Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2435.7
  • BIST
    9760.03
  • BTC
    64072.63$

KADİR GECESİ VE İTİKAF

29 Haziran 2016, Çarşamba 08:50

Ramazan-ı şerifin son on gününe ulaşmış bulunuyoruz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ramazanın son on günü itikafa çekilirler, ibadete daha fazla yoğunlaşırlardı.

 

Hz. Âişe annemiz (r.a.) der ki; "Rasulullah  (s.a.v.), Ramazanın son on gününde ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi." (Müslim, İ'tikâf 8);

 

 Resûl-i Ekrem ramazanın son on gününde i'tikâfa girerdi. O bu âdetine vefatına kadar devam etmiştir. Sonra onun ardından hanımları i'tikâfa girmiştir" (Buhârî, "İ'tikâf", 1; Müslim, "İ'tikâf", 5).

 

Rasulullah (s.a.v.) Kadir gecesini de ramazanın son on gecesi içinde özellikle tekli (21, 23, 25, 27, 29.) gecelerinde aramamızı tavsiye ederlerdi. "Kadir gecesini ramazan'ın son on günündeki tek gecelerde arayın!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3) buyururlardı. İslâm alimlerimizin büyük çoğunluğunun görüşüne göre Kadir gecesini ramazanın 27. gecesi ihya ederiz. Bu yıl da 1 Temmuz Cuma günü akşam namazının vaktinin girişiyle ramazanın 27. gecesi Kadir gecesi olarak ihya edilecektir. Hepinizin Kadir gecesini tebrik ederim.

 

Kur'an-ı Kerim'in 97. sûresi Kadir suresi, bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. "Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar." (Kadîr sûresi (97), 1-5).

 

Yüce dinimizin tarihinde olduğu kadar müslümanların hayatlarında da yüksek bir yeri ve değeri olan Kadir gecesinin zamanı değilse de kıymeti bu sûre ile bizlere tanıtılmıştır. Hidayet rehberimiz olan Kur'ân-ı Kerîm'in bu gece indirilmeye başlaması, meleklerle Ruh'un bu gece yeryüzüne inmesi ve tan yeri ağarıncaya kadar bu gecenin tam bir esenlik ve selâmet olması, Kadir gecesinin başlıca özellikleridir. Kur'an'ın indiği bu kutlu geceyi değerlendirmek, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin aylık (83 yıl 4 aylık) bir ömrü hayırla geçirmiş olmak yani bereketlendirmek anlamına gelmektedir.

 

Kadir gecesinin Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde ifadesini bulan önemi, bu gecede yapılan ibadet ve duaların kabul edileceğine, bu geceyi ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair Hz. Peygamber’in açıklamaları, müslüman toplumlarda Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine vesile olmuştur.

 

Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi, insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır.

 

Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir.

 

"Rasulullah (s.a.v.) Efendimiz'e geçmiş ümmetlerin ömürleri gösterildi. Peygamber Efendimiz kendi ümmetinin ömürlerini geçmiş ümmetlerin kendi yaşamları boyunca işledikleri amellerine ulaşamayacaklarından az buldu. Bunun üzerine Allah, Peygamberimize bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini verdi."(el-Muvatta, “İ'tikâf”, 6).

Peygamberimiz (s.a.v.) "Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuşlardır. (Buhârî, “Fa?lu leyleti’l-?adr”, 1; Müslim, “?alâtü’l-müsâfirîn”, 175-176).

 

Yine  Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir (Tirmizî, “Da'avât”, 84; İbn Mâce, “Duâ'”, 5).

 

Yüce Rabbimiz hepimize Kadir gecesini en güzel ve rızasına en uygun bir şekilde değerlendirmeyi, bütün günahlarımızdan arınmayı ve ramazan bayramına da ulaşmayı nasip eylesin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.