Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2325.5
  • BIST
    9088.69
  • BTC
    69736.44$

İncirin besin değerleri ve vücuda yararları saymakla bitmez

02 Eylül 2020, Çarşamba 07:52

Sevgili okurlarım bu hafta sizler için şu günlerde pazarlarda ve AVM’lerde yerini alan İncir’i sizler için araştırdım. Elde ettiğimiz verilerİ sizlerle paylaşmak istedim. İncirin sağlığa faydaları çoktur., kabızlık, hazımsızlık, diyabet, öksürük, bronşit ve astım tedavisinde kullanılır. İncir, hastalıktan sonra kilo almanın hızlı ve sağlıklı bir yoludur. Peki, İncirin faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detayları köşe yazımızda bulabilirsiniz.

İncirler doğal şekerler, mineraller ve çözülebilir lifler açısından yüksektir. İncir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır gibi mineraller bakımından zengindir ve sağlık ve zindeliğe katkıda bulunan A ve K vitaminleri için iyi bir antioksidan kaynağıdır.

İncir, dut ailesinin bir üyesi olan Ficus ağacında (Ficus carica) yetişir. İncir, insanlar tarafından tüketilen en eski meyveler arasındadır. İncir ağacı yaprak döken ve 7-10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen bir ağaçtır. İncir ağaçları 100 yıla kadar yaşayabilir ve ağacın yüksekliğini geçebilecek uzun ve kıvrımlı dallara sahiptir. Birçok tohumdan oluşur ve 3-5 santimetreye kadar büyür. Büyürken yeşil renk alırlar, olgunlaşıp büyüdüklerinde mor ya da kahverengi renge dönüşebilir.

Şaşırtıcı bir gerçek; incir aslında bir meyve değildir. Botanik olarak bakıldığında incir ağacının yapraklarının uzanıp, büyüyüp bir kese içerisinde çiçeğinin oluşmasıdır.

İncir, Sodyum, Potasyum ve Magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, yüksek oranlarda B3, B6, B2 ve K vitamini içermektedir. Kalp ve mide için çok önemli özelliği olan lif açısından da çok zengindir. Kuru incirin besin değeri, taze incirinkinden daha fazladır. Tek bir kuru incir, yumurta yemek kadar iyidir. Taze veya kurutulmuş incir, güçlü antioksidanlar içerir.İncirin sağlık yararlarından bazıları şunlardır:

Hipertansiyonu rahatlatır İncir A, B1 ve B2 Vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından zengindir. Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan insanlara rahatlama sağlar.

Düşük kolesterol İncirlerde, kolesterol seviyelerini düşürdüğü bilinen ve çözünen bir lif olan pektin bulunur. İncirdeki lif, sindirim sisteminizdeki aşırı kolesterolü temizler ve onu bağırsaklara taşır. İncir ayrıca serotonin üretilmesinden sorumlu B6 vitaminini de içerir. Bu serotonin ruh halinizi yükseltir ve kolesterolü düşürür. Kuru incir, vücuttaki doğal kolesterol sentezini azaltan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini ve fitosterolleri içerdiklerinden genel kolesterolü düşürür.

Tok tutar; İncir, sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olan ve kabızlığı gideren iyi bir çözünür lif kaynağıdır.

Kemikleri güçlendirir;İncirlerde hepsi kemik sağlığına yardımcı olan kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunur. İncir kemik yoğunluğunu arttırır ve yaşlandıkça başlayan kemik parçalanmalarını azaltır. Kalsiyum sağlıklı kemiklerin korunmasında çok önemlidir ve incir bunun en iyi kaynaklarından biridir.

Anemi tedavisi Vücutta demir eksikliği demir eksikliği anemisine neden olabilir. Kuru incir, hemoglobinin önemli bir bileşeni olan demir içerir. Kurutulmuş incirlerin kandaki hemoglobin seviyelerini arttırdığı bulunmuştur. Büyümeye başlayan çocuklar, ergenler, adet gören kadınlar ve hamileler, özellikle komplikasyonları önlemek için demir seviyelerini izlemelidir. Ayrıca, hastaysanız veya ameliyat olmuşsanız, vücudunuzdaki demir seviyesini arttırmak ve problemi etkin bir şekilde çözmek için beslenmenize incir ekleyin.

Kalp Sağlığını Geliştirin İncir, kanınızdaki trigliserit seviyesini azaltır ve kalp sağlığınızı iyileştirmeye katkıda bulunur. Trigliseritler kanda kalp hastalıklarının önde gelen bir nedeni olan yağ parçacıklarıdır. İncirdeki antioksidanlar, koroner arterleri tıkayan ve koroner kalp hastalığına neden olan vücuttaki serbest radikalleri temizler. İncir ayrıca, kalp hastalığı riskini azaltan fenoller ve omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir.

Genel sağlığı artırır İncirlerde, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olan fenol adı verilen bir tür antioksidan bulunur.

Sindirime yardımcı olur İncirlerde ayrıca beta-karoten, benzaldehit (anti-kanser bileşiği), flavonoidler ve fisin adı verilen bir sindirim enzimi bulunur.

Kabızlığı giderir İncir kabızlığı giderir ve genel sindirim sağlığını iyileştirir. İnciri yerseniz kabızlık sıkıntınızdan kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Sizler için İncir meyvesi için yaptığım araştırmada elde ettiğimiz veriler bunlar. Sağlıklı sebze ve meyveleri sofranızdan eksik etmeyin. Sağlıklı ve sıhhatli kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.