Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9104.24
  • BTC
    69955.93$

İşsizlik neydi?

19 Aralık 2018, Çarşamba 09:00

İşsizlik rakamları açıklandı. Ülke ekonomisi, en büyük sorun olarak işsizlikte yaşadığı sıkıntılarla zor dönemeçlerden geçiyor. İşsizlik toplumu oluşturan bireylerin gelir elde edememesi ve bu geliri piyasada ki hareket içerisinde bulunduramaması demektir.

Toplum da yaşam standartlarının artması için bireylerin belirli gelir seviyelerini elde etmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekmektedir. Ancak bu gün ülkemizde yaşanan işsizlikte eğitimli gençlerin işsiz olması bir yana tarımsal alanların yeterince işletilememesi nedeniyle tarım işçilerinin büyük şehirlerde işsiz kalması da işsizlikteki rakamların artmasında en büyük etkenlerden biridir.

Eğitim alan gençlerin tecrübe engeliyle karşılaşması, uygulama alanlarının ve imkanlarının kendilerine sunulmaması çalışma yaşamında yer almalarını zorlaştırıyor. Ara eleman dediğimiz teknik elemanların, yeterince eğitimlerini pratiğe geçiremediklerini görüyoruz. Bu onların iş hayatında yer almalarında üretim bantlarının başında durmalarında bir engel.

Ülke ekonomisinin istihdam sorunu yaz aylarında tarımsal alanlarda çalışma hayatına giren kalifiye olmayan elemanların sayısıyla azalması sorunun çözüldüğü anlamına gelmez.

Ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün çok fazla kalemde çalışan elemana ihtiyaç duyması bir nebze olsa da işsizlik rakamlarına etki eder. Son dönemde yaşanan konut kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle inşaat şirketleri ürettikleri konutları satamaz oldu. Hal böyle olunca üretilen konutların yenilerini yapmak için harekete geçemiyorlar. İnşaat sektörü, özellikle Türkiye ekonomisinde  ki mihenk taşlarından biri ve önemli bir yer tutuyor.

Son dönemde savunma sanayi ve otomotiv sanayide yaşanan gelişmeler güzel ve dikkat çekici. Bu nedenle oralarda çalışacak kalifiye ve teknik elemana ihtiyaç var. Ancak her nedense çalışmak isteyenlerde de bir iş beğenmeme, yüksek ücret ve sosyal imkan beklentisi içinde olanların sayısı da bir hayli çok. Yani anlayacağınız iş yokluğundan çok, iş beğenmeme gibi bir lüksünde içinde bulunuyoruz.

Özellikle gençlerimiz eğitilirken, her anlamda çalışma yaşamında yer aldıkları konumda yeterliliklerinin artırılması için eğiticilerin ve eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. İşsizlik iş yok ya da iş var anlamında yapılan açıklamalar veya rakamlardan ibaret bir konu olmadığı için üzerinde ciddi anlamda araştırmalar ve çalışmalar yapılması gerekli…

İşsizlik, iş beğenmemezlik noktasının çok üzerine taşınmalı ve yeterlilik anlamında çalışacak kaliteli ve kalifiye elemanlarının olup olmadığına bakılmalı. Yıllardır ülkemizin işsizlik rakamları ekonomimizin önünde büyük bir sorun olarak durur.

Umalım ki bu sorunların kaynağı çözüme kavuşturulur ve çalışma hayatında başarılı çalışmalar gerçekleştiren gençlerimizin yer aldığını görürüz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.