Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63832.866$

İLKBAHAR MEYVELERİ ve SEBZELERİ

05 Nisan 2021, Pazartesi 08:24

Vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyveler vücut için oldukça önemlidir. Lifli yapılarıyla sindirim sistemini desteklerler ve bağırsak problemlerinin çözülmesine yardımcı olurlar. Anti-oksidan özellikleri sayesinde kalp ve damar sağlığını korurlar. Cilt sağlığına iyi gelirler. Kansere karşı vücudu korurlar ve daha neler neler … Çeşidine göre daha birçok faydası bulunan bu besinlerden yararlanmak için, mevsime uygun şekilde tüketmek gerekir. Gelin bu hafta sizlerle beraber bahar mevsimine özgü sebze ve meyveleri daha yakından tanıyalım.

AYVA

Bağışıklığın güçlenmesine yardım eden Ayva, güçlü antioksidan meyvelerdendir. İçerisinde Bakır minerali bulunur. İyi bir tansiyon dengeleyicisidir. Sindirim sisteminin çalışmasına yardım ederek kabızlık, ishal ve gaz problemlerinin çözülmesine yardım eder.

1 Porsiyon Ayva : 1 adet orta boydur.

ÇİLEK

Diş ve ağız sağlığını olumlu yönde etkileyen Çilek, içerisinde birden fazla anti-oksidan madde bulundurur. Vücudu enfeksiyon ve kansere karşı koruyan meyveler arasında birinci sırada yer alır. “Potasyum” içeriği yüksek olan meyvelerden biri olup kalp sağlığını olumlu yönde etkiler, kan basıncını dengeler. Yüksek miktarda C vitamini içerir. Her gün 1 porsiyon Çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

1 Porsiyon Çilek : 8-9 adet orta boydur.

BÖĞÜRTLEN

Güçlü anti-oksidan meyvelerden biri olan Böğürtlen, yaşlanmaya karşı cildi korur. C vitamini açısından zengindir. İçerisinde bulunan yüksek orandaki K vitamini sayesinde osteoporoza karşı vücudu korur. Bademcik iltihaplarına iyi gelir.

1 Porsiyon Böğürtlen : 1 su bardağından biraz fazladır.

ELMA

C vitamini ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olan Elma, kanser düşmanı olan meyveler arasındadır. Vücudu kansere karşı korur. Cildi güzelleştirir. Diş etlerinin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Yüksek oranda diyet lifi içeren elma; sindirim sistemi problemlerini azaltır. Kandaki kolesterol seviyesini dengeler. Kalp damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kabuğuyla beraber tüketildiği zaman vücuda alınan diyet lifi oranı artar, midede tokluk hissi oluşturur.

1 porsiyon Elma : 1 adet orta boydur.

MUZ

Diyet lifi (posa) ve C vitamini yönünden oldukça zengin olan Muz, içerisinde yüksek oranda bulunan potasyum sayesinde tansiyonun dengelenmesini sağlar, kas kramplarının önler. Regl (adet) dönemi sancılarını azaltır. Mineraller bakımından da oldukça zengin olup ishal dönemi sonrası vücutta kaybedilen minerallerin tekrar kazanılmasını sağlar.

1 porsiyon Muz : 1 adet küçük boydur.

BROKOLİ

Antioksidan özelliği bakımından dikkatleri üzerine çeken Brokoli, A, C, E ve K vitamini içerir. Potasyum ve Kalsiyum mineralleri açısından zengindir. 1 kâse brokoli 115 mg C vitamini içerir. Günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar. İçerisinde bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığının korunmasını sağlar, kanın pıhtılaşmasına yardım eder.

Haşlama, fırınlama, buharda pişirme ya da çiğ olmak üzere birden farklı şekillerde tüketilebilir. Çiğ brokoliye oranla pişmiş brokoliden vücuda daha fazla lif alınır.

BİBER

Bilinenin aksine yeşil, sarı, kırmızı rengi fark etmeksizin 1 porsiyon Biber portakal çok daha fazla C vitamini içerir. Dolma, kızartma gibi birçok farklı yolla tüketilebilen biberin en sağlıklı tüketim yolu elbette ki çiğ formudur ve bu formunda C vitamininden en iyi şekilde yararlanılır.

ENGİNAR

Konyalılar olarak bizim çok da fazla tüketmediğimiz Enginarın içerisinde bulunan “ciarin” safra kesesi, karaciğer, böbrek ve bağırsakların çalışma sistemini düzenler. Mide ve bağırsakların temizlenmesini sağlar. Diyabet hastalarının sağlığının korunmasına yardım eder. Kandaki üre ve kolesterol seviyelerini düzenler. “Silymarin” içeriği sayesinde prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerinin vücutta oluşumunu engeller.

HAVUÇ

İçerisinde bulunan beta karoten ve A vitamini ile dikkatleri üzerine çeken Havuç, tam bir göz dostudur. Kansere karşı vücudu korur. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Havuçtan yararlanabilmek için, Metal değdirilmeden kesilmesi gerekmektedir.

SEMİZOTU

Omega-3 denilince akla ilk gelen sebze olan Semizotu, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kan kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardım eder. Di-üretikdir, kandaki toksik maddelerinin atılmasına destek olur. A vitamininden oldukça zengin olup göz sağlığını korur. Diyabet ve gut hastalarının yaşam kalitesinin artmasını sağlar.

TURP

Potasyum ve folat açısından zengin olan Turp, di-üretik (idrar söktürücü) besinlerden biridir. Kandaki homosistein seviyesinin azalmasını sağlayan folik asit, kalp krizi-inme ve bacaklarda meydana gelebilecek dolaşım bozukluklarını önler. Ödem oluşmasını engeller. Salatalarda, ana yemeklerde ya da suyu içilerek tüketilebilir fakat midede gaz problemleri meydana getirebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle az suda haşlayarak tüketmek ve suyunu içmek çok daha iyi olur.

En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.