Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2429.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66322.73$

Hz. MEVLÂNA’YI ANMA TÖRENLERİ (1)

30 Kasım 2017, Perşembe 07:26

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (sav)’e salat ederim.

Hazreti Mevlânayı Anma Törenlerinin, bugün tüm dünyada milyonlarca kişinin takip ettiği bir etkinliğe dönüşmesini sevinçle karşılıyorum.

Konya İl Kültür Müdürlüğü’nün internet sitesinde   bu yılki proğramın logosu “Kardeşlik Vakti” olarak duyurulmuştur. Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü “Şeb-i Arûs “ etkinlikleri 07 Aralık 2017 Açılış Proğramı duyurusu yapılmıştır.

Hz. Mevlâna toplumun hafızasında son derece önemli bir yere sahiptir. Şems-i Tebrizi

ile birlikte maddî manevî hayata değerler kazandırmışlardır.

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin 1273 yılında ölümünden sonra oğlu Sultan Veled Konya'da babasının düşüncelerini sistemleştirerek kendine özgü kurallarını oluşturmuş ve ayinlerini semâ törenleri “Sema Ayini”  usûl ve adâb içeren anlam yüklü “özel” leri olan bir oluşum meydana  getirmiştir. Bu “icra”’lara  “Mevlevî”’lik denilmiştir. “İcra”’ların yapıldığı  dergâhlarına da mevlevîhâne denilmektedir.

Mevlevîhâneler,  âsitâne ve zaviye olmak üzere ikiye ayrılır. Âsitâne denilen mevlevîhâneler  tam teşekküllü yapılardı ve sayıları da 15 civarındaydı….

İnsanlık tarihinde önemli etkiler bırakmış  ve bu etkileriyle birçok insana yol gösterici olup sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü olmuş şahsiyetlerin  başında gelenlerdendir. Hz. Mevlana  Kur’an ışığında insanlara değer vermiş, onu sevmeyi ve değer vermeyi herkese öğütlemiştir. Yaşadığı çağdan bu yana hep sevginin barışın kardeşliğin ve hoşgörü’nün sembolü olarak anılagelmiştir. İnsanlığa ahlâk, sevgi, hoşgörü ve ilâhi aşkı gösteren Hz. Mevlana, bu noktada insana adeta ilâhî bir ışık, cana can katan bir güzellik olmuştur. Dünyaca

ünlü Mesnevî bu gün Konya Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile pek çok dile çevrilmiştir.

Mevlana’yı bu derece insana sevdiren  ve önemli kılan şey elbette onun eserlerinde dile getirdiği kendi söz ve anlatımlarıdır.

Hilmi Ziya Ülken’e göre Müslüman ve hristiyan  hekimlerin, cami klise ve havraların yan yana çalışmaları, hemen herkesin özellikle münevverlerin  Farsça,Arapça ve Yunanca bilmeleri Bizans ile yakın temaslar , sultan ve vezirlerin bu cereyanı desteklemekte olmaları

Türk  Devletinin medeniyet  alanındaki zaferidir. Bu dönemde Anadolu’da  yeni bir Türk

Devletinin temelleri atılmıştır.(1)

Hz. Mevlânâ’nın sözleri bugün dünya üzerinde evrensel değer oluşturmuştur. Dünyanın dört bir yanından Hz Mevlana’ya ve eserlerine yoğun bir ilgi  gösterilmektedir. Bu ilgi gün geçtikçe artmakta ve geniş halk kitlelerini etkilemektedir.

İlgili operatörler,Firmalar, hafta boyunca “Vuslat Yıldönümü Uluslar arası Anma Törenleri”’ne katılmak isteyenleri proğram çerçevesinde gezi düzenlemektedirler.

Hz. Mevlâna'nın Yedi Öğüdü

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol

Şefkat ve merhamette güneş gibi ol

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol

 Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol         

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol

Hoşgörülükte deniz gibi ol

Ya olduğun gibi görün, Ya göründüğün gibi ol

Şeb-i Arûs etkinliklerinde emeği geçen tüm resmi-sivil kurum ve kuruluşlarda emeği geçenleri kutlar, kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Dipnot:

  1. Hilmi Ziya Ülken,Mevlana ve yetiştiği ortam,Mevlana’nın 700. ölüm yıldönümü dolayısıyle Uluslar-arası Mevlana semineri, s.266-258  1973 Ankara 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.