Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2425.1
  • BIST
    9703.49
  • BTC
    66625.6$

KİLO VEREMEME SEBEBİNİZ İNSÜLİN DİRENCİNİZ OLABİLİR !

18 Ekim 2019, Cuma 08:52

Tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan obezite ve diyabet görülme sıklığı, “insülin direnci olarak adlandırılan metabolik sorunu da beraberinde getirmiştir. Oldukça sık duyduğumuz bir sorun haline gelen insülin direnci, insülinin vücutta depolanmasına neden olduğu için kilo alımına, karaciğer yağlanmasına, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir.Yanlış beslenmenin ve hareketsizliğin sebep olduğu insülin direnci, hızla kilo almaya ve diyete rağmen kilo verememeye neden olabiliyor. Kanda insülin hormonu arttıkça vücuttaki yağ oranı artar ve kilo alma kolaylaşır. Kanda miktarı çok artan insülin hormunu kan şekerini çok hızlı düşürerek açlık hissine yol açabilmektedir.

İnsülin direnci, insülinin dolaşımda bulunmasına rağmen glikoz, yağ ve protein metabolizmasındaki biyolojik etkilerini gösterememesidir. Dokularda insülinin aracı olduğu glikoz kullanımının azalması ve karaciğerde glikoz yapımının artması ile ortaya çıkan metabolik bozulma, insülin direncinin temelini oluşturmaktadır. İnsülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon, lipid yüksekliği, polikistik over sendromuna eşlik eder.

İnsülin direnci belirtileri;

-Tatlı krizleri

-Unlu, şekerli ve nişastalı besinlere düşkünlük

-Sık acıkma

-Gece yemeleri

-Yemeklerden sonra uyuklama

-Bel çevresinde genişleme

-Karaciğer yağlanması

-Halsizlik

İnsülin direncinizin olabilme ihtimalinden şüpheleniyorsanız, açlık ve tokluk kan şekeri, HbA1c değerlerinize baktırmanız sizin için faydalı olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.