Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2303.2
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70861.92$

HOŞGELDİN ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN

06 Mayıs 2019, Pazartesi 08:36

Müjde müminler size, ihsan-ı Rahmandır gelen.

Şanına ta'zım edin, mah-ı ğufrandır gelen.

I'di ekber her günü, kadr-i mübarek her gece,

Ehl-i imana ne mutlu, lütfu sübhandır gelen.

Şairin bu sözlerle değerini haber verdiği Ramazan ayı, gerçekten Allah nezdinde çok kıymetli ve şerefli bir aydır. Ayların sultanı, Allah'ın ayı, bere­ket ayı, rahmet ayı, mağfiret ayı... gibi isimlerle zikredilen bu ay, mü­minlerin tövbe edip bütün günahlarını affettirebilecekleri, huzur ve saadete erebilecek­leri, yeniden doğmuş gibi amel defterlerini bembeyaz hale geti­rebilecekleri bir aydır. Allah'ın en büyük fırsatlarından biridir.

Nitekim Resûlullah Efendimiz bir cuma günü hutbeye başlamadan kısa aralıklarla üç defa "Amin" der. Namazdan sonra arkadaşları bunun sebebini sorunca, O büyük insan şöyle cevap verir: Minbere yöneldiğimde Cebrail bana geldi ve: "Senin mübarek isimlerinden birisini duyduğu halde, kibrin­den dolayı, sana salât ve selâm getirmeyenlerin burnu sürtülsün" dedi ben Amin dedim.

İkinci adımımı atınca, yine Cebrail: "Kim anne ba­basına veya bunlar­dan birine ihtiyarlıklarında yetişirde onlara göstereceği hürmet ve ta'zimden dolayı Allah'ı memnun edip kendini affettiremezse burnu sürtül­sün" dedi bende Amin dedim. Üçüncü adımımı atınca yine Cebrail bana: "Kim Ramazan ayına yetişirde O ayın rahmet ve bereketin­den faydalana­mayıp kendini Al­lah'a affettiremezse burnu sürtülsün" dedi ben de Amin dedim.(1)

Ramazan ayı: Cenâb-ı Hakk'ın Cennetin baş meleği Rıdvan'a "Cen­netin kapılarınısonuna kadar aç", Cehennemin baş bekçisi Malik'e de "Cehen­nemin kapılarını tamamen kapa" meleklere de "Yeryüzündeki şeytanları bağlayın ki, kullarımı saptırmasınlar"(2) diye emir verdiği müba­rek bir ay­dır.

Ramazan ayı: Oruç tutanların uykusuna nafile, nafileye farz sevabı, farza 70 farz sevabı verilen bir aydır. Normal günlerde yapılan bir hayır ve hasenata 10 sevap verildiği halde, Ramazan ayında 700(3) misli veya daha fazlasının verileceğini Allah'ü Zülcelalin bizi müjdelediği bir aydır. 

Ramazan ayının birinci gününden itibaren Cenâb-ı Allah şöyle nida etti­rir: "Tövbeeden yok mu kabul edeyim. İstiğfar eden yok mu bağışla­yayım. Affını isteyen yok mu affedeyim. Dua eden yok mu kabul edeyim. Derdine şifa isteyen, belâlarının ve musibetlerinin def'ini isteyen yok mu, isteklerini yerine getireyim..."

Ramazan ayı: Orucuyla, iftarıyla, seheriyle, sahuruyla, teravihiyle, mu­kabele ve vaazlarıyla müminleri lâhûti âlemlere uçuran, bedii zevklere gark eden, ruhsal itminana ulaştıran, manevi zevk ve heyecanla ürperten, mana ummanında ak ve pak eyleyen kısaca insana Eşref-i Mahlukat oldu­ğunun zevk ve manasını hissettiren kutsî bir aydır.

Ramazan ayı: "Yaratan Rabbiyin adıyla oku"(4) nidasıyla, karanlık ufukları nura boğan, paslanmış kulakları, perdelenmiş gönülleri, sulanmış beyinleri, dumura uğramış dimağları, kilitlenmiş kalpleri hidayete açan, in­sanlığın şifa kaynağı, ilim ve esrar hazinesi Kur'an-ı Mübin’in indiği aydır.

Ramazan ayı: İçinde bin aydan  yani 83 seneden daha hayırlı, daha fa­zi­letli, ihya edildiği takdirde bütün cürüm ve isyanların affedileceği müj­delenen Kadir Gecesinin bulunduğu bir aydır.

Bu ayın kıymetini fazla söze gerek kalmadan Allah Resûlünden dinle­ye­lim: "Ümmetim ramazan ayının kadr ü kıymetini gerçek manada bil­seydi, bütün senenin Ramazan olmasını isterdi.”(5)

Değerli okurlarım. Hepinizin Ramazanını tebrik eder, Cenâb-ı Allah'dan Âlem-i İslâm için hayırlara vesile kılmasını niyaz ederim.

Cenabı Allah kulları için devamlı kolaylık murad eder.(6) Kati surette zulmetmez.(7) Zahirde belki onlar için zor gibi görünen şeyler olabilir. Haki­katte ise O’nun emrettiği şeyleri yaparsak, nehyettiği şeylerden kaçar­sak hem maddi hem de manevi faydalarımız, menfaatlerimiz vardır.

Me­selâ: İslâm fuhşu yasaklamıştır. Kul buna uyarsa hem Allah’ın emrini ye­rine getirdiği için mükâfat alır, hem de fuhuş kanalıyla evleri barkları sönmez. Yuvaları yıkılmaz. Sefahat âlemlerinde çocuklarının nafakası heba edilmez. Yine bu kanalla bulaşan, frengi, bel soğukluğu, AIDS gibi hastalıklar­dan korunmuş olur. Doç. Dr. Selçuk Alsan “Bir hayat kadını kendisi ile ilişki kuran kişiye 23 çeşit hastalık bulaştırabilir”(8) der.

Son yapılan inceleme­ler bu sayıyı biraz daha yükseltiyor ve 30 dan fazla hastalık bulaştırabilece­ğini ilim adamları ispat etmektedirler.(9) AIDS’in bugün hâlâ tedavisi yok. Sadece hastalığın seyrini biraz yavaşlatabilmek için senede 40 bin dolar harcama yapmak gerekiyor.(10) Her içki içişte 200 bin beyin hücresinin öldü­ğünü ilim otoriteleri söylüyor. Böylece bu ve ben­zeri hususlardaki emir ve yasakların hikmeti daha iyi anlaşılmış oluyor.

Dipnotlar:

1-İbni Hıbban Sahihinde rivayet etmiştir.

2-Müslim, Sıyam 1.

3-Bakara Sûresi, 261.

4-Alak Sûresi, 1.

5-“Et Terğıb vet Terhib Tercemesi”, c. 2, s. 443.

6-Bakara Sûresi,185.

7-Mü’min Sûresi, 31.

8-TÜBİKAT Bilim ve Teknik Dergisi, sayı: 257, s. 26.

9-Milliyet Gazetesi, 28. 11. 1992.

10-Milliyet Gazetesi, 17. 12. 1992.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.