Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63914.118$

İl Halk Kütüphanesi (1)

24 Mart 2016, Perşembe 08:38

Konya’mızda merkezi bir yerde herkesin rahatlıkla ulaşabileceği Kültür Park’ ta ki kütüphaneden bahsetmek istiyorum.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 17.04.2009 tarihinde bir protokol yapılmıştır. Bu protokole göre; Mevlana alanında ki İl Halk Kütüphanesi binası Konya Büyükşehir Belediyesine devredilerek Kültür Park içerisinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir kütüphane binası inşaatının yapılması ve mevcut kütüphane binası ile yeni binanın karşılıklı olarak tahsis edilmesi kararlaştırılmıştır.

 Binanın temeli 02.Mart.2010 tarihinde atılmış ve bir yıl gibi kısa bir sürede binanın inşaatı tamamlanmıştır. Kütüphane, 01.11.2011 tarihinde Valilik Makamının onayı ile yeni yapılan bu binaya taşınarak 28.11.2011 tarihinden itibaren okuyucuya hizmet vermeye başlamıştır.

Kütüphane binası bodrum kat ile birlikte 4 kat ve teras katından oluşmaktadır. Bodrum katta Arşiv, Cilt Atölyesi,  Su Deposu, Makine Dairesi, Sığınak ve Jeneratör bulunmaktadır. Zemin katta İnternet Salonu ile Görsel ve işitsel Materyal Kullanma Salonu, Okul Öncesi ve Çocuk Bölümü, Gençlik Bölümü, Ödünç Verme Ünitesi, dijital katalog tarama ve Konferans Salonu bulunmaktadır. Birinci katta Okuma Salonu A, Okuma Salonu B, Süreli Yayın Bölümü, Teknik Hizmetler Birimi bulunmaktadır, ikinci katta Serbest Çalışma Salonu ve içerisinde 4 adet olup her biri 16 m2 olan grup çalışma odaları, Konya ihtisas Kitaplığı, Yemekhane ve Yönetim birimi bulunmaktadır. Teras katta ise yazlık ve kışlık olarak iki bölüm bulunmaktadır.

Binanın zemin katındaki geniş sergi alanında kurumların kültür faaliyetleri etkinliklerinde düzenlemiş oldukları sergiler açılmaktadır.

Kütüphane binasının giriş katında bulunan 100 kişi kapasiteli konferans salonunda çeşitli konferans ve paneller düzenlenmektedir.

Binanın zemin katında bulunan Internet Salonunda her yaştan kullanıcının belirli kurallar doğrultusunda internetten ücretsiz olarak faydalanmaktadır, internet Salonunda engelli vatandaşlarımız için de bir bölüm oluşturulmuş olup fotokopi hizmeti de bu salonumuzda verilmektedir. 

Okul Öncesi ve Çocuk Bölümü Salonu, binamızın zemin katındadır. Tamamen yeniden oluşturulmuş, çocuklara özel tasarımıyla ve yaklaşık 6000 adet kitap ile hizmet vermektedir. 0-12 yaş arası çocuklarımıza hitap eden salonunda Kültür Bakanlığı tarafından gönderilen ve ayrıca kütüphanemiz tarafından seçilip satın alınan güncel kitaplar bulunmaktadır.

Okuma Salonu A: Yaklaşık 18000 adet kitap, bulunmaktadır.

Okuma Salonu B: Yaklaşık 15000 adet kitap bulunmaktadır

Süreli Yayınlar Salonu:, Bakanlık tarafından abone olunan, bağış olarak gelen süreli yayınlar ve bunun yanında yerel gazeteler bulunmaktadır. Bu bölümde dergilerin ve yerel gazetelerin arşivi oluşturulmaktadır. Teknik Hizmetler Birimi: Kütüphaneye giren kitaplar ve üye olacak okuyucularla ilgili teknik işlem yapılmaktadır.

Serbest Çalışma Salonu sakin ve sessiz bir ortamda çalışma yapmak isteyen okuyucular için tek kişilik çalışma masaları kullanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca grup çalışması yapmak isteyenlerin de olabileceği düşünülerek salon içinde her biri 16 m2 olan 4 grup çalışma odası bulunmaktadır.

Konya İhtisas Kitaplığı: Kentimizle ilgili kitaplar ile Konyalı yazar ve akademisyenlerin koleksiyonlarının da bulunduğu salonudur. Okuyucuların araştırma amaçlı olarak yararlandığı bu salondaki kitaplar ödünç verilmemektedir.

Teknik Hizmetler Birimi’nden ‘üye kimlik kartı’ çıkartılarak ödünç kitap alınabileceğinin

bilinmesini okuyucularıma bildirmek istiyorum.

İlim âşıklarına, okuma tutkunlarına, Kitap meraklılarına önemle tavsiye edilir.

Kütüphaneyi merkezi yerde bizlere kazandıranlara, Müdür İsa  Beye,  personeline, tüm emeği geçenlere ilgililere teşekkür eder, başarılar dilerim.

Kaynak: Tanıtım broşüründen faydalanılarak hazırlanmıştır.                              

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.