Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63832.866$

Gül Şehri

06 Ekim 2021, Çarşamba 09:14

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok Ankara billboardlarında Atatürk Botanik Bahçesi’nden peyzaj fotoğrafı paylaşmış ve başlığı “Burası Isparta değil, Keçiören” şeklinde düzenletmiş. Isparta Gül Hasadı’na gitmiş biri olarak elbette çok güzel ve etkileyiciydi ancak Isparta gülleri peyzaj gülleri değildir. Bir zamanlar Gül Şehri olarak anılırdık, gülü Konya ve Konya’lıya; Güller Şehri olduğumuzu Türkiye’ye unutturanlara selam olsun.

Selçuklular devrinde Konya salkım saçak gül bahçesi olarak tanımlanmış.  Her bahar gökyüzünden gönüllere gül cemresi döküldüğü tasvir edilmiş.  Bugünkü Mevlâna Türbesi’nin bulunduğu yerin Sarayın gül bahçesi olduğu ve Sultan Alâeddin Keykubat tarafından Hz. Mevlâna’nın babası Sultanü’l-ülemâ Bahaüddin Veled’i davet ettiği zaman burada ağırlayıp bahçeyi kendisine bağışladığı bilinir. Meram, Dede Bahçesi ve Hz. Mevlâna Müzesi civarı başta çok sayıda gül bahçelerimizle anılmış kentim. Şems-i Tebrizi Türbe ve camii civarının adıymış Güllükbaşı. “Bahar geldi, bahçeler yeşillendi, bahçeler çiçekci dükkanına döndü Hz. Mevlâna’nın deyişidir. 1317/1901 tarihli Konya Salnâmesi’nde Sille’de gül bahçelerinden çıkarılan gülyağı ve gülsuyu kayıtları mevcutmuş. 1847 yılında eski Konya valilerinden Kel Hasan Paşa’nın Zindankale semtinde muhteşem güller yetiştirdiği bahçe de sanal alemde kayıtlarda yer almakta.

 1952 yılında Konya Belediye Başkanı Rüştü Özal ilk kez Gül Bayramı organize etmiş. 1976 yılında Konya Turizm Derneği Gül Yarışmaları düzenledi kentimde. Gülün her çeşidi  moru,siyahı   , Konya’ma özgü rahmetli M. Ali Apalı’nın fes rengi gülleri meşhur hale gelmiş. 1980 yılında Pakistan Büyükelçisi de Gül Yarışmalarına katılmış ve tören Uluslararası nitelik kazanmıştır.  1981 yılı törenleri Atatürk’ün annesi Zübeyde hanım anısına yapılmıştır. Rahmetli Feyzi Halıcı’dan sonra bir çok organizasyon gibi gül bayramları da mazi olmuştur. Refüjlerde gül olması sizi Gül Şehri yapmıyor maalesef. Bursa salnamelerine göre Isparta’ya gülü götüren ve yetiştiriciliği başlatan Çumra Dinek’ten Kızanlıklı Ahmed Ağa imiş. Bugün Gül Şehri olarak Isparta anılıyorsa sahip çıkmadığımız , unuttuğumuz ve unutturduğumuz içindir.

Ben Tahir Akyürek Başkanım döneminde  Bulgaristan Kazanlık, Plevne ,Filibe, Eski Zağra ve Sofya’ya gönderilen  Meclis üyesi Mehmet Tugay,Tarımsal Hizmetler  Daire Başkanı Raşit Turan, Park Bahçeler Şube Müdür vekili Ceylani Kılıç’ın  yer aldığı ekibin gezi haberini okuduğumda heyecanlanmıştım. Belediye Başkanları tarafından ağırlanan heyetimiz Gül Müzesi, Gül Bahçeleri, lavanta üretim alanlarında incelemeler yaptılar, Osmanlı gülleri ve peyzajda değerlendirilebilecek diğer gülleri incelediler. Bu gezinin Konya’ma olumlu yansıması olduysa da bilmiyoruz.

Hz. Mevlâna Türbesi bahçesinde bir zamanlar var olan Gül Bahçesinin tekrar ve en güzellerinden oluşturulmasının Selçuklu’ya  vefa borcumuz olduğunu düşünürüm.  Selçuklu kadim Başkenti Konya’ma gül geri dönmeli ve kentim yeniden Gül Şehri olarak hatırlanmalı.  Kentimi yönetenlerin Selçuklu’ya borcudur bence Gül Bahçeleri. Saygıyla.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hüseyin Ölmez
    15-10-2021 02:28

    Maalesef herşey sığlaştı, eski Konya’yı mumla arar hale geldik

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.