Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2307.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70619.38$

İSLAM'IN ÖZELLİKLERİ

17 Mart 2017, Cuma 09:06

Yüce dinimiz İslam'ın özelliklerini bilmenin ve insanlara anlatmanın önemi çok büyüktür. İslam'ın özelliklerini maddeler halinde şöyle özetleyebiliriz:

 

1-     İslam, Allah katındaki tek makbul ve son dindir.

 

Allah Teala, Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:

 

"Şüphesiz Allah katında din İslâm'dır." (Al-i İmran, 2/19);

 

"Kim İslâm'dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır." (Al-i İmran, 2/85);

 

"Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim." (Maide, 5/3);

 

 "Şüphesiz bu (İslâm), tek ümmet (din) olarak sizin ümmetiniz (dininiz)dir. Ben de Rabbinizim. Onun için sadece bana kulluk edin." (Enbiya, 21/92);

 

 "Şüphesiz bu (İslâm), tek bir din  olarak sizin dininizdir. Ben de Rabbinizim. öyle ise bana karşı gelmekten sakının." (Mü'minun, 23/52).

 

Gerçek ve dosdoğru din anlamındaki “dîn-i kayyim, sırât-ı müstakîm” gibi Kur’ânî terkipler, İslâm’a tekabül eden aslî dini tanıtma amacını taşırken Hz. İbrâhim için “hanîf” ve “müslim” vasıflarının yan yana ve eş anlamlı kullanılması da (Âl-i İmrân 3/67) İslâm’ın saf tevhid inancının ve hak dinin devamı olduğunu göstermektedir. (Mustafa Sinanoğlu, "İslam", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. 23, s. 1)

 

2-     İslam'ın değişmeyen esasları vardır.

 

İslam'ın değişmez bir takım esasları bulunmaktadır. Bunlar, itikad, amel ve ahlakla ilgili hükümler olmak üzere üç kısma ayrılır. (Lütfi Şentürk-Seyfettin Yazıcı, İslam İlmihali, Ankara 2005, s. 14)

 

3-     İslam, fıtri ve evrensel bir dindir.

 

Allah Teala, İslam'ın bütün insanlığın dini ve İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav) Efendimiz'in de bütün insanlara gönderilmiş son peygamber olduğunu şöyle bildirir:

 

"(Ey Muhammed!) De ki: "Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah'ın hepinize gönderdiği peygamberiyim. O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, diriltir ve öldürür. O hâlde Allah'a ve O'nun sözlerine inanan Resûlüne, o ümmî peygambere iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız." (A'raf, 7/158).

 

"Biz, seni ancak bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Fakat insanların çoğu bilmezler." (Sebe', 34/28);

 

"(Ey Muhammed!) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya, 21/107).

 

4-     İslam, ezberlenen ve orijinal el yazması belgelerle tespit edilen vahye dayanır.

5-     İslam, ırk, renk, dil ve servet farkı gözetmeksizin insana insan olarak değer vermiş, üstünlüğün ancak iman, takva ve ahlak güzelliğinden dolayı olabileceğini belirtmiştir.

6-     İslam, içkiyi, kumarı, tefeciliği, faizi, zinayı, yalan söylemeyi, zulüm ve haksızlığı yasaklamış, iyiliği, yardımlaşmayı, adaleti, yoksulları ve düşkünleri gözetmeyi emretmiştir.

7-     İslam, beden ve ruh temizliğini istemiştir.

8-     İslam, ilim öğrenmeyi, rızık için çalışıp kazanmayı ibadet saymış, dünya ile ahiret arasında bir denge kurarak her ikisi için çalışmayı emretmiştir. (Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, İstanbul 2016, s. 40).

 

Allah bizi Yüce dinimizin İslam'ın özelliklerini iyi öğrenip uygulayan ve insanlara güzel bir şekilde öğretenlerden eylesin.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.