Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2435.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64547.38$

HERGÜN “20 DK GÜNEŞTE DURMAK” YETERLİ OLUR!

08 Temmuz 2019, Pazartesi 09:18

Son zamanlarda oldukça fazla görülen D vitamini eksikliğinin temelinde, vücudun Güneş ışınlarıyla olan temasının azlığı yatmaktadır. Derimizde bulunan D vitamini öncü maddeleri, Güneş'in ultraviyole ışınlarına yeterli miktarda temas ettiği zaman D vitaminini vücutta üretilebilmektedir. Dolayısıyla "güneş vitamini" olarak adlandırılmaktadır.

Yağda çözünen vitaminlerden biri olan D vitaminin vücuttaki eksikliği kanser, diyabet, kalp damar hastalıkları, romatizma, sedef, MS, raşitizm ve demans gibi birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır.

SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ KEMİK OLUŞUMUNU SAĞLAR.

- Kemiklerin sağlıklı ve dengeli büyümesinde kilit rol oynayan kalsiyumun dostudur D vitamini. Yeterli miktarlarda vücuda alınmadığında kemik dokusunda bazı kayıplara yol açar ve osteporoz riskini arttırır.

- Bağırsaklardan kalsiyum emilimini hızlandırır. Diyetle yeterli miktarda D vitamini alındığı zaman kalsiyumun emilme oranı 0-40 iken yetersizliğinde, bu oran -10'a kadar düşmektedir.

- Kandaki kalsiyum miktarı düştüğü zaman, böbreklerden ve kemikten kana kalsiyum taşınmasını sağlar. Böbreklerdeki kalsiyum geri emilimini arttırır.

KALP SAĞLIĞINI KORUR!

- Uzmanlar kalp krizini tetikleyen etmenlerden birinin de D vitamini yetersizliği olduğunu vurguluyor.

- Yapılan bilimsel araştırmalar; D vitamini eksik olan bireylerde beyin kanaması, kalp krizi ve kalp yetmezliğine yakalanma riskinin 2 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Vücuda yeterli miktarlarda D vitamini alındığı zaman, bu gibi kalp rahatsızlıklarının oluşum riskinin azaldığı yine çıkarılan sonuçlar arasında.

ŞEKER HASTALIĞINI ÖNLER!

- İnsülin duyarlılığını olumlu yönde etkileyen D vitamini, pankreastaki beta hücrelerinin uyararak insülin salınımını arttırır.

- Lenfositlerin çoğalmasını ve stokin üretimini azaltır.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Yapılan bilimsel çalışmalar çocuk, genç, yaşlı ayırt etmeksizin her yaşta D vitamini eksikliği yaşanılabileceğini gösteriyor. Fakat eve bağımlı yaşlılar, bebekler, bazı hamile kadınlar ve tesettürlü bayanlar güneş ışığıyla daha az etkileşime girdiği için risk altında grup olarak değerlendirilebilir.

Vücuttaki D vitamini ihtiyacının yalnızca ’u yiyeceklerle karşılanabilir. Besleme planınızda balık, yumurta sarısı ve peynir gibi önemli D vitamini kaynaklarına yer yoksa, vücudunuzda D vitamini eksikliği görülmesi mümkündür.

D vitamini değeri düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, gerektiği taktirde doktor kontrolüyle dışarıdan destek alınmalıdır. Fazla miktarda alındığında toksik etki göstereceği unutulmamalıdır.

VÜCUDA YETERLİ MİKTARDA D VİTAMİNİ NASIL ALINIR?

D vitaminin en iyi kaynağı Güneş'tir.

- Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, Kış mevsimi haricinde hergün 20-25 dk baş, yüz, avuç içi, kollar, ayak tabanları ve bacakların doğrudan güneş ışığına temas etmesi D vitamini alımının ilk adımdır.

- İkinci adım ise doğru beslenmedir. Besinler arasında en iyi kaynak balık yağıdır. Hergün 1 yumurta, 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketiminin yanında haftada 1-2 gün balık tüketerek dışarıdan herhangi bir ek almadan yeterli miktarda D vitamine sahip olmak mümkün.

HANGİ SAATLERDE GÜNEŞE ÇIKILMALIDIR?

Sabah 10.30-16.00 arası ideal güneşlenme saatidir. Açık tenli insanların 15-20 dk, koyu tenli insaların ise 30-40 dk güneşlenmesi yeterli olacaktır.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.