Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2435.2
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66934.44$

KALSİYUM (CALCİUM)

07 Ağustos 2018, Salı 07:41

Yeterli ve Dengeli beslenme, hayatımızın her aşamasında sağlıklı bir yaşam sürdürmemiz için büyük önem taşıyor. Vücudumuzun yapısını oluşturan, kemiklerin gelişip ve korunabilmesi için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Vücudun gelişmesi anne karnında başladığından anne adaylarının bu duruma ekstra dikkat etmeleri  gerekmekte, kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmeyi unutmamalıdırlar.

Kalsiyum deyince ilk aklımıza süt ve süt ürünleri gelmektedir. Ama bu minerali süt ve süt ürünleri dışında birçok besinden de karşılayabilirsiniz. Evet, süt ve süt ürünleri çok iyi ve güzel bir kalsiyum kaynağı fakat sebzelerde de birçok vitamin ve mineralin yanında kalsiyumu da içeriyor. Hangi sebzeler kalsiyumdan zengin? Şöyle söyleyeyim; Ispanak, Lahana, Brokoli ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Yaşlılar, çocuklar, gebeler ve yetişkin bireyler günlük kalsiyum ihtiyacını sebzeler, süt ve süt ürünlerinden karşılayabilirler.

Vücudumuz kalsiyum üretmediğinden besinlerle veya doktor tavsiyesiyle takviye ilaçlarla kalsiyum desteği alabilirsiniz. Peki, kalsiyumu nasıl depolarım? Kalsiyum diş ve kemiklerimizde depolanır. Fakat her gün vücuttan atımı gerçekleşir. Bu yüzden günlük kalsiyum ihtiyacınızı besinlerden almanız oldukça önemlidir.

Kalsiyumun vücudumuzda birçok görevi bulunmaktadır. Kaslarımızı hareket ettirmede, beyin ve vücudumuzda sinirsel iletişimi sağlar. Bitti mi bitmedi. Kanın damarlara farklı alanlara taşınmasına, hormon ve protein salınımında rolü bulunmaktadır.

Kalsiyumun emilimini artırmak için D vitaminin olduğu ortamda bulunmanız önemli. D Vitaminin en iyi kaynağı güneş enerjisidir. Yaş ilerledikçe kemik yapımı yavaşlamaya başlar. Ardından kemik yıkım süreci başlar. Kadınlar da kemik yıkımının en fazla olduğu dönem menopoz dönemidir. 9-18 yaş arası büyüme ve gelişmenin en fazla olduğu dönem olduğundan kalsiyuma en çok ihtiyacımız bu dönemdedir.

Günlük Kalsiyum Gereksinimi;

Çocuk ve Ergenlerde

1300 mg.

19-50 yaş

1000 mg.

50 Yaş ve Üzeri

1200 mg.

Gebelerde

1300 mg.

Bu gereksinimi karşılamanız için düzenli ve dengeli bir miktarda ayarlaması için diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Yetersiz kaldığı durumlarda doktorunuza başvurup takviye alabilirsiniz. Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.