Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.926$

HAREKETSİZ YAŞAM BAĞIRSAKLARI OLUMSUZ ETKİLER

07 Aralık 2020, Pazartesi 09:11

Pandemi sürecinin devam etmesiyle beraber evde daha uzun süre vakit geçirir hale geldik. Açık hava yürüyüşleri ile vedalaşmak zorunda kaldık. Evde geçirilen hareketsiz yaşam, kilo alımının yanında çeşitli olumsuz sonuçları beraberinde getirir. Hareketsizlikle beraber az su tüketmek, çayla kanki olup suyu ikinci plana atmak maalesef bağırsaklarımızın çalışma düzenini olumsuz etkiler, kabızlığa neden olur. Yaşam kalitesini düşüren kabızlığı önlemek ise oldukça basittir.

İlk olarak evde harekete geçin, spora başlayın. Teknolojiyle oldukça iç içe olduğumuz şu dönemde kolaylıkla ulaşabileceğiniz çok fazla spor videosu var. Bahanelerin arkasına gizlenmek yerine kendinizle yüzleşin ve kendinize en uygun olan aktiviteyi keşfedin. Kardio çalışmalarını tercih edin. Hiçbir şey yapmasanız bile günlük en az 20 dakika tempolu bir şekilde evinizde dolaşın, olduğunuz yerde yürüyün.

Beslenmenize düzen verin. Tek yönlü beslenmek yerine her çeşit besin grubunu tüketmeye özen gösterin. Kabızlığa karşı size destek olacak bu besinlere günlük hayatınızda yer verin.

  • En iyi bağırsak dostu zeytinyağıdır. Hazmı oldukça kolay olan zeytinyağı birçok besinin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Özellikle kuru inciri geceden zeytinyağında bekletip sabah aç karna tüketmek, kabızlığın önlenmesinde etkin rol oynar.
  • İncir, kayısı ve üzüm; bağırsaklardaki toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, diyet lifi (posası) açısından oldukça zengindir. Elma, erik ve kayısı da diyet lifi kaynağı olarak karşımıza çıkar. Bu meyvelerin tazesi, kurusu, kompostosu, hoşafı ... kısacası her formu bağırsakların çalışmasında etken rol oynar.
  • Tam tahıllı işlenmemiş ürünler ve kuru baklagiller de diyet lifi(posası) açısından oldukça zengindir. Bağırsak hareketlerini artırır, toksik maddelerin bekletilmeden kalın bağırsaktan uzaklaştırılmasını sağlar. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, buğday ya da çavdar ekmeğini tercih edilmelidir. Bulgur, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi kurubaklagilleri haftada en az 2-3 gün tüketmek gerekmektedir.
  • Kaliteli posa kaynaklarından biri de brokolidir. Haşlama, fırınlama, buharda pişirme ya da çiğ olmak üzere çok çeşitli formlardan tüketilebilen brokolinin pişmiş hali daha fazla diyet lifi içerir.
  • Bağırsaklarda yararlı bakteriler olarak bulunan probiyotikler, bağırsak florasının düzenleyerek bağırsakların etkin ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlığın önlenmesinde etkin rol oynar. Dolayısıyla probiyotik yoğurtlar ve kefir bu evrede hayatınızın bir parçası olmalı, günlük mutlaka 1-2 kase yoğurt ve 1 bardak kefir tüketilmelidir.
  • Pırasa ve lahana, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Yemeği yapılarak ya da salatalara çiğ şeklinde eklenerek tüketilir. Lahanalar içerisinde lif oranı en yüksek olan ise kuşkusuz karalahanadır. Pişmiş halinde çiğ haline göre daha fazla lif bulunur.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.