Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2326.3
  • BIST
    9117.07
  • BTC
    70104.96$

İSLÂM’DA TEMİZLİK (4)

02 Aralık 2019, Pazartesi 08:49

Dünya Sağlık Teş­kilatının yayınladığı raporlara göre, sün­netli erkekle­rin eşle­rinde, sünnetli olmayanlara nazaran çok daha az rahim kan­seri gö­rülmek­tedir.(1)

Kanser haftası sebebiyle, Adana’da düzenlenen bir ilmi toplantıda, Çuku­rova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Kür­süsü Başkanı Prof. Dr. Arif Yük­sel şöyle demiştir: “Dünyada en az rahim kanseri Müslüman er­keklerin ha­nımlarında gö­rülmektedir. Bunun sebebi de elbette, eşlerinin sünnetli ol­mala­rıdır. Hijyenik yönden sünnetli olmak çok avantajlı bir du­rumdur...”(2)

Prof. Dr. Asaf Ataseven de şöyle der: “İdrar yolu ve züh­revi hastalık­lar, penis kanseri ve kadınlarda rahim kan­se­rinde sünnetsizliğin etkisi çok bü­yüktür. Elli yıllık meslek hayatımda 25 dolayında penis kanserine rastla­dım. Bunların hepsi gayri Müslim vatandaşlarımızdan idi...”(3)

Stockholm Karolinska Üniversitesi doktorlarından Hans Olov Adami ve Harvard Üniversitesi doktorlarından Dmitrios Trikopulos uzun yıllar yaptık­ları araştırmalar netice­sinde şu ilmi neticeye varıyorlar: “Sünnetli erkeklerin ha­nımlarının, dölyatağı boyu kanserine yakalanma riski, sün­netsizlerin hanımlarına nazaran  Xdaha azdır.”(4)

Yine son yıllarda, çağın vebası veya belâsı olarak nite­le­nen ve mil­yar­larca Dolar harcanarak araştırmalar yapılan AİDS hususunda, sünnetin hik­meti ortaya çıkmış ve sünnetli erkeklerin, sünnetsizlere kıyasla çok daha az AİDS mikrobu kaptığı belgelenmiştir. (5)

Çok yakın tarihte Avustralyalı doktorların araştırmaları da yine bu tezi doğrulamıştır.(6) “Sünnetli olana AIDS bulaşması daha zor. Avustralya’da geçtiğimiz pazartesi günü düzenle­nen bir konferansta konuşan Melbourne Üniversitesi Profe­sörü Roger Short, AIDS’e yol açan HIV virüsünün sün­netli erkeklere geçmesinin sekiz kat daha güç olduğunu açıkladı. Short, sünnetli erkeklerin kadınlarda görülen rahim ağzı kan­serinin başlıca nedeni virüsü kapma ve geçirme ihtimallerinin de düşük olduğunu ekledi.”(7)  

Dünya Sağlık Örgütü WHO sünnetin AIDS hastalığına yol açan virü­sün (HIV) bulaşma riskini U-60 azalttığını is­patladı ve sünneti tavsiye etti.(8)

Güney Afrika’da Orange Farm’da yaşayan 18-24 yaşla­rındaki 3000 den fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmaya göre sünnet (hitan), AIDS’in ya­yılmasını e oranında azaltabiliyor. Çalışmanın neticeleri Rio De Janerio’da yapılan HIV Patogenezi ve Tedavisi Üzerine 3. Uluslar arası AIDS konferansında sunuldu.(9)   

Küresel AIDS, Verem ve Sıtmayla Savaş Vakfı'nın açık­lamasına göre, "Sünnet olan erkeklerin AIDS'e yakalanma riski yüzde 60 oranında aza­lıyor". Vakfın yöneticisi Richard Feachem, son dönemdeki bir araştır­manın sünnetin AIDS riskini yüzde 60 oranında azalttığını, bir diğerinin de Afrika'­daki erkeklerin hepsinin sünnet edilmesi halinde 6 milyon yeni AIDS vakası­nın önleneceğini gösterdiğini söyledi.(10)

Uganda’da sünnetten AİDS’e karşı korunma olup olma­dığı konusunda yapılan bir araştırmada, HIV virüsü taşıyan kadın­larla seks yapan, AİDS’li kadınlarla birlikte olan sün­netli erkeklerin hiçbirinde hastalık görülmediği halde sünnet­sizlerin ’sinin mikrop kaptığı gö­rüldü.(11)

Sünnet İslâm âleminde ve Yahudilerde dini bir vecibe ola­rak icra edil­mektedir. Yukarıda zikri geçen tıbbî faydaların­dan dolayı bugün dün­yanın birçok yerinde benimsenmekte ve özellikle Avrupa, Amerika ve Ja­ponya gibi ilerlemiş devlet­lerde yaygın hale gelmektedir.

Sünnetin faydaları sadece AİDS’le ilgili hususlarda değil, bugün yerli ve yabancı tıp otoritelerinin tespit ettikleri birçok faydaları vardır. Sünnet olma­yanlarda görülebilecek bazı rahatsızlıkları konunun uzmanı olan dok­torlar şöyle sırala­maktadırlar(12)

1-Sünnet derisi iltihabî hastalıklar. (Balanitis, posthitis)

2-Sünnet derisi darlığı. Bu durum acil sünneti gerektirir. Çünkü idra­rını tam yapamayan çocuk içerisinde biriken idrar nedeni ile böbrek yet­mezliklerine kadar varan hastalıklara yakalanabilir.

3-Sünnet derisinin uzun ve dar olması nedeni ile, derinin geriye kaça­rak penis başını boğması. (Parafimosis). Bu da acil sünnet gerektiren bir durum­dur. Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.

4-Sünnet derisi altında taş teşekkülü. Bu salgı normalde sünnet derisi al­tından salgılanır. Dışarıya atılmazsa taş oluşur.

5-Sünnet derisi altında toplanan idrar sonuçta iltihaba dö­nüşür ve böb­reklere zararlı hastalıklara sebebiyet verir.

Dipnotlar:

1-Hürriyet Gazetesi, 22. 09. 1975.  

2-Yenidevir Gazetesi, 04. 04. 1977.  

3-Asaf Ataseven, a. g. makale, s. 16.  

4-Milliyet Gazetesi, 12. 04. 2002.  

5-Selçuk Algan, TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Derg. yıl 1989, sayı,265, s.47.  

6-Milliyet Gazetesi, 09. 06. 2000.  

7-Milliyet Gazetesi, 05. 11. 2003.

8-TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Ocak 2008, s. 5.

9-S. Dergisi, Eylül 2005, sayı. 320, s. 44.

10-Milliyet Gazetesi, 10. 08. 2006.

11-Milliyet Gazetesi, 16. 07. 2004.

12-www. hemsirelersitesi. com/sunnett. htm – 49.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.