Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64505.430$

Kış aylarında meyve tercihiniz Mandalin olsun

15 Ekim 2020, Perşembe 09:13

Sevgili okurlarım bu hafta sizlere kış aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden biri olan mandalin’in faydalarını sizler için araştırdım. İlk önce araştırmalar sonucunda elde ettiğim bilgileri aktarmak istiyorum.

Mandalina, (Citrus Reticulate) kırmızımsı-turuncu renkte olan özel bir Mandarin portakal çeşididir. Bunlar Rutaceae ailesine aittir. Tadı, portakaldan daha tatlı ve güçlü olarak kabul edilir. Çoğunlukla ılıman bölgelerde yetiştirilir. Mandalinaların; sindirimi geliştirmek, kan basıncını düzenlemek, kalbinizi korumak, kanser, diyabet ve osteoporoz riskini azaltmak gibi çok ciddi sağlık yararları vardır.

Mandalina, flavonoidler, C vitamini, A vitamini, folat ve potasyum gibi birçok besleyici bileşik ile zenginleştirilmiş, lezzetli ve ferahlatıcı bir narenciye meyvesidir. Bu sağlıklı bileşenler, hücre DNA’sından kemiklere ve kalbe kadar vücudun tüm bölgelerinin sağlığına katkıda bulunur. Mandalina portakal ile karşılaştırılabilir, ancak daha fazla A vitamini, demir ve biraz daha az C vitamini içerir. Şimdi mandalinanın sağlık açısından yararlarına daha yakından bakalım… Mandalinanın faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…

Mandalinanın sağlık faydalarından bazıları şunlardır: Mandalina, bazı antikanser özelliklerine sahip olan flavonoidler adı verilen bileşiklerle doludur. Mandalinalardaki flavonoidlerin, kanserli hücrelerin büyümesini önlediği ve tümörlerin çoğalmasını önlediği gösterilmiştir. Flavonoidler serbest radikalleri nötralize eden (kararsız, hastalığa neden olan moleküller) ve ayrıca kalp hastalığının gelişmesine karşı koruma potansiyeline sahip antioksidanlardır. Flavonoidler ayrıca koroner arterlerde daha iyi kan akışını teşvik edebilir, arterlerin kan pıhtıları oluşturmasını önleyebilir ve vücuttaki “kötü” kolesterolün oksidasyonunu durdurabilir, bu da birçok tehlikeli kalp durumu için bir risk faktörüdür.

Çok az insan mandalinaların da mükemmel bir lif kaynağı olduğunu ve portakaldan daha kolay sindirildiğini bilir. Lifin faydaları çoktur. Bağırsakların korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli diyetler ayrıca kolesterol seviyelerini düşürür, kan şekeri dengesini sağlar ve sağlıklı kilo kaybına neden olur.

Mandalina, serbest radikal hasarını da önleyen güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir. C vitamini vücuttaki kollajen sentezi için çok önemlidir; yaraları iyileştirir ve tendonları, bağları, kemikleri ve kan damarlarını bir arada tutar. C vitamini aynı zamanda, demirin gıdalardaki emilimine yardımcı olur. Mandalina ayrıca, bağışıklık fonksiyonu, görme, üreme sağlığı ve hücreler arasındaki iletişim ile bağlantılı bir retinoid grubu olan A vitamini içermektedir.

Mandalina, vücutta birçok önemli işlevi olan folat ve B vitamini içerir. Folat, vücutta yeni hücrelerin sağlığını korumaya yardımcı olur. Folat, hamilelikte ve bebeklerin büyüme dönemlerinde özellikle önemli bir vitamindir. Yeterli folat tüketimi ayrıca kansere neden olabilecek DNA değişikliklerini önlemeye yardımcı olur. Folat vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemlidir.

Orta büyüklükteki bir mandalinada bir mineral olan yaklaşık 146 miligram potasyum bulunur. Potasyum, vücudun tüm organlarını, hücrelerini ve dokularını etkiler. Bu mineral böbrek, kas, sinir, kalp ve sindirim sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Potasyum kemik sağlığı için de önemlidir, hatta yaşamın ilerleyen dönemlerinde osteoporozla mücadeleye yardım eder. Yeterli potasyum alımı, yüksek tansiyonu önleyebilir ve inme riskini düşürebilir.

Mandalina, bir karotenoid olan yüksek beta-kriptoksantin seviyelerine sahiptir. Mandalina sindirildiğinde, anında bir çeşit A Vitamini olan retinol haline dönüştürülür. Yapılan bazı çalışmalarda, yüksek miktarda beta-kritoksantin içeren diyetlerin, özellikle akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azalttığı gösterilmiştir. Karotenoid ayrıca, romatoid artritin daha ciddi semptomlarından bazılarını hafifletebilir.

Araştırmalar sonunda elde ettiğimiz bilgileri sizlerle paylaştım. Kış aylarında mutlaka Mandalin meyvesini mutfağınızda bulundurun. Sağlıklı sebze ve meyveleri tercih edin. Sağlıklı kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.