Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.1
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64627.25$

İSLAM'DA SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

07 Aralık 2016, Çarşamba 07:36

 

          İslam, sosyal yardımlaşmaya ve dayanışmaya büyük önem verir. İyilik ve takvada birbirimize yardım etmemizi, günah ve düşmanlıkta birbirimize yardım etmememizi Kur'an-ı Kerim'de Yüce Rabbimiz şöyle emreder:

 

           "İyilik ve takvada yardımlaşın. Günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın."      (Mâide, 5/2)

           

            Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı gerçekleştirebilmek için öncelikle Müslümanların arasındaki kardeşlik, dostluk, sevgi, saygı ve merhamet duygularını güçlü hale getirmek gerekir. Nitekim Allah Teala şöyle buyurmuştur:

 

 

            "Mü’minler ancak kardeştirler."  (Hucurât, 49/10);

 

            "Sonra da iman edenlerden olup birbirine sabrı tavsiye edenlerden, birbirine merhameti tavsiye edenlerden olanlar var ya, işte onlar Ahiret mutluluğuna erenlerdir." (Beled, 90/17-18)

 

             Bu ayet-i kerimeler, Müslümanların birbirleriyle kardeşçe yaşamaları ve aralarında sabrı ve merhametli olmayı birbirlerine tavsiye etmeleri gerektiğini ifade etmektedir. Sevgili Peygamber  (sav) Efendimiz de şöyle buyurmuşlardır:

 

      “Sizden biriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzu edip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz.”

                                                                                                (Buhârî, Îmân 7; Müslim, Îmân 71-72)

      “Mü’minin mü’mine karşı durumu, bir parçası diğer parçasını sımsıkı kenetleyip tutan binalar gibidir.”

      Hz. Peygamber bunu açıklamak için iki elinin parmaklarını birbiri arasına geçirerek kenetledi.

                                                                                 (Buhârî, Salât 88, Mezâlim 5; Müslim, Birr  65)

      “Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”

                                                                                    (Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

 

       “Merhamet etmeyen kimseye merhamet olunmaz.”

(Buhârî, Edeb 18; Müslim, Fezâil 65)

     “İnsanlara merhamet göstermeyen kimseye Allah da merhamet etmez.”

                                                                                 (Buhârî, Edeb 18, Tevhîd 2; Müslim, Fezâil 66)

     “Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.”                                                            (Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58)

“Bir kimse, bir mü’minden dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah da kıyamet gününde o mü’minin sıkıntılarından birini giderir. Bir kimse darda kalana kolaylık gösterirse, Allah da ona dünya ve âhirette kolaylık gösterir. Bir kimse, bir müslümanın ayıbını örterse, Allah da onun dünya ve âhiretteki ayıplarını örter. Mü’min kul, din kardeşinin yardımında olduğu sürece Allah da o kulun yardımındadır."                                                                        (Müslim, Zikr 38)

"Ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz. Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulüm ve haksızlık yapmaz, yardımı kesmez ve onu hakir görmez."                                                                                                (Müslim, Birr 32)

 

Müslüman, din kardeşini düşmana teslim etmez, onu terketmez, tehlikeye atmaz. Hadis şârihi İbni Battal, mazluma yardım etmenin her müslümanın üzerine farz-ı kifâye, devlet başkanına ise bunun farz-ı ayn olduğunu söyler. (Komisyon, Riyazu's-Salihin, c.2, s.210)

Bütün bu hadis-i şerifler, müslümanların merhametli olması ve mazlum kardeşlerine yardım etmesi gerektiğini belirtmektedir.

O halde kardeşliğimizi, dostluğumuzu, birlik ve beraberliğimizi güçlendirip merhamet duygusuyla hareket edelim. Vatanımıza, milletimize ve İslam alemine yönelik hain ve alçak saldırılar karşısında dayanışma ve yardımlaşma halinde olalım. Halep'teki kardeşlerimize çok acil insani yardım yapalım. Allah tüm mazlum ve mağdur kardeşlerimize rahmetiyle muamele buyursun. Zalimleri ve vatan hainlerini de kahreylesin. Vatanımızı, milletimizi ve bütün İslam ülkelerini her türlü tehlikeden korusun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.