Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2433.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64687.83$

Kış aylarında Ispanak için sofralarınızda yer açın

10 Aralık 2020, Perşembe 09:14

Sevgili okurlarım bu hafta sizler için kış aylarının en çok tercih edilen sebzelerinden biri olan Ispanağı sizler için faydaları araştırdım. Elde ettiğim bilgiler ıspanağın faydalarının saymakla bitmiyor diyebilirim. Şimdi ıspanaktan söz etmek istiyorum.

Ispanak tüketmenin olası sağlık yararları arasında diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi, kanser riskinin azaltılması ve kemik sağlığının iyileştirilmesi ve ayrıca bir dizi farklı mineraller ve vitaminler sağlanması yer almaktadır. Ispanağın cilt bakımı, kan basıncını düzenleme, görme yeteneğini iyileştirme, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun (AMD) ve hemofilinin önlenmesi gibi pekçok yararı bulunmaktadır. Şimdi, ıspanağın sağlık açısından faydalarına gelin daha yakından bakalım…

Glikogliserolipitler, bitkilerde bulunan primer yağla ilişkili moleküllerdir ve ıspanakta bol miktarda bulunan sağlıklı bir besindir. Glikogliserolipitler, sindirim sistemi astarını iltihap kaynaklı hasarlardan korurlar. Ispanak, lif bakımından da yüksektir, bu da yiyecekleri parçalamaya yardımcı olur ve sindirim sisteminizin düzenli çalışamasını teşvik eder.

Beta-karoten, ıspanak gibi bitkilerde bulunan A Vitamini formudur ve hücre büyümesini ve iyi görmeyi teşvik eder. Ispanaktaki fitokimyasallar ayrıca maküler dejenerasyonun ve kataraktların önlenmesine de yardımcı olur.

K vitamini bakımından zengin ıspanak, protrombin üreterek kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve böylece hemofili semptomlarını hafifletir. Aşırı kanamayı kontrol etmek için harikadır ve ayrıca glikojen üretimini uyararak karaciğerin çalışmasını sağlar.

Ispanaktaki glikogliserolipidlerin kanseri önlemeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Bunu tümör büyümesini inhibe ederek başarabilirler. Ispanaktaki A vitamini de meme kanseri riskini azaltabilir. Haftada iki kezden fazla ıspanak yemek, meme kanseri riskindeki mütevazı bir azalmaya bağlanmıştır.

Ispanakta bulunan bir antioksidan olan Faktör Koenzim-Q10 (C0-Q10) kasları, özellikle de vücudun tüm bölgelerine sürekli kan pompalayan kalp kaslarını güçlendirmede önemli bir rol oynar. C0-Q10, hiperlipidemi, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığı gibi birçok kardiyovasküler hastalığı önlemek için kullanılabilir.

Ispanak, gastrointestinal sağlığı koruyan yüksek miktarda beta-karoten ve C vitamini içerir. Serbest radikallerin etkilerinden kaynaklanan kanserli büyümelerden kolorektal hücrelere koruma sağlar. Ispanaktaki folat içeriği, DNA hasarını ve kolon hücrelerinin istenmeyen mutasyonlarını önler.

Ispanak, kemik matriksindeki kalsiyumu tutmada ve böylece kemik mineralizasyonuna yol açan iyi bir K Vitamini kaynağıdır. Bunun dışında, manganez, bakır, magnezyum, çinko ve fosfor gibi diğer mineraller de güçlü kemiklerin oluşturulmasında yardımcı olur. Bu da kişide osteoporoz gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Bu mineraller ayrıca sağlıklı dişler ve tırnaklar için de gereklidir.

Ateroskleroz, damarların sertleşmesinden kaynaklanır. Ispanakta bulunan lutein adı verilen bir pigmentin, ateroskleroz, kalp krizi ve felç oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Bu, ıspanak proteinlerinin kan damarlarındaki kolesterol ve diğer yağ birikimlerini azaltma eğiliminde olmasından kaynaklanmaktadır.

Ispanakta bulunan folat, büyüyen bir fetüsün sinir sisteminin düzgün gelişimine yardımcı olur. Folat eksikliği nedeniyle yarık damak veya spina bifida gibi defektler görülebilir. İçindeki yüksek A vitamini seviyelerinin, anne tarafından önerilen günlük miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir. A vitamini fetüsün doğru akciğer gelişimi için gereklidir ve emzirme döneminde bebeğe aktarılabilir, bu nedenle ıspanak tüketiminin doğumdan sonra devam etmesi önerilir.

Ispanağın diğer faydaları kısaca şöyle sıralamayabiliriz.

  1. bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler. Vücudun kan yapımına katkıda bulunur. Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki göstermesidir. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirir. Karaciğerin temizlenmesine katkıda bulunur. Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır. Kadınların özellikle hamilelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları folik asidi elde etmelerinin en doğal yolu ıspanak yemekten geçer. Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur. Ispanağın bir diğer faydası ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır. Ispanakta bulunan K vitamini menopoz sonrası kemik erimesi ihtimalini düşürür. Cilt sağlığına katkıda bulunur.

Sağlıklı sebzeleri sofralarınızda tercih edin.Sağlıklı kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.