Konya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.60
  • ALTIN
    2489.4
  • BIST
    9549.24
  • BTC
    62019.18$

KAZANACAK ADAY

07 Şubat 2022, Pazartesi 08:04

Erken ya da zamanında yapılacak seçimi kimin kazanacağı muhalefet tarafından merak konusu olmaktan büyük ölçüde çıkartılmış gibi.

Muhalefet bloğu bu görüşü toplumun önemli bir kesimine kabul ettirdiklerine de inanıyor ve bunu bir başarı olarak görüyor. Bakıldığında buna inanan insanların sayısının az olmadığı da görülüyor.   

İktidarın uygulamaları en başta da ekonomi söz konusu kanaati güçlendirmekte. Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, geçim darlığı, yüksek faturalar, işsizlik gibi sebepler şüphe yok ki, mevcut durumun zayıf tarafları. Muhalefette  daha çok buradan hareketle seçimi kendi adaylarının kazanacağına inandığı gibi, toplumda belli çevreleri de inandırmış.

Ekonomideki olumlu ya da  olumsuz gelişmeler dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, seçim sonuçları üzerinde az ya da çok etkili olur. Aynı sebeplerin bir devri kapatarak, yeni bir devri açtığı ise pek görülen bir durum değil. Bizim ülkemizde bunun fazla örneği yok. Ayrıca böyle olsaydı geçmişte ülkeyi yöneten partiler birden fazla seçim kazanma başarısı gösterebilir miydi?

İnsanlar zamanla unutur.

“Hafıza-i beşer nisyan ila maluldür.”

Sonra toplumun büyük bir kesimini bugün  bunaltan uygulamalar seçime kadar sürüp gidecek mi? Buna da bakmak lazım yapılacak ilk seçimi bir tarafa kaybettirip, öteki tarafa kazandırırken.

Erken ya da zamanında yapılacak bir seçimi kimin kazanacağını, “Çantada keklik” olarak görmek yanıltıcı olacaktır.

Seçimin kaderini  belirleyecek olan ittifaklar henüz net değil her şeyden önce. Seçimde iktidarı yeniden tercihe yönelten iyileştirme müdahaleleri de olacaktır.

Öte yandan Cumhur İttifakı da, Millet İttifakı da olabildiğince genişlemeye  çalışıyor. İttifaklar ve partiler “Bir oy, bir oy” hesabı ile hareket ediyor. Herkes, herkesi yanına çekmeye ve kazanmaya çalışıyor. Bileşenleri  Ak Parti, MHP, BBP ve Doğu Perinçek’in partisi olan Cumhur İttifakı her imkan ve gücü kullanarak genişlemeye çalışırken, Millet İttifakı da boş durmuyor.

Saflar net değil. Partiler ve ittifaklar arasında geçişler olabilir. Bir taraftan oy kopartacak olan birkaç parti bile kurdurulabilir. İyi Partili Koray Aydın’ın sayın Cumhurbaşkanı  tarafından eski başbakanlardan Tansu Çiller’e parti kurdurulacağının haberini vermiş olması bu bakımdan önemlidir ve muhtemelen ilk de olmayacaktır.

Seçimlerde sayın Cumhurbaşkanının karşısına muhalefet partileri tarafından kimin aday olarak çıkartılacağı da  önemli hatta en önemli olandır. Millet İttifakının aday belirleme konusunda büyük zorluklar yaşadığı görülüyor. Erdoğan’ın rakibinin kim olacağı kadar, kimliği de önemli olacak. Dolayısıyla muhalefet bloğunun “Adayımız kim olursa kazanır” öngörü ya da rehaveti Cumhur İttifakının ekmeğine yağ sürecektir.

Bitirirken o merak edilen soru: Erken  seçim olur mu?

Bu ihtimal giderek zayıflamaya başladı.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Vatandaş
    07-02-2022 11:59

    Kazanımları devam etsin isteyenler iktidarın niğmetlerini eline geçirmiş ve tuttukları köşeleri kaybetmek istemeyenler. Unutmayın AKP nin iktidara gelmesi ekonomik gerekçeler kadar toplumda yapılmak istenen ve 1980 lerde başlayan dönüşümün iç ve dış destekçileridir. Umarım Ülkenin ve geni toplum kesimlerinin hatta tüm Türkiye Vatandaşlarının menfaatine ve hayrına bir seçim olur. Kazananın herkesin Cumhurbaşkanı olacağı bir seçim olsun inşaallah. Bu arada Milletin sağvesolduyusunada güvenelim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.