Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2498.3
  • BIST
    9440.8
  • BTC
    64682.49$

Kavun nikotin eksikliğini giderir ve sigarayı bırakmaya yardımcı olur

10 Temmuz 2019, Çarşamba 09:00

Sevgili okurlarım, bu haftaki köşem yazımda Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden Karpuz’u geçen haftalarda köşe yazımda değerlendirmiştim. Bu hafta ise Temmuz ayında hasadına başlanan kavunun insan vücuduna birçok faydası var. Adeta kış aylarından yaza geçiş sırasında vücudu yenileme sağlayan kavun hakkında merak edilenler hakkında sizlere bilgiler aktarmak istiyorum.

Türk halkı tarafından vazgeçilmez tatlardan biri olan kavun,; sodyum, potasyum, magnezyum ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu içerdikleri sayesinde bağışıklık sisteminin hasara uğramış hücrelerini yenilemesinin yanı sıra vücudun deforme olmuş birçok bölgesindeki problemlere de iyi gelir.

Yaz aylarında karpuzdan sonra en popüler olan kavun ve limon ile blendırdan geçirilip tüketildiğinde güçlü bir antioksidan etkisi gösterir. Özellikle yaz aylarında artan kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar için birebir fayda sağlayan karışım her sabah yaz boyu düzenli tüketilmelidir.

Güçlü bir iltihap söktürücü etkiye sahip olduğundan idrar yolu ile biriken toksinleri atar. Ayrıca mutasyona uğramaya meyilli hücreleri yenileyerek kanser hastalıkları önler. Sıcak havaların en fazla etkilediği böbreklerdir. Vücudun sıvı kaybı böbreklerin çalışmamasına ve kum ya da taş üretmesine neden olur. Ancak bu karışım vücudun sıvı ve asit oranını dengeleyerek böbreklerin fonksiyonlarını olumlu etkiler. Kış sonrası çoğu insanın kabusu haline gelen fazla kilolarda kurtulmanın en sağlıklı yolu da sabah kahvaltıdan önce bir bardak kavun ve limon karışımıdır.

Kabakgillere bağlı olan kavun içeriği sulu ve etli bir meyveye sahip. Dış yüzeyindeki kabuğun yetiştiği toprağa bağlı kalınlığı değişir. Kavunun ana yurdu Orta Asya ve İran'dır.

Vitamin ve mineral deposu olan kavun hasbtalıklara karşı vücut direncini artırır. Kavundan yemek, reçel ve tatlı yapılır. Tıbbi tedavide ilaç olarak kullanılan kavun mevsim geçişlerinde vücudun sıvı oranını koruyarak böbrek bezlerinin çalışmasını destekler.

Peki kavunun faydaları nelerdir? Uzmanlar kavun kabuklarını sakın çöpe atılmaması konusunda uyarıyor. Kavun kabukları kaynatılıp tüketildiğinde sindirimi düzenler. Ayrıca kavun ve limon karışımının da insan sağlığına inanılmaz etkisi vardır. Özellikle zayıflamak isteyenler için mucize bir besindir. Kavun, vücuttaki nikotin eksikliğini giderir ve sigarayı bırakmaya yardımcı olur

Kavun özellikle Orta Asya'da başlayıp Osmanlı saraylarındaki sultanların güzellik malzemesi olmuştur. Uzmanlar kavunun kabuklarının da kavun kadar fayda sağladığını vurguluyor. Zayıflamak isteyenler kavun kabuklarını kaynatıp sabah kahvaltıdan önce bir bardak tükettiğinde midenin tokluk seviyesini kontrol altına almış olurlar. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak önceki yağların yakılmasını destekler.

Her meyvede olduğu gibi kavunu da ayarında tüketmeliyiz. Herşeyin fazlası zarardır. Sağlıcakla kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.