Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2282.1
  • BIST
    8880.92
  • BTC
    70247.96$

İşsizlik aldı başını gidiyor…

12 Eylül 2019, Perşembe 08:45

İŞKUR tarafından açıklanan verilere bir bakalım. Kayıtlı işsiz sayısı ağustos sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 47 artarak 4 milyon 44 bin 640 kişiye yükseldi. Kayıtlı kadın işsiz sayısı yüzde 43 artarak 2 milyon 28 bin 525 kişiye, erkek sayısı yüzde 51.2 artarak 2 milyon 16 bin 115 kişiye çıktı. Toplam sayı geçen temmuz ayında da 4 milyon 39 bin 541 kişiydi.

Buradan yola çıkarak işsizliğin artmasında ekonominin yavaşlaması birincil etken olarak görülürken, işsiz gençlerin de iş hayatında kendilerini ön plana çıkaracak yetenekleri kazanmak, meslekte yeterlilik adına kendilerini tamamlamak açısından hiçbir çabanın içerisinde olmamaları da iş yaşamında yer almalarını geciktiren en önemli etkenlerden. Özellikle kişisel iletişimde başarı sağlayamamaları en görünür özellikleri olan gençlerin henüz yeni girdikleri ortamlara dahi selamlaşarak girebilecek yetiye sahip olmadıklarını görüyorsunuz. Robotlaşmış ve sadece test çözen, elektronik ortamdan kopamayan, yaratıcı fikirleri hayata geçirme konusunda risk alma cesareti gösteremeyen gençlerimiz var.

Ülke ekonomisi üretmekten giderek uzaklaşırken, dış siyasette geldiğimiz nokta da açıkça göz önünde dururken istihdam konusu ve sorunu her zaman temcit pilavı gibi önümüze gelmeye devam edecek.

Tarım, ülke ekonomisi için çok önemli ve olmazsa olmazımızdır. Ülkemiz tarım alanında her türlü çalışmanın ve üretimin yapılacağı bir cennetken, üstelik istihdam sorununun çözümünde mihenk taşlarından biriyken nedense hep göz ardı ediliyor.

Özellikle ziraat fakültelerinin mezun ettiği gençlerin satış ve pazarlama alanlarında çalışmaları çok üzücü. Zira onlara yap-işlet-devret modeliyle tahsis edilecek arazilerde modern tarım yapmalarının önü açılmış olacak, istihdama katkı sağlanacak, tarımsal ürün ihracatı artacak, artan tarım ürünleri piyasadaki fiyatları aşağı çekecek ve enflasyon rakamları da düşmüş olacak.

Bu kadar anlamlı ve güzel çalışmayı gençlerin yaşamına aktive edecek olan devlet eli bir an önce harekete geçmeli. Her geçen gün iş arayanların sayısı artarken, İŞKUR’a bildirilen açık iş sayısı da azalıyor. Bu sayı ağustos ayında yüzde 11.3 azalarak 165 bin 802, ilk 8 ayda yüzde 15.2 azalarak 1 milyon 433 bin 999 adet oldu. Ağustosta işe yerleştirilen kişi sayısı ise yüzde 12.6 artışla 103 bin 889 kişi, ilk 8 ayda yüzde 24.3 artarak 948 bin 459 kişi oldu.

Bir başka önemli konu, sanayi üretimindeki azalmalardır. Azalan üretim, işletmelerin çalışan sayısını da aşağılara çektiğini gösteriyor ki; istihdamda rakamlar yukarılara doğru çıkıyor. Hal böyle olunca ekonomideki yavaşlamanın sinyali olarak görülen bu durum, işgücü piyasalarına da olumsuz yansıyor..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.