Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2479.7
  • BIST
    9530.47
  • BTC
    61252$

KENDİMİZİ NASIL MOTİVE EDERİZ ?

18 Ocak 2022, Salı 09:20

Gerçek şu ki, bir kişi başka bir kişiyi motive edemez. Ancak bir kişi, bir başkasının, motivasyonun ne olduğunu ve nereden geldiğini anlamasına yardım edebilir. Aynı zamanda bir kişi, bir başkasına kendi kendini motive etmenin kilit noktalarını öğretebilir, onu teşvik ederek motivasyonunu sürdürmesine yardımcı olabilir.

Motivasyonla geçici şevk vermeyi birbirine karıştırmayın. Gerçek motivasyon içten gelen motivasyondur. Başarılı insanlar, başkalarının onları motive etmesini beklemez, bunu kendileri yaparlar. Motivasyon içten geldiğinde ve köklü olduğunda, bizi hayal bile edemeyeceğimiz başarılara götürür. 

Kendi Kendinizi Motive Etmenin Üç Anahtarı

Bu üç sorunun her birine cevabınız kesin olarak EVET ise, hazırsınız demektir. Kendinizi motive etmenin üç anahtarı bunlardır: istek, inanç, zihinde canlandırma... Şimdi bu üç anahtarı inceleyelim. 

Birinci Anahtar: İstek

Motivasyon istekle başlar. Bir şeyi istediğinizde, onu elde etmek için motive olursunuz. İstek bütün başarıların tohumudur. Ortalama insanları üstün başarı gösterenlerden ayıran özellik beceri değil, istektir. Sıradan insanların olağanüstü başarılara ulaşmasını sağlayan şey istektir. Eğitimci ve yazar Hal Urban isteği "tutuşturan arzu" olarak tanımlamaktadır. Tutuşturan arzuya sahip olanları durdurmak neredeyse imkânsızdır. Alev ne kadar büyük olursa ve de kararlılık ne kadar güçlü olursa, başarı da o kadar kesindir.

  • İkinci Anahtar: İnanç

 Herhangi bir girişimde başarı şansınız, kendiniz olan inancınızla ölçülebilir. Yapamayacağınızı düşünüyorsanız, bunun için nedenler sıralarsınız. Gelin biz bu nedenlere mazeret diyelim. Mazeret bulma hastalığı ölümcüldür, bulaşıcıdır ve kişi böyle bir hastalığı olduğunun farkında değildir çoğu zaman.

Neden yapamayacağınızın mazeretlerini aramakla meşgul olursanız, neden yapabileceğinizi asla keşfedemezsiniz. Neden yapabileceğinizi düşünmeye odaklanırsanız, sandığınızdan çok daha fazlasını yapabildiğinizi göreceksiniz. Bu şekilde düşünürseniz, hiç kullanmadığınız iç kaynaklarınız olduğunun farkına varır, sonra da bunları kullanmaya başlarsınız.

Başaracağınıza inanmıyorsanız asla başaramazsınız. İnanmayı seçerseniz, başarmak için ilk adımı atmış olursunuz.

  • Üçüncü Anahtar: Zihinde Canlandırmak

 Kendinizi bir şeyi yaparken ne kadar sık ve ne kadar net bir şekilde zihninizde canlandırırsanız, onu yapma olasılığınız o kadar artar. Her şey zihinde başlar. Hayalleriniz önemli motivasyon kaynaklarıdır.

Şunu deneyin. Yapmak, başarmak istediğiniz her neyse; onu yaptığınız, başardığınız zamanı hayal edin; zamanda zihinsel yolculuk yaparak o güne gidin ve kendinizi bir film izler gibi izleyin. Başarmanın getirdiği tatmin duygusunu şimdiden yaşadığınızı fark ettiniz değil mi? Bu tatmin duygusu sizi motive edecektir.

Eğer içinizde sizi tutuşturan bir istek varsa, başaracağınıza inanıyorsanız ve de başardığınız zamanı zihninizde net bir şekilde canlandırabiliyorsanız, gereken motivasyona sahipsiniz demektir.

    Kaynak: http://hayattandersalmak.blogspot.com.tr/p/normal-0-21-false-false-false-tr-x-none.html              

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.