Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2507.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.73$

Kararlar ve Saha Uygulamaları

20 Nisan 2022, Çarşamba 01:31

Ülkemizin kronik sorunları var. Güncel sorunumuz can yakan enflasyon. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla saha denetimleri ve kontrolleri yapılacak , fiyatlar kontrol altına alınacak. Esnaf odalarımız, Ticaret Odalarımız , ilgili Bakanlık, Belediye Zabıta Teşkilatları kontroller yapacak. Zamlar hemen herkesin bütçesini zorluyor elbette, sadece tüketici değil esnaf kesimi de etkileniyor. Ben bugüne kadar Esnaf Odası ve  Ticaret Odası temsilcilerinden Tüketici Dernekleriyle ortak denetim yapma çağrısı, esnaf kardeşlerimize “kâr marjınızı normal tutun, sürümden kazanın” veya “indirimleri düzgün yapın, önce artırıp sonra düşürmeyin” gibi tavsiyelerde bulunduklarına hiç şahit olmadım. Oysa sıkıntı hemen her kesimin sıkıntısı. Bir kesimin kendisini kurtarması toplumsal refah getirmiyor maalesef.

Güzel yasal düzenlemeler yaparız, yasalarımız kusursuzdur genellikle ama uygulamadadır sorun ülkemizde. Buyurun Ankara’da bir AVM mağazasından vitrin görüntüleri. Görüntü sadece bir firmaya özgü değil, hemen tüm mağazalar aynı uygulamaya geçmiş. Oysa her mala fiyat konulması zorunlu. “Perakende olarak tüketicilere yönelik satışa arz edilen malların üzerine veya raflarının bulunduğu yerlere tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatını, birim fiyatını ve bunların uygulanmaya başladığı tarihi, malın üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini ve üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilen yerli üretim logosunu içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Tüketicilere sunulan hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listelerin de aynı şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu yasal yükümlülüklerin ihlali halinde, her bir işlem başına, 615 TL idari para cezası uygulanacaktır. “   Hüküm 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun. Yıllara göre ceza bedeli değişir ama etiketsiz ürünlere ceza müeyyidesi değişmez. Fotoğrafta görüldüğü gibi mağazaların vitrinlerinde ve dükkan içinde hiçbir malda etiket yok. Gören ve müdahale eden yetkili de yok. Ayakkabı 850 liradan 530 liraya indirilmiş. Satıcı öyle diyor. 530 liraya para kazanıyorsanız 850 lira nasıl bir fiyat belirlemesi  diye soran da yok.

Diğer fotoğraf tarım alanında inşaat. Bir Türkiye gerçeği.Tarımda bir santimetrekare boş alan bırakmamamız gerek. Zaten tarım alanlarının başka türlü kullanımı yasak. Fotoğraf açık, tarla ekilmiş ama sahipleri kent rantını tarım ürünü getirisine tercih etmişler. Müteahhit “tarladaki ürün çıksın, bekleyeyim” dememiş, hafriyat kamyonları ve iş makineleri dalmış.  

Kanun değil vicdan korur tarımı da tüketiciyi de. Tabii denetim ille de denetim. Allah yardımcımız olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.