Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63891.729$

Hüzün ve sevinç

25 Nisan 2020, Cumartesi 09:21

Türkiye, corona virüs nedeniyle bu Ramazan Ayı'na sokağa çıkma yasağıyla girdi.

Birçoğumuz bugüne kadar deneyimlemediğimiz farklı, zor ve karmaşık günlerden geçiriyoruz. Maalesef tüm dünya gibi ülkemiz de corona virüs salgını ile mücadele ederken, bir yandan da 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutarken her ne kadar uzun açlık periyotları oluşacak olsa da bağışıklığı düşürmeden oruç tutmanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar,  bu dönemde öğün sayılarımızı ve yediklerimizi dengeleyerek ihtiyacımız olan enerji ve besin öğelerini karşılayabileceğini söylüyor.

Ramazan bu yıl da günlerin uzun olduğu nispeten sıcaklığın çok yüksek olmadığı günlere denk gelse de korona virüsle baş etmeye çalıştığımız günlere denk geliyor. İnsanlar bir yandan ibadetlerini yerine getirmek için oruç tutmak istiyor bir yandan da virüse karşı bağışıklık sisteminin zayıflamasından korkuyor.

Ramazan'ın bu yıl da uzun günlere denk gelmesi sıvı kaybını artırıyor. Bu nedenle, iftar ve sahur arası süreyi doğru değerlendirmeli ve yeteri kadar su alımını sağlayarak hem fiziksel hem metabolik açıdan sağlığımızı korumalıyız. Mikropların vücuttan atılması için de bol su tüketmek önemli.

İftar sofrasına oturduğunuzda uzun süreli bir açlıktan çıktığınız için yeme isteğinizin fazla olması gayet normal, Bu durumun önüne geçebilmek için iftara küçük atıştırmalıklarla (çorba vb.) başlayıp ardından ana yemeğe geçmek sizi aşırı yemek yemekten kurtarırken mide sağlığınızın korunmasına da yardımcı olacaktır.

Ramazan ayında şüphesiz en büyük zaaflarımızdan biri enfes kokusuyla sıcacık Ramazan pideleri diyen Arslan, ama tüketirken miktarına dikkat etmekte fayda var. Enerji yoğunluğu açısından yüksek olan pide miktar olarak fazla tüketildiğinde gereksiz kalori almamıza neden olarak istenmeyen kilo artışlarına sebep olabilir.

Çoğu kişi ramazanda sahura kalkıp kahvaltı yapmak yerine sadece su içip yatmayı tercih ediyor. Uzmanlar, Uzun açlıklar sonucu metabolizma yavaşlar, kan şekeri ve tansiyon düşüşleri görülür bunların yanı sıra mide asit salgısı artar. Ayrıca bağışıklık sistemi de zayıflayabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için sahura kalkıp protein ağırlıklı güzel bir kahvaltı yapmak doğru olacağının altını çiziyorlar. 

Yaşadığımız bu zor süreçte ortaya çıkabilecek yeni sıkıntıları da göz önünde bulundurarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimize bağışlarımızı ulaştırmak ve yardımlaşmak, infak ayı olan Ramazan’ı hakkıyla idrak etmeye ve paylaşma bilincimizi canlı tutmaya hizmet edecektir.

Tutan sevabını, tutmayan da günahını kazanır dinimize göre. Ama lütfen birbirimize her zaman olduğu gibi ramazanda da saygılı olmalıyız. Hatta oruçluya saygının çok büyük bir sevap olduğunu da biliyoruz. İnsan insana her zaman muhtaçtır. Üzüntülerimizi paylaşarak azaltır, mutluluğumuzu paylaşarak çoğaltırız.

 İdrak edeceğimiz Ramazan ayının, bu salgın hastalıktan bir an önce kurtuluşumuza vesile olmasını;  Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.