhidrat içeriği yüksek olmakla birlikte kompleks olduğu için yavaş emilir. Kompleks karbonhidratlar içerdikleri lif oranı yüksek olduğu için basit karbonhidratlar gibi kan şekerini fazla yükseltmez, diyabete, kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkartmaz. Kompleks karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Özellikle kış aylarında enerji depolamak, bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek için kestane tüketmek gerekir.

Kestanede bulunan demir kansızlığı önler, magnezyum ve fosfor ise kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Sakinleştirici özelliği vardır stresin giderilmesine yardımcı olur. Kestanedeki C vitamini, dişler, kemikler ve kan damarlarındaki matrix oluşumu için gereklidir. Kestane, yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilmektedir. Kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir. Kestane en çok lif içeren yemişlerden biridir, içeriğindeki lif onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar, bu da kan şekerinin hızlı değil yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Karaciğer ve mide için faydalıdır, ishali önler. Beyin için faydalıdır unutkanlığı ve alzheimeri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Kestane bebeklerde kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlıdır. Kestane ayrıca trigliseridi düzenlemektedir.

Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecek olduğu için diyet yapanların kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Şeker hastaları, damar sertliği olanlar ve yüksek tansiyonlu kişiler de az miktarda yemelidir.

Tabii bir de atkestanesi var. Ağaçlardan kolaylıkla toplanan atkestanesi kesinlikle yenmez, zehirlidir. Ama farklı bir şekilde kullanırsanız çok işe yarar. Atkestanesini dolaplarınıza yerleştirerek kıyafetlerinizi ve yün malzemeleri güvelerden koruyabilirsiniz. Naftalin yerine geçen doğal, etkili bir malzemedir. Damarları daraltıcı özelliği olan atkestanesi kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılır.

Kestane hakkında topladığım bilgilerin bir kısmını sizlerle paylaştım. Özellikle Kış aylarının vücudun direncini artıran faydalı sebze ve meyveleri tercih edin. Sağlıcakla kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.