Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2488.0
  • BIST
    9468.26
  • BTC
    64915.07$

GÖZÜNÜZÜN KARARI OLMAYABİLİR

12 Temmuz 2019, Cuma 08:50

Hani şu sıklıkla becerikli hanımefendilerin kullandığı ve herşeyi ölçülendirmeye alışan insanı çileden çıkaran bir ölçü birimi ’göz kararı’. Herzaman tutmuyor olabilir. Porsiyon miktarı önemlidir ve sınırsız diye bişey yoktur. Bir kişinin tek bir öğünde belirli bir besinden veya yemekten yediği miktar porsiyon olarak adlandırılır. Sağlıklı olan beslenme biçimi, ihtiyacınız olan kalorinin tüm besin gruplarını sağlayacak şekilde öğünlere eşit miktarda ve doğru porsiyonlarda dağıtılmasıdır.

Porsiyon ölçüsü konusunda bilinçli davranmak besinlerden fazla kalori alınmasını engelleyerek enerji alımının dengelenmesini sağlar. Fakat bütün besinlerin kalorisini bilmek zorunda değilsiniz, burada önemli olan porsiyonlarımızın boyutlarını doğru belirlemek. Yani kalori saymak yerine porsiyon miktarını azaltmak kalıcı kilo kaybında başarı sağlamak açısından önemlidir. Son yıllarda obezitedeki artışa paralel olarak porsiyon büyüklüğünde de artışlar meydana gelmiştir. Yapılan çalışmalarda; besinler daha büyük porsiyonlarda sunulduğunda, insanların yemeğin lezzetinden bağımsız olarak fazla tüketme eğiliminde olduğu gösterilmiştir.Kilo verme programlarında özellikle başarılı bir diyet için porsiyon kontolü çok değerlidir.

Porsiyon Kontrolü Nasıl Sağlanmalı?

Küçük tabaklar, ihtiyaç kadar alışveriş, az miktarda pişirilen yemekler..

İlk olarak gereksinimleri belirlemek çok önemli. Az yediğinizi düşünüyor olabilirsiniz fakat durum herzaman böyle değil.İncelenen yemek yeme davranışları sonucunda insanların tabaklarına konan her şeyi bitirmeleri gerektiği düşüncesinin hakim olduğu görülmüş. Bu sebeptendir ki ilk önce gözlerimizle yediğimizi düşünürsek tabak boyutu birinci sırada önemlidir. Büyük tabaktaki küçük porsiyondan ziyade küçük tabaktaki büyük porsiyon algısı daha tok hissettirir. Yemekler için küçük tabaklar tercih edilmelidir. Yemeklerin daha küçük kaplarla servis edilmesi algılanan porsiyon miktarını değiştirerek kişilerin enerji alımlarını azaltacağından obeziteyle mücadele açısından etkin bir yöntem olarak kullanılabilmektedir. Büyük tabaklar alınan daha fazla kalorinin kaynağıdır. Unutmayalım tabak çevresi büyüdükçe bel çevresi de büyüyecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.