Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2424.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64440.54$

KİLO ALMAYI KOLAYLAŞTIRANLARDA BUGÜN

28 Haziran 2021, Pazartesi 08:56

“Kilo alamama” durumu çok gündemde olamasa da kilo vermekten çok daha zordur. İştahsızlık, yemek seçme, mide hacminin küçüklüğü, çeşitli sağlık sorunları ve genetik etmenler kilo almaya engel olabilir. “Amaan canım senin de dert ettiğin şeye bak.” diye düşünülebilir fakat sağlık için oldukça önemli hale gelebilir. Yağ oranın olması gerekenden düşük olması, kasların zayıflığı bağışıklığın düşmesine ve hastalıklara karşı vücudun savunmasız olmasına neden olabilir. Dolayısıyla biz de sizlerle bugün, kilo alamayan bireyler için sıklıkla önerilen, iştah açıcı besinlerden biri olan yer fıstığı ve yağı hakkında konuşacağız.

Yer Fıstığı;

Güney Amerika kökenlidir. Yağlı tohumlardandır. Fındık türlerinden biri gibi görünse de kendisi fasülye, mercimek gibi baklagiller ailesinde yer alır.

Çiğ olarak tüketilebilir fakat genellikle kavrulmuş ve tuzlanmış hali tercih edilir.

Protein açısından oldukça zengindir. Bitkisel protein kaynağı olarak tercih edilebilir. Yüksek miktarlarda Kalsiyum, Potasyum ve Fosfor içerir.

Kaliteli bir E vitamini kaynağı olmakla beraber, B grubu vitaminlerinden Tiamin (B1), Niasin (B3), Biyotin (B7) ve Folatı(B9) içerir. 

Gıda alerjenleri sırasında ilk 10 da yer alan Yer Fıstığı, içerisinde bulunan araşin ve konaraşin proteinleri nedeniyle ciddi boyutlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Yer Fıstığı Yağı;

Asya mutfağında sıklıkla kullanılır. Yemekler için tercih edilen bitkisel yağlardan biridir. Fakat içerisinde oldukça fazla miktarlarda bulunan çoklu doymamış yağlar, yüksek ısıda oksitlenerek vücut için zararlı ve sağlıksız hale gelebilir.

İçerisinde 8 farklı yağ asidi trigliseritleri vardır. Yaklaşık %80’i linoleik ya da oleik asitlerden oluşur.

Sağlık Üzerine Olumlu Etkileri Vardır,

Kesin olmamakla beraber yapılan birden fazla bilimsel çalışma; kandaki şeker düzeyini düşürebileceğini, diyabet hastalarında kalp rahatsızlıklarını önleyebileceği göstermektedir.

E vitamini yönünden oldukça zengindir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallerin verebileceği hasarlardan korur.

1 Yemek Kaşığı (10gr) Yer Fıstığı Yaklaşık;

57 kaloridir.

1.7 gr Karbonhidrat

2.6 gr Protein

5 gr Yağ

9.3 mg Kalsiyum

0.9 gr Diyet Lifi

2 mg Sodyum

71 mg Potasyum içerir.

1 Yemek Kaşığı (10ml) Yer Fıstığı Yağı ise yaklaşık 90 kaloridir.

 

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim

Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.