Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2325.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70443.01$

Haydi sandığı!...

30 Mart 2019, Cumartesi 09:05

Sevgili dostlar yaklaşık 57 milyon seçmen yerel yöneticileri seçebilmek için 31 Mart Pazar günü yani yarın sandığa gitmeye hazırlanıyor. Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oyların geçersiz sayılmaması, demokratik hakkın doğru bir şekilde kullanılabilmesi için seçmenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları var bunları mutlaka dikkate alın.

Nedir bunlar?

Oy verme saatlerine dikkat edin. Konya 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.

Oy verme saati bitse bile sandığa zamanında ulaştıysanız sırada bekleyin. Oy kullanma saatlerine uygun şekilde sandığa varan her seçmen başkan tarafından sayıldıktan sonra sırada bekleyerek oyunu kullanabilecek.

Sandığa gitmeden önce oy kullanacağınız yeri mutlaka öğrenin. Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşanlar bunlar aracılığıyla, ulaşamayanlar ise Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından ya da Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

T.C. kimlik numaranızın bulunduğu kimlik belgenizi yanınızda bulundurmayı unutmayın. Seçmenlerin 31 Mart Pazar günü oy kullanırken yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kartlardan birini; geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğiniz tereddüte yer bırakmadan ortaya koyan resimli resmi bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Seçmen kağıdınızı yanınızda bulundurmanız zorunlu değil, bu belge olmasa bile oyunuzu kullanın. Seçmen bilgi kağıdı yalnızca seçmenleri bilgilendirmek üzerine gönderildiği için bu belgenin getirilmesi zorunlu olmayacak.

Cep telefonu ya da benzer bir teknolojik cihazla oy verme kabinine girmeyin. Sandık kurulu görevlisi seçmenin kimlik kartını aldıktan sonra listede ismini bulacak ve kontrollerini sağladıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü vererek kabinde oy kullanmasını isteyecek. Bu sırada seçmenin kabinde cep telefonu, fotoğraf ya da film makinesi gibi görüntü kaydedici ya da haberleşme sağlayıcı bir cihaz bulundurması yasak olacak. Bu tip cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna teslim edilecek.

Oy pusulanızı mutlaka kontrol edin. Oy pusulasında yırtık, işaret ya da yazı olması durumunda sandık kurulu uyarılacak. Pusulaya TERCİH ya da EVET mührü dışında herhangi bir şey yazılması durumunda oy geçersiz sayılacak. Verilen zarfa birleşik oy pusulasından başka herhangi bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını söyleyen seçmene yeni pusula verilmeyecek.

Kullanılacak birden fazla pusulayı tek zarfa koyun. Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Oyunuzu kullandıktan sonra kabinde fazla zaman geçirmeyin. Kapalı olan kabinden seçmen çıkmadığı sürece oraya kimse girmeyecek. Fazla kalan seçmenler kurul başkanı tarafından uyarılacak, uyarılara rağmen kabinden ayrılmayanlar çıkarılacak.

Oyunuzu kullandıktan sonra sandık kurulu görevlilerin gösterdiği yeri imzalamayı unutmayın. Seçmen, zarfı sandığa atıldıktan sonra listedeki adının karşısına imzasını atacak.

Şimdiden seçimler, seçim sonuçları hem Konya’mız için, hem ülkemiz için hayırlı olur, sükunet içerisinde bir seçim atmosferi geçirmedik, hep gergin, hep diken üstünde geçen bu sürecin sonucunda umarım seçimler sükunet içerisinde geçer…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.