Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63737.294$

KARATURP HASTALIKLARIN EZELİ DÜŞMANIDIR

15 Ocak 2020, Çarşamba 09:15

Sevgili okurlarım bu haftam ki yazımda Kara turpun faydalarından bilgi vermek istedim. Kara turp’un en meşhur olduğu konu ise tartışmasız öksürüğe iyi gelen şifalı kısmıdır ki yazımızda yer veriyor olacağız zaten. İçerdiği birçok vitamin ve bileşenler ile vücudun dostu, hastalıkların ezeli düşmanıdır kendisi. Lafı çok da uzatmadan siyah turpun faydalarına artık değinelim.

Kanserli hücrelerle asker gibi savaşır

Karaturp olarak da bilinen siyah turp içerdiği bileşen ve maddeleri sayesinde kanserli hücrelere karşı oldukça etkili bir antioksidandır. Uzmanlar bu konuda salataların ya da yemeklerin içinde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Geçmek bilmeyen öksürüğü söker atar

Siyah turp,Hepinizin duyduğu ve gerçekten de çok etkili bir yöntemdir kendisi. Turpun ucunu ve alt kısmında kalan kök kısmını çok az miktarda kesiyoruz içini bal ile dolduruyoruz. Genellikle bir bardağın üzerine konularak balın süzülmesi beklenir ve süzülen bal içilir. Bunun haricinde ise tabak görevi gören turpa dökülen bal kaşıklanarak da yenilebiliyor.

Diş eti hastalıklarını iyileştirir

Turpun faydaları Kara (siyah) turpu çiğnemenin diş etlerine iyi geldiği de bilinen faydalarından birisidir. Ayrıca diş etlerinde bulunan iltihapları da iyileştirerek ağrıları hafifletir.

Uyku sorunu yaşayanları mışıl mışıl uyutur

Turpun faydaları, Akşamları yemeğin yanında salata olarak yenilen siyah turp veya -acısına aldırış etmezseniz- içilen bir bardak turp suyunun insan vücudunu rahatlatarak uyku verdiği kanıtlanmış yararları arasındadır.

Hazımsızlığa karşı 5 şise soda gücündedir

Turpun faydalarıAynı zamanda bileşenlerindeki iyot ve kükürt miktarı midenin çalışma performansını olumlu şekilde etkiler. Ancak uzmanların bu konuda bir uyarısı var: Turp son derece gaz yapan bir yiyecek olduğu için mide rahatsızlığı yaşayanların dikkatli tüketmelerini öneriyor.

Turpun faydaları, Olası bir soğuk algınlığında, boğaz iltihaplarında, bademcik şişmelerinde ve yukarıda bahsettiğimiz gibi öksürüklerde balla karıştırılıp tüketmek çok etkilidir. Bunun için rendelediğiniz bir ufak turpa isteğine bağlı 2-3 yemek kaşığı bal ekleyerek yiyebilirsiniz.

Kansızlıktan şikâyet edenlere yardımcı olur

Karaturp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı en az ıspanak kadar etki eder. Kansızlık sorunu yaşıyorsanız rendelenmiş ufak bir turpu, zeytinyağı ve sirke ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Tadı çok acı geliyorsa içine aynı miktarda havuç da rendeleyebilirsiniz.

Nefes darlığını ortadan kaldırır

Siyah turp -özellikle de suyu- astım hastalığına oldukça iyi gelmektedir. Nefes almayı kolaylaştırır. Üst solunum yollarını rahatlatarak nefes darlığı yaşayanlara yardımcı olur.

Alerjik hastalıklara da iyi gelir

Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikâyetleri de ortadan kaldırır.

Yüksek tansiyonu bir anda düşürür

Son olarak da siyah turpun içerdiği potasyumun gücüyle, tansiyon hastalarının da yüzünü güldürdüğünü belirtelim.

Sağlıklı sebze ve meyve yiyin. Sağlıklı kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.