Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63787.307$

Kış aylarında Karaturp”a sofralarınızda yer açın

17 Aralık 2020, Perşembe 08:56

Sevgili okurlarım bu hafta sizlere yer altında yetişen harika bir ürün olan karaturpu sizler için araştırdım. Elde ettiğimiz faydalı bilgiler saymakla bitmeyecektir.

Doğanın bitmek tükenmek bilmeyen şifa kaynakları bazen lezzetli bazen de acı bir tada sahiptir. Tadı ile birazcık yüz buruştursa da şifası ile göz kamaştıran siyah turp da işte bu doğa harikalarından biridir.

Seveni az olsa da şifası bol sebzeler arasında siyah turp başı çeker. Atalarımız karaturp için ölümden başka her derdin devasıdır derler. Mineraller ve vitaminler bakımında oldukça zengin olan siyah turp acı tadı ile de bilinir. Zaten bu yüzden seveni azdır. Ancak acı tadına rağmen özellikle kış mevsiminde sofralardan eksik edilmemelidir. Hatta sofraların baş tacı yapılmalıdır. Salatası yapılabilir, turşusu kurulabilir. Kısacası pek çok şekilde tüketilerek siyah turpun faydalarından yararlanılabilir. İçeriğinde o kadar çok mineral ve vitamin bulunur ki onun için sebze değil adeta bir maden ocağı benzetmesi bile yapılabilir. İçeriğindeki her bir vitamin ve mineral de farklı bir hastalığa iyi gelir.

Birçok hastalık için şifa kaynağı olsa da en çok bilinen faydası öksürüğe iyi gelmesidir. Özellikle siyah turp bal öksürüğe birebir gelen mucizevi siyah turp kürleri arasında yer alır.

Hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde rahatlıkla büyüme imkanı bulan siyah turp, kazık köklü bitkiler arasında yer alır. Toprak altında yetişen siyah turp tohum halinde toprağa ekilir. Büyümesi uzun zaman aldığı için de yılda sadece iki kez ekimi yapılır.

Genellikle ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde ekilen siyah turp tohumlarının olgunlaşması kış aylarını bulur. Bu nedenle beyaz kış, siyah turp mevsimi olarak bilinir. Doğal antibiyotikler arasında yer alan siyah turpun kış aylarında olgunlaşması da başlıca başına mucizedir. Bu yüzden boyundan büyük işler yaparak sayısız hastalığa şifa olan bitki grip, nezle, bronşit vb hastalıkların daha çok yaşandığı kış aylarında topraktan çıkarılır. Vitamin ve mineraller açısından bonkör olan siyah turp market ve manav reyonlarında ayrıca semt pazarlarında bolca bulunur.

Siyah Turpun Faydaları Nelerdir? Siyah turp öksürük sorununa birçok kürle çözüm olur. Siyah turp kanser hastalığına karşı etkilidir. Vücudu kanserli hücrelere karşı savunur. Diş eti hastalıklarının da yılmaz savaşçısıdır. Uyku sorunu çekenleri bile bebek gibi uyutur. İçerisinde yer alan iyot ve kükürt sayesindehazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini kuvvetlendirir. Siyah turp saça faydaları olan bir sebzedir. Kepeği giderir, saçların sağlıklı uzamasını sağlar, saç dökülmesi önler. Ayrıca siyah turp beyaz saç sorunu yaşayanlara da şifadır. Saçların beyazlamasını geciktirir. Sindirilebilir karbonhidratlar bakımından fazlasıyla cömert olduğu ve bolca sudan oluştuğu için zayıflamak isteyenlere de bir diyetisyen gibi yardımcı olur. Siyah turp böbrek taşı oluşumunu engellediği gibi böbrek taşı düşürmeyi de kolaylaştırır. Kandaki şeker oranını dengeleyerek diyabet oluşumunu engeller. Strese iyi gelir. Siyah turp sinüzit, astım ve bronşite karşı da oldukça faydalıdır. Bu haftalıkta yaptığım araştırmalar sonunda elde ettiğimiz faydalı bilgilerimiz bu kadar.

Hayatınız boyunca her zaman sağlıklı sebze ve meyveleri sofranızdan eksik etmeyin. Sağlıcaklı kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.