Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63835.612$

Kalblerin Hastalıklardan Korunması (2)

05 Haziran 2020, Cuma 08:55

Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman, bir nefes alıp verecek kadar sağlık içinde olmanın; dünyanın bütün nimetlerinden değerli olduğunu şöyle ifade etmiştir:

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Buradan şuraya gelmek istiyorum. Maddi- Manevi hastalıklar diye hastalıkları ikiye ayırarak konumuza devam edeceğim.

Bedenimizde meydana gelen hastalıkları tedavi için araştırma yapıp bilgi ediniyor, hayat tarzımızı değiştiriyor, kapı kapı dolaşıp şifa ve uygun doktor arıyoruz. Bizi ferdî, ailevî, içtimaî yaşantımızda sıkıntıya sokan  kalbî hastalıklar vardır. Mânevîve  kalbî hastalıklarda ise aynı oranda ihtimamı, bilgilenmeyi, kabullenmeyi ve uzmanlarını arayıp bir şifahaneye başvurmayı ihmal edebiliyoruz. İmam Birgivi’nin  “Tarikât-ı Muhammediye” isimli eserinde detaylıca bahsedilir. Bu eserin şerhleri de vardır. Ebu Said Hadimi’nin “ Berika” isimli eseri bunlardan birisidir.

 

             Kalbin Hastalıkları:

İmam Birgivî’ye göre her türlü amelin kaynağı olan kalbi ıslâh etmek, her şeyden daha önemlidir. Çünkü kalp, emrine itâat edilen, verdiği kararların hemen yerine getirildiği hükümdardır. Uzuvlar onun hizmetçileridir. Kalbi ıslâh etmek, onu kötü vasıflardan arındırıp iyi ve güzel vasıflarla süslemekle olur.

“Kulun kalbi doğru olmadıkça îmânı doğru olmaz. Dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz.”  (1)

“İnsan vücudunda bir et parçası vardır ki o düzelirse bütün vücut düzelir, o bozulursa tüm vücut bozulur. Dikkat edin o et parçası kalptir.”(2)

“Kişi bir günah işlediği zaman, kalbine siyah bir nokta konur. Şayet günahtanvazgeçer ve tevbe ederse kalbi cilalanır. Böyle yapmayıp hatalara devam ederse siyahnoktalar artar ve tüm kalbini kaplar..” (3)

İmam Birgivî et-Tarîkatü’l-Muhammediyye isimli eserinde sadece “kalp âfetleri”ni altmış maddede toplamış bunlara yetmiş sekiz tane ilaç tavsiye etmiştir.

 

“Kalplerimizin tabîbi” olan Allâh’ınRasûlü, hadîs-i şeriflerinde özellik günümüzde çok yaygın bulunan mânevî hastalıklara dikkat çekmiş, gönlümüzü bu çeşit hastalıklardan koruması için Allâh’ailticâ etmemizi emretmiştir.

Maraz-ı Kalbînin Dinimizce anlamı Kalb hastalığı, bozuk îtikâd; kibir, hased (kıskançlık), kin ve riyâ (gösteriş) gibi kalb hastalıkları Kalbin Allahüteâlâdan başka şeylere tutulması şeklindedir.

Allahüteâlâ, âyet-i kerîmedemeâlen buyurdu ki:

“ Kalplerinde bir bozukluk vardır, Allah da onlardaki bozukluğu arttırmıştır. Yalan söylemeleri yüzünden kendilerine acı veren bîr azap da vardır. “(4)

Maraz-ı kalbîye tutulmuş olanların hiçbir ibâdet ve tâati faydalı olmaz (İmâm-ı Rabbânî)

Mânevi hastalıklara dûçâr olan kalbler, mutlaka tedâvîye muhtaçtır ve mânevî bir eğitime girmek mecbûriyetindedirler. Bunların tedâvîsi için bâzı hususlara dikkat etmek zarûrîdir. Bunların bir kısmı şöyledir:

Kalbler, mânevî durumlarına göre beş kısma ayrılır:

Mühürlü ve Kilitli Kalbler

Hasta Kalbler

Gâfil Kalbler

Zâkir Kalbler

Diri Kalbler

Gafletten, dalâletten her türlü sefahatten gelen şüphe ve vesveseler ve onlardan hâsıl olan günahlar dinimizi yaşamamıza mani olup ubudiyetimize zarar verdiğinden, asıl olan ebedî hayatımızı tehlikeye atmaktadır. Çünkü “Günah kalbe işleyip, siyahlandıra siyahlandıra, ta nur-i imanı çıkarıncaya kadar katılaştırıyor. Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol var.”

Kalbin manevi yaralarını kısa başlıklar halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

Nifak: Kalbin fesat verme ve bozgunculuk halinde olmasıdır.

Küfür: Kalbin inanç noktasından ölmesi ve sekteye uğramasıdır.

Bidat: Kalbin ağır yaralı olması ve bitkisel hayatıdır.

Gaflet: Kalbin dünya sevgisi ile Allah ve ahiretten gafil olma halidir.

Gafletin kendi içinde çok şubeleri, dalları ve sınıfları vardır. Bazıları gençliğin verdiği enerjinin gafletine kapılır, bazıları bulunduğu makamın kibrine yenik düşer, bazıları mal ve evlat sevgisi ile maluldur, bazıları mecazi aşkın büyüsünde kaybolur, bazıları şehvet ve paranın esiridir vesaire...

 

 Allah (c.c.)hastalıklarımızı günahlarımıza kefaret yapsın!..Bizleri kalbî hastalıklarımızı temizleyenlerden eylesin. Amin

 

 

Dipnotlar:

(1) Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/198.

(2) Buharî, İman 39; Müslim, Müsakât 107-108; EbûDavûd, Büyû’ 3; Tirmizî, Büyû’ 1.

(3) Tirmizî, Tefsîr 83; İbnMâce, Zühd 29.

(4) K.Kerim Bakara sûresi Ayet 10)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.