Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2424.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64440.54$

KIŞ AYLARINDA BESLENMEYLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

07 Kasım 2017, Salı 06:33

Kış aylarının başlamasıyla beraber hastalıklardan korunmak için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önem taşımaktadır. Havaların soğumasıyla beraber beslenme alışkanlıklarımız da değişiklikler olmaktadır. Yazın tatilin başlamasıyla beraber kilo verme telaşı başlanmakta insanlar beslenmelerine özen göstermektedir. Kışın ise bu durum yaz aylarının tersine beslenme alışkanlıklarında farklılıklar göstermekte yağlı ve şekerli besinlerin tüketimi artmaktadır. Kış aylarında açık havalarda yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler azaldığı için kilo alımın da artış görülebilir. Bunun için ne yapmam gerekiyor diyenler spora yazılabilir. Spora yazılmanız hem sosyal hem fiziksel aktivite de size oldukça katkı sağlayacaktır. Kalın giysiler giymeniz her ne kadar fazla kilolarınızı kapatmış gibi görünse de yaz ayların da başınıza bela olacağından emin olabilirsiniz. Beslenme görsellik açısından insanları etkilese de sağlık açısından da beslenmenin önemini hepimiz biliyoruz.

KIŞ AYLARIN DA NASIL BESLENMELİYİM?

Diğer mevsimlerde olduğu gibi kış aylarında da 4 besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et ve et yerine geçen besinler, sebze ve meyve ve sebze tüketimi oldukça önemlidir. Kış aylarında bağışıklığımızın güçsüzleşmesiyle beraber grip ve nezle artış gösterttiği için vitamin alımını artırmanız gerekebilir. Beslenmemizde A ve C vitaminlerinden zengin olan mandalina, limon, greyfurt, havuç, roka, tere, brokoli, lahana, yeşilbiber gibi sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösteriniz. Sebze çorbaları kış ayların da hem sıcak besinlere duyulan isteğe yardımcı olmasıyla beraber bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olacaktır.  Bu besinleri hazırladığınızda vitamin ve mineral kayıplarını en aza uğratmak oldukça önemlidir. Kış ayların da diğer mevsimlerde olduğu gibi kavurma ve kızartmadan kaçınılmaya özen gösterilmelidir.  Yağ seçiminde zeytinyağı ve ayçiçeği yağı gibi yağların seçimiyle beraber kullandığınız miktara dikkat etmekte fayda var.

Kış ayların da yenen balık Omega 3 kaynağı açısından zengindir. Omega 3 hakkında az da olsa hepimizin biraz bilgisi vardır. Kısaca bende Omega 3 faydalarına değinmek istiyorum. Omega 3 beyin gelişimi, kalp ve damar gelişimi, kanın normal olarak pıhtılaşması açısından önemli bir besinimizdir. Bu yüzden haftada 2 kez tüketimi oldukça önemlidir.

Kış aylarında Kurubaklagil tüketimi hem tokluk hissi vermesi hem de kan şekerini yavaş yükseltmesinin dışında bol posalı olduğu için kabızlık şikâyetleri için de önemli ve tercih edilmesi gereken bir besindir.

Kış aylarında kilo almamızın nedenlerinden biri de vücudumuzun normal vücut ısısına ulaşması için yaz aylarına göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Buda daha fazla yemek yeme isteğinin artmasıyla beraber yüksek enerjili besinler tüketmemize neden olur. Buda kilo artışına yol açar.

Kış ayların da bütün besinlerden yeterli ve dengeli miktarda almak oldukça önemli olduğundan bir beslenme uzmanından yardım alıp kişiye özel bir diyet programıyla günlük alınması gereken enerji miktarına ulaşılması gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.