Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2303.2
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70861.92$

İŞ VE MUTLULUK

01 Haziran 2022, Çarşamba 00:00

Mutluluk adına söylenmedik söz kalmadı. Herkes kendince benimsediklerini, kendi duygu ve düşüncesine uyan yaşayış şekillerini mutluluk olarak yansıttı. Anlaşılsın diye basitçe bir örnek vereyim. Uzun boylusunuz ve fit bir görünümünüz var. Size uygun bir kıyafet alırsınız. Şöyle, yanlamasına bir çizgidir. Size yakışır ve mutlu olursunuz ama aynı elbise kısa boylu birine yakışmaz, hoş göstermez, aksine daha bodur ve kısa gösterir. Onun ihtiyacı olan çizgi boylamasına çizgili olan bir giysidir.

Kimine göre yan gelip yatmak, kimine göre bir ıssız dağ başı, kimine göre zirve, kimine göre ulu bir dağın eteklerinde olmaktır mutluluk. Kimi bahçıvanlıktan mutlu olur, kimi de kapalı dört duvar arasında bir masa başı işten. Herkesin, mutluluk anlayışı ve beklentisi farklıdır.

İşte önemli olan, insan nasıl bir hayattan mutlu olacağına karar verip, doğru seçimi yaparsa, o zaman mutluluğun yolunu açmış olur. Mesleği kasap olan biri bahçıvanlık, bahçıvan da kasaplık yaparsa, mutlu olmaz. Biri ruhi ince bir iş, diğeri kesme parçalama. Hattatlığa, nakkaşlığa meyliniz var ve seviyorsunuz ama odunculuk yapıyorsanız mutlu olamazsınız. Bunlar, insanı mutsuz ve başarısız eden zoraki bir çalışma olur.

İş hayatında önceliğiniz sevdiğiniz bir iş olsun. Belki hayatınızda, özgür iradenizi kullanamayacak kadar birilerine bağımlısınız. Bu bağımlılıktan kurtulamadığınız ve özgürce seçiminizi yapmadığınız sürece, yaptığınız iş size yük olacak, zevk alamayacak, zevk almayınca da mutsuz olacaksınız.

Bazen de insan, kendini yaptığı işe öyle kaptırır ki, tatil yapamıyorum çalışmak zorundayım der, mutsuzluğuna ara vermek için tatile çıkar, ama dönüşte tekrar aynı iş olacağı için tatili de mutsuz geçer. Ne iş yaparsanız yapın, eğer işinizi severek yapar ve ruhunuzdan da bir şeyler katarsanız, hem başarılı, hem de mutlu olursunuz. Konfüçyüs’ün bir sözü var; “Sevdiğiniz bir işi seçin, böylelikle hayatınızda bir gün bile olsun çalışmak zorunda kalmamış olursunuz.” Bu düşünceyle sevdiğiniz işi yapıyor olmanızın hazzıyla mutlu olacağınızdan, zoraki olmayan bir iş için de tatile gider gibi çalışmaya gideceksiniz.

İnsanların duygu ve düşünceleri de böyledir. Herkesin ihtiyacı da, tatmin derecesi de farklı farklıdır. Önemli olan, insanın, duygu ve düşüncesine göre bir hayat şekli ve ihtiyaçlarından doğan sıkıntılarını asgari ölçüde tatmin derecesinde giderebilmesidir.

Seçimleriniz çok önemlidir. Zoraki veya başkalarının mutluluğunu, başkalarının başardığı ama sizin sevmediğiniz bir işi örnek alarak seçim yapmayın. Sevmiyorsunuz ve o işe yeteneğiniz yoktur. Ve yaptığınız iş, sevmediğiniz için zoraki yapılan bir iş, bir angarya gibi gelir ve sizi başarısız kılar. Çünkü insan, kendi duygu, düşünce ve yeteneklerine, zevkine ve tatmin derecesine göre yaptığı işte başarılı ve mutlu olur.

Unutmayın! Eğriyi doğruyu tartıp, kendinize göre neyi yapmayı ve nasıl bir hayat tarzını sevdiğinize karar verirseniz, başarılı ve mutlu bir hayat sürmeniz de kaçınılmaz olur. Yani başarı ve mutluluk, başkalarının yaptıklarında, sözlerinde ve seçimlerinde değil, tamamen sizin seçimlerinizdedir.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.