Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$

GİTMEYEN İNATÇI KİLOLAR

12 Mart 2019, Salı 08:30

Kilolu bireylerin bazıları fazla kiloların üzerine yapıştığını ve bir türlü bu kilolardan kurtulamadıklarını düşündüğünü zaman zaman görüyoruz. Kadınlar erkeklere göre fazla kilolardan daha zor ve uzun zamanda kurtuluyor. Yapılan araştırmalar bunun nedenini kadınların erkeklere oranla vücutta ki yağ miktarının fazla olduğundan kaynaklı olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra başka bireylere göre daha fazla emek harcayıp kilo vermenin uzun sürmesi genetik ve fizyolojik yapınızla da alakalı bir durum söz konusu olabilir. Bu tarz bireylerin avantajlı yanı ise inatçı kilolardan kurtulduktan sonra bu kiloları tekrar geri almalarının daha güç olmasıdır.

Kilo vermekte zorlanmanın nedenleri arasında metabolizma hızı da etkilidir. Metabolizma yavaş çalışıyorsa vücut daha az kalori harcar ve alınan kaloriler gerektiğinden azsa bile vücut alınan kaloriyi yakmadığından dolayı kiloda artış gözlemlenir. Bu durumu düzeltmek için de yapmanız gereken en önemli şey beslenmenizi değiştirmek ve fiziksel aktiviteyi hayatınıza sokmaktır.

Anne ve çocuk beslenmesi de inatçı kiloların gitmemesi konusunda ki şikâyetlerin artmasında önemli bir nedendir. Anne gebelikte ister kilolu olsun ister zayıf fazla yağlı besinlerden uzak durmalı, fetusun ileri dönemdeki kilosunu etkilediğinden sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. 

Çocukluk döneminde beslenme gelecekteki beslenme alışkanlıklarımızın ne olduğunu belirler. Bunun için aileler çocuklarına doğru beslenme alışkınlığı kazandırmalı yaşam tarzlarına fiziksel aktiviteyi artırıcı oyunlar ekleyerek hem çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelerine hem de çocuğu tablet, telefon gibi alışkanlıklardan uzak tutmaya katkı sağlamış olurlar.

Bütün bunların yanı sıra bireyler gün içerisinde aç ve stresli bir gün geçirdiyseler kişide aşırı yemek yeme isteği ve bütün bunlara ek olarak yanlış besinlere eğilim artar. Buda kişide obezite yatkınlık ve kilo vermede büyük sıkıntı yaşamasına yol açar. Böyle durumlarda kontrolünüzü kaybetmemek için elinizden geleni yapıp gün içerisinde kendinizi uzun süre aç bırakmamanız. Böyle bir durumda eğer kendinizi uzun süre aç bırakırsanız öğün sayınızın azalmasından kaynaklı uzun sürede yemeniz gereken yemeklere bir anda yüklenip metabolizmanızı yavaşlatıp, vücuttaki yağ miktarında artışa neden olursunuz. Buda yaş ilerledikçe artan kilolarınızdan zor kurtulmanıza ve yavaş çalışan metabolizmanızın daha da yavaşlamasına yol açacaktır.

Geç olmadan bir beslenme uzmanından destek almanız da yarar var. Unutma erken çözüm yaşam kalitenizi artırır. Sağlıklı kalın…  

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.