Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63750.165$

KABIZLIK SORUNUNA ÇÖZÜM İSTİYORUM!

02 Ocak 2018, Salı 07:23

Sıklıkla karşılaşılan şikâyetler arasında kabızlık gelmektedir. Kabızlık bağırsak hareketliliğinde tembellik, dışkı geçişinde zorlanma ve tuvalette uzun süre kalma olarak görülür. Birçok danışanımda en sık rastladığım şikâyetlerin başın da kabızlık gelmektedir. Kişinin günlük düzenli olarak 1 defa tuvalete çıkması kişiyi rahatlatmaktadır. Bazı bireylerde bu süre uzar ve tuvalet ihtiyacının zorlanması kabızlık olarak isimlendirilir. Kabızlık bayanlarda daha sık karşılaştığım bir durumdur.  Bu bireylerde şişkinlik uzun süre devam etmekte ve bireyleri oldukça rahatsız etmektedir. Kabızlık şikâyetinde beslenmenin rolü büyüktür.

NASIL MI?         

Posalı yiyeceklerin tüketilmemesi, yeterli miktarda sıvının tüketilmemesi, yeterli egzersiz yapılmaması veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler kabızlık problemiyle karşılaşmanıza yol açabilmektedir. Bu şikâyetlerinizin dışın da tuvalet ihtiyacının sürekli ertelenmesi, bağırsaklarda iltihaplı durumun olması, kullanılan bazı ilaçlar, kalın bağırsak fonksiyonlarında bozukluk veya başka bir rahatsızlığın komplikasyonu olarak kabızlık gelişebilir. 

Kabız bireylerde su oranı azalmaktadır. Bu durumda sıvı alımına ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir. Genellikle bol posalı besinler yani tam tahıllı besinler, gülkurusu, yaban mersini, kuru kayısı, hurma gibi kuru meyveler, taze meyve ve sebzeleri kabuğuyla beraber tüketmek gerekmektedir. Bu besinlerin bağırsak hareketliğinde rolü büyüktür. Bununla birlikte azar azar sık beslenmeli, lokmalar iyi çiğnenmelidir.

Kabızlık şikâyeti olan bireylerin tüketmemesi gereken besinlerin başın da işlenmiş gıdalar gelmektedir. Bu gıdalar çikolata, cips, salam, sucuk, sosis gibi besinlerdir.   Posa içeriği düşük olduğu için beyaz ekmek, koyu çay, koyu kahve den uzak durmanız gerekmektedir. Kabız olan bireyler bir süre muz, patates, pirinç pilavı tüketmemelidirler.

Fiziksel aktivite hem bağırsak hareketliğini sağladığı hem de metabolizmayı hızlandırdığı için yeteri kadar yapılmalıdır. Fakat kronik kabızlık yaşayan bazı bireyler de bulunmaktadır. Kabızlık genellikle zararsız görülse de bazı durumlarda ciddi problemlerle neden olabilir. Bu durumda olan bireyler mutlaka doktora gitmeli, bununla beraber beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvurmanız gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.