Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2293.3
  • BIST
    9056.01
  • BTC
    70817.65$

İNSANIN KENDİNİ YENİLEYEREK DEĞİŞMESİ KOLAY BİR ŞEY MİDİR?

18 Ocak 2022, Salı 09:19

Kimi zaman içimizde yarattığımız dünyaya kendimizi hapsederiz. Aynı şeyleri giyer, aynı şeyleri yer, aynı yerlere gider, aynı şeyleri yaparız. Bunu yapmamızın elbette çeşitli nedenleri olabilir. Ya problemlerden bunaldığımız için kendimizi yorgun hissediyor ya da önemli bir problemimiz yoktur da farkındalığımız kapalıdır. Ve bu döngüler devam ederek bizleri bunaltır. Tekdüze yaşamak ve sınırlı döngüler içerisinde geçen bir hayat, kendimizi yenilemek isteğimizin gerçekleşebilmesinde en tehlikeli unsurlardan biridir.

Beynimizi meşgul eden bir sürü gereksiz meşguliyetten kurtulmak gereksiz korkulardan sıyrılmak, yaşama daha güzel gözlerle bakabilmek, yarınlardan umutlu olmak, daha enerjik ve başarılı olmak, daha pozitif olabilmek… Bütün bunları bir çırpıda gerçekleştirmek zor iş gibi görünüyor aslında. Çokta kolay olduğu da söylenemez tabi ki ama kendimizi yenileyerek değişmemiz şart. Bu nedenle kişinin kendisini zaman zaman yenilemesi ve tazelemesi gerekir. Bu sayede hem hayatın değişik tatları olduğunun farkına varır hem de bir an dahi olsa kendisini yenilediği için memnuniyet duyar.

Kişinin kendisine özen göstermesi ruhunu motive ederek hayat içerisinde daha güçlü durmasına yardımcı olacaktır. Bu anlamda kendimizi yenilemek için yapacağımız KENDİMİZ İLE ANLAŞMA bize yardımcı olacaktır.

Öncelikle kendimizi yenileyeceğimize ve kendimiz için iyi bir şeyler yapacağımıza dair kendimizle bir anlaşma yapmaya karar verelim. Dünya üzerinde yapılan anlaşmaların en önemlileri, insanların kendileri ile yaptıkları anlaşmalardır.

Kendimizle yaptığımız anlaşmalar, zaman ve çevre şartlarının değişmesi ya da koşulların tersine dönmesi nedeni ile yeniden gözden geçirilebilir. Ancak kendimize bir söz vermişsek ve bu söz bizim için faydalı olan bir unsur içeriyorsa süreç zor da olsa bu söze sadık kalmaya gayret etmemizde daima fayda vardır.

Kendimizi yenilemek içinde yapmamız gereken şeyler var. En temeli ne istediğini bilmek, kendine neyi layık gördüğünü ve nasıl yaşamayı seçtiğini bilmek olmalı. Bunu için en başta kişinin kendine samimi olması geliyor: “Ne istiyorum… Bu duygum bana mı ait… Hangisi ebeveynlerimden bana geçti…..Neyi yaşıyorum…Yaşadığım şey  ne …Bana  ne iyi geliyor….Ne iyi gelmiyor…..Hangisine razıyım hangisine razı değilim ama öyleymiş̧ gibi mi davranıyorum...” Bu soruların samimi yanıtı, değişebilmek için çok gerekli. İnsanının kendisine bu ve buna benzer soruları bıkmadan usanmadan sorarak kendi ihtiyaçlarına göre kendini yenilemesi, bu yenilemeden de kaçınmamaları gerekir.

Kendimizi yenilemek için birkaç noktaya daha dikkat çekmek istiyorum. Yenilenmek için; hedefler belirleyin; hedefler koymak, onlar için mücadele etmek ve onları başarmak kendini güçlü hissetmenin en güzel yoludur. Burada bahsettiğim kocaman hedefler değil, başarabileceğiniz küçük hedefler. Onlara ulaştıkça motivasyonunuz artacak ve yeni hedefler belirlemeye başlayacaksınız. Başarısızda olabilirsiniz, bu hiç denememekten çok daha iyidir. Asla vazgeçmeyin, başarmak için farklı yollar keşfedin ve kendinizi geliştirin değiştirin.

Sosyal çevrelerinizi temizleyin; sürekli bir şeylerden şikâyet edenler size ne katabilirler?  Veya hayallerinizin ulaşılmaz olduğunu söyleyenler? Veya o iş için yeterince iyi olmadığınızı ima edenler? Sizi kanadı kırık hale getirenler? Bu soruları kendinize sormaktan çekinmeyin, cevabını bulduğunuz anda ise gereğini yapın.

İlgi alanınız için dertlenmekten vazgeçin. Kendi davranışlarımız etki alanımız ama başkalarının davranışları da ilgi alanımız. İlgi alanınız için hayatınızı zehir etmeyi bırakın, ilgi alanınızı olduğu gibi kabullenip bu durumda ne yapabileceğinize odaklanın. Tabii bunu yapabilmek için de esnek olun. Keşke bir sihirli değnek olsa ve bir anda her şeyin olumlu tarafını görsek…  Ama bu imkânsız tabii… Küçük sorunları deyim yerindeyse “kafaya takmamak” geleceğe olumlu bakmak için kendimize nasıl bir yol haritası çizmeliyiz?

Her şeyin olumlu tarafını görsek, olumsuzun içindeki büyüme fırsatlarını ıskalatmış̧ olacağız. Yani bu ne mümkün, ne de anlamlı. Hayatta her şey zıddı ile mevcut. İyi ve kötü, doğru ve yanlış̧ bir diğeri olduğu için var. Bu yüzden de her şey var hayatta. Sadece olumluya odaklanamayız. Önemli olan her ne yaşarsak yaşayalım duyguya sahip çıkmak, onu hissetmeye hakkımız olduğunu bilmek ve bu bilinç̧ ile yaşadığımız şeyin içindeki dersi görmeye niyet etmek. İşte değişimin aslı budur.

Biz değişirsek ailede, kurumda, organizasyonda iletişimde olduğumuz herkes ve her şey değişir. Değişime açık olun; güçlü olmanın ilk koşullarından biride insanın kendine esnek olmasıdır. Farklı yönlerinizi keşfetmeyi deneyin. Değişimden korkmayın. Değişmeye başladığınızda ve kendinizde fark ettiğiniz özelliklerinizi sevdiğinizde kendinizi daha güçlü, özgüvenli ve özgür hissedeceksiniz.

Unutmayın, değişmek gelişmektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.