Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2429.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66322.73$

İYİLİKLERİMİZİ ARTIRALIM

09 Mayıs 2018, Çarşamba 07:34

Yeryüzünde iyilikleri artırmanın ve kötülükleri azaltmanın önemi çok büyüktür. Dinin ve aklın iyi ve güzel gördüğü şeyler iyiliktir. Dinin ve aklın kötü gördüğü çirkinlikler, haramlar ve günahlar, kötülüktür.

Bütün iyilik ve güzellikler, iyilerin hakim ve çoğunlukta bulunduğu bir toplumda gelişip yaygınlaşır. Kötülüklerin ve kötülerin çoğunlukta bulunduğu toplumlarda ise iyiyi ve iyiliği bulmak ender görülen bir şeydir.

İyilik, güzel ahlaka sahip olmak ve kötü ahlaktan uzak durmaktır. Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak ve kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur.

İyi insan, iyi ahlaklı insan demektir. İyi insan, güler yüzlü, cömert, kimseyi üzmeyen, hiç kimseye eziyet ve zulüm etmeyen, herkese iyilik yapmaya çalışan kimsedir.

Atasözlerimizin arasında iyilik ile ilgili çok güzel sözler vardır:

"İyilik eden, iyilik bulur"; "sel gider, kum kalır, kişi ettiğini bulur."

Hz. Ali (r.a.) Efendimiz demiştir ki:

"İnsanlar, işlerini iyilikle yapmalarına göre değer kazanırlar."

Gerçekten toplumda iyilik yapan, ahlakı güzel olan kimseler çok sevilir. Kötülük yapan, insanlara ve hayvanlara eziyet eden ve zarar verenler, hiç sevilmez.

İyiler hep iyi, kötüler de hep kötü değildir. Bazen iyi insanlar az da olsa kötülük yapabilirler. Kötü insanlar da az da olsa iyilik yapabilir. Önemli olan, iyilikleri artırmak ve kötülükleri azaltmaktır.

İyilik etmenin üç şekli vardır:

  1. iyiliğe iyiliktir: yapılan bir iyiliğe en azından teşekkür etmek, insanın en doğal görevidir. Bundan daha değerlisi, iyiliğe benzeri bir iyilik veya daha iyisiyle karşılık vermektir.
  2. karşılık beklemeden iyilik etmektir. Böyle davrananlar, daha üstün kimselerdir.
  3. kötülüğe iyiliktir. İyiliklerin en değerlisi ve en zor olanı budur.

İyiliğe iyilik, her kişinin kârıdır.

Kötülüğe iyilik, er kişinin kârıdır.

İyiliğe kötülük, şer kişinin kârıdır. Şerli ve nankör kimseler, iyiliğe kötülükle karşılık verirler.

İyilik sadece insanlara değil hayvanlara, bitkilere ve bütün canlılara karşı iyi davranmaktır. Nitekim cansız gördüğümüz bir su bile yapılan araştırmalara göre iyi sözler söylendiğinde güzelleşmiş;  kötü sözler söylendiğinde ise kötü etkilenmiş ve suyun yapısı bozulmuştur.

O halde iyiliklerimizi artıralım ve kötülükleri azaltmaya çalışalım. Böylece toplumda huzur ve mutluluğun çoğalmasını sağlamış oluruz. Ne mutlu iyiliklerini artıranlara.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.