Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2488.4
  • BIST
    9549.84
  • BTC
    60933.64$

Kilo Artışınızın Sebebi Stres  Olabilir mi?

02 Ağustos 2019, Cuma 09:00

Sevgili okurlarım bugün bu satırlardan stres ve kilo konusunda söz edeceğim.“Stresten uzak durun” kolay bir cümle gibi görünse de dünya şartlarında biraz zor bir davranış şekli. Stres insanları farklı şekilde etkiler. Bazı kişilerin kilo vermesine sebep olurken, bazı kişiler stres sebebiyle kilo alır. İş hayatı, maddi problemler, trafik, bir yere yetişme telaşı, özel hayat derken stres her alanda mevcut. Bu durumda kendimizi önünü alamadığımız, aç olduğumuzu düşünmeden yemek yediğimiz anlarda buluyoruz.

Stres altında olduğunuzda fiziksel ya da duygusal olsun vücut bazı hormonlar salgılar. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glikokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almanıza yol açabilir. Stres birçok şekilde kilo artışına neden olabilir. Kortizol seviyesindeki artış metabolizma hızınızı yavaşlatmaktadır. Bu da aynı miktarda besin almanıza rağmen bu besinleri daha yavaş yakmanız anlamına gelir. O yüzden sadece stresli olduğumuz zaman tükettiğimiz besinlerin değil, stres seviyesinin belli bir süre boyunca yüksek olmasının da kilo alımına sebep olduğu ortaya çıkmıştır.

Sağlıksız Gıdalara Yönelme!

Sağlıksız gıdalar mutluluk hissi verdiklerinden ve beynin stresle ilgili kısmını geçici de olsa susturduklarından, kişi stresli oldukça sağlıksız gıdaları istemeye başlar.  Yeme-içme düzeni değişmiş olabilir. Gece yemeleri,  tatlı krizleri ortaya çıkmış ve bunları farkında olmadan yapıyor olabilirsiniz. Stresli olduğunuzu fark ettiğinizde, kendinizi buzdolabının ya da abur cubur dolabının önünde bulduğunuzda bilin ki size dönüşü kilo problemi olarak olacaktır.

Bunun önüne geçmek için yapılması gerekenler; sebzelerden, meyvelerden, kaliteli protein, lifli besinler, süt ürünleri ve iyi yağlardan oluşanbesinlerin gün boyu belirli aralıklarla tüketilmesi kendinizi kontrol etmek anlamında bir başlangıç olabilir.Ara öğünlerinizde meyve, süt, kuruyemiş gibi sağlıklı seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Unutmayın, bağırsaklarınız mutluysa sizde mutlusunuz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.