Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2300.4
  • BIST
    9075.04
  • BTC
    71297.44$

İSHALTEDAVİSİNDE İZLENİLMESİ GEREKEN YOL

17 Nisan 2018, Salı 07:43

Yaz yaklaştıkça ishal sıklığı artar. Havanın sıcaklığı yüzünden bakterileri hızla çoğalarak suyu ve besinleri kirletir. Bu kirli suları içip, meyve ve sebzeleri yıkamak ishallerin başlamasına neden olur. Kanalizasyonun karıştığı sular, iyi ilaçlanmamış, durgun sular da mikroplar uzun zaman yaşar ve artar. Bu tarz suların içilmesi, besinlerin ve bulaşıkların yıkanması oldukça risklidir. Bununla beraber dolaba koymayı unuttuğunuz yemekler, çiğ sebzelerden hazırlanan salata malzemelerinin iyi yıkanmaması ve meyvelerin iyi bir şekilde yıkanmaması ağız yoluyla alınıp insanların bağırsaklarına ulaşıp ishal olmanıza neden olur.

İshal dediğimiz rahatsızlığı dışkının sıklığı, hacmi ve miktarı belirler. Günde üç veya daha fazla sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. İshalken bağırsak hareketliğinde artış gözlemlenir. Bu da normal süreden daha kısa sürede dışkılamaya neden olur. Dışkının yumuşak, sulu ve şekilsiz görünümü olur. İshal olan bireylerde vücuttan aşırı su ve elektrolit kaybı meydana gelir. Bu da kişide,  aniden kilo kaybı, halsizlik, böbrek yetmezliği, kansızlık, kalp ritim bozuklukları, karın ağrısı, karında burkulma, şuur bozuklukları, iştahsızlık, ateş meydana gelir. Eğer mikroplardan kaynaklı ishaller varsa ilaç tedavisi de gerekebilir. Sıvı ve elektrolitin az olduğu durumlarda hastaya uygun bir diyet verilerek tedavi edilir. Aşırı elektrolit kaybı varsa hemen en yakın hastaneye gidilip su ve elektrolit dengenizin yerine getirilmesi için serum verilmelidir. Sonra isale neden olan nedenler saptanıp doğru yol izlenmelidir.

Diyete kaybedilen su ve elektrolitin yerine konması için, enerji ve besinlerin karşılanması için diyet şarttır. Nasıl mı? Bağırsakların hareketliliğini artıran posalı besinlerin ishal olduğunuz dönemde azaltılması gerekir. İshali olan bireyler posasız ve yağsız besinleri tercih etmesi gerekir. Posa içeriği yüksek besinler şunlardır; Kurubaklagiller, çiğ sebze ve meyveler, tam tahıl ürünleridir. Ayrıca kuruyemişler, şeker, çikolata, yağda kızartılan yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Bu dönemde kızartma yerine haşlama ve fırında pişirme yöntemlerinin uygulanması daha doğrudur. Sucuk, salam, pastırma, acılı ve baharatlı besinlerden uzak durunuz.

Bu dönemde sıvı kaybı fazla olduğu için bol su tüketip, besin olarak patates püresi, pirinç lapası, yayla çorbası, yağsız beyaz peynir, yağsız makarna, et, tavuk, meyvelerden muz, kabuksuz elma ve kabuksuz şeftali tercih edilebilir.

Eğer 24 saati geçen bir ishaliniz varsa en yakın sağlık merkezine başvurmayı ihmal etmeyiniz. Sağlıkla kalmanız dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.