Konya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.43
  • EURO
    34.45
  • ALTIN
    2489.3
  • BIST
    9679.8
  • BTC
    62571.15$

HİCRET-AŞÛRE

29 Eylül 2016, Perşembe 08:38

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v)'e salat ederim,

Hicret, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in doğduğu, gençliğini geçirdiği ve peygamber olduğu ve 53 yaşına kadar ömrünü geçirdiği şehirlerin anası ümmü'l-kura olan Mekke’den Medine’ye göç etmesidir. Ve Mekke’den ayrılırken Sevr dağında: Mekke’ye döndü ve: "Eğer kavmim beni senden ayırmasaydı, seni terketmezdim. Senden ayrılmazdım. Ne yazık ki köylülerim beni sende bırakmıyorlar." diyordu.

Hicrî yıl 1437’den 1438’e  02 Ekim 2016 Pazar günü 1 Muharrem itibariyle gireceğiz.

Hicret, İslam tarihinin en önemli olaylarından biridir. Hicret,M.622 yılının Muharrem ayında vuku bulmuştur. Hicret, Hicri takvimin başlangıcı olarak Hz. Ömer (r.a.) efendimiz tarafından kabul edilmiştir. Ve bu tarihten sonra hicri takvim kullanılagelmiştir. Bilinmesi gereken gerçek olaylar vardır. Hicret olayını kısaca üç başlıkta toplayalım:

1-Hicret ve hicreti doğuran sebepler,

2-Hicretin safhaları.

3-Hieretin sonuç ve etkileri.

Bunların islam tarihi veya peygamberler tarihi ve peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) Hayatı adlı muhtelif siyer kitaplarının okunmasıyla bilinmeye ihtiyaç vardır. Peygamberimizden pek çok mucize sadır olmuştur.

Hicrette Muhacir -Ensar kardeşliği vardır.

Hicrette zulümden kurtuluş vardır.

Hicrette muahat (Kardeşlik) , meveddet (Dostluk)  yardımlaşma, paylaşma vardır.

Hicrette imana iştiyak, Allah'a hakkıyla kulluk, yanlış davranışlardan iyi ve doğru hallere kavuşma özlemi vardır.

İnsanoğlunun ilk atası, ilk insan ve ilk peygamber Adem (as)’ın tevbesi ve affolunması bu ayda olmuştur.

İnsanoğlunun ikinci atası sayılan Nuh (as)’ın tufandan kurtuluşu ve kavminin şerrinden halas olması ve bu ayda meydana gelmiştir.

Allah’a teslimiyetin en güzel örneği olan Hz. İbrahim (a s)’ın Nemrut’un ateşini söndürmesi bu ayda vuku bulmuştur.

Evlat hasretinden yanıp tutuşan Yakup (as)biricik yavrusu Yusuf (as)a bu ayda kavuşmuştur. Diğer taraftan bir iftira neticesi zindana atılan Yusuf (a.s)’da yine bu ayda zindandan kurtulmuştur.

Musa (a.s) Firavun'un şerrinden Muharrem ayında kurtulmuş, O'na zulmetmek isteyen Firavun ve taraftarları bu ayda helak olmuşlardır.

Hz. İsa (as)’ın Yahudilerin şerrinden kurtulması yine bu ayda olmuştur.

Ve nihayet Hz. Muhammed (s.a.v) efendimiz İslam düşmanları ki başta Ebu cehil ve arkadaşlarının şerrinden biricik dostu Hz. Ebu Bekir (r.a) ile birlikte bu ayın ilk gününde Medine’ye hicret için Mekke’den ayrılmışlardır.

Aşure Muharrem ayının onuncu gününe denir. Aşure gününde eş-dostlarımıza dağıtacağımız aşurelerle aramızdaki sevgi ve muhabbetin kuvvetlenmesine vesile olur.

Aşure gününde oruç tutmak isteyenler, bu orucu bir gün önceden başlamak suretiyle tutmalıdırlar.

Hadis-i şerifte: "Siz dokuzuncu ve onuncu (Muharremin 9 ve l0.) günleri oruç tutup, Yahudilere muhalefet gösteriniz.." buyrulmuştur .(10-11- 12 Ekim –Pazartesi-Salı-Çarşamba- günleridir.) Muharremin 9,10,11. günleri peş peşe 3 gün olarak ta tutulabilir. Nafile bir oruçtur. Akşamdan ertesi gün kuşluk vaktine kadar niyet etmek gerekir.

Selam ve Dua….       

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.