Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.69
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2334.1
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70899.694$

​​​​​​​“GEZDİM DÜNYAYI GÖRDÜM KONYA’YI”

09 Kasım 2020, Pazartesi 08:45

Hafta sonu telefonuma gelen bir videoyu izledim..

Video gazeteci Cüneyt Özdemir’in kendisine ait YouTube kanalında da yayınlanmış. Sonradan öğrendiğime göre Özdemir dünyayı gezerken, Türkiye’de de şehirleri geziyor ve şehirleri tanıtan  programlar, çekimler yapıyormuş.

Ne diyelim?

Maşaallah!

Nazar değmez inşallah.

Ben de kendisini sever ve takdir ederim.

Videoyu izledikten sonra konuştuğum bir yetkiliye “Bu ne iş, nerden çıktı bu” diye sordum..

Şu cevabı aldım: “Biz davet etmedik. Konya’ya gelmek istedi, geldi.”

‘ Helal olsun sana Cüneyt, böyle geldiysen şayet..’

Kendisine olan sempatim bir “tık” daha arttı.

Sen yaşadığın ABD’deki başkanlık seçimlerini dünyaya duyurmak varken, gel Türkiye’ye gör Konya’yı.. Yaptığın fedakarlık az bir fedakarlık değil  arkadaş. Bunları bir taraftan söylerken, öbür taraftan da şeytan beni habire dürtüyor..  “Hadi durma Konya’ya daha önce neye gelmediğini sor..” diye.

Bana ne ya..

Sormayacam işte. Şeytan kime elçilik yaptırırsa yaptırsın.

Yazıya başlamadan önce baştan sona bir defa daha izledim videoyu.  Çekimler Ecdat Parkı’nda başlıyor. Cüneyt bey yapay gölde gondolda , keyfi de pek yerinde. Kahkaha üstüne kahkaha patlatıyor. “Venedik diyor, gondol, mendirek, jet sky, central park” diyor.. Gördükleri karşısında “İnsan şaşırıyor” diyor.

E.. Para alacak değil ya adam.. Etliekmek yiyecek.. Bu durumda yatırımı iyi yapmak lazım. Etli ekmeğin hakkını vermek lazım.

Ecdat Parkı Tahir Akyürek tarafından yaptırıldı.. 10 numara, 5 yıldız..

Ecdat Parkı’ndan sonra çekimler Kelebekler Vadisi’nde  sürdü.

Bu arada biz Kelebekler Vadisi’nin Türkiye’de tek, Avrupa’da da en büyük olduğunu ve kelebeklerin Kostarika’dan THY uçakları ile getirildiğini ve üç günde de Konya’ya teslim edildiğini ayrıntılı bir şekilde öğrenmiş olduk.

Cüneyt Özdemir bey Kelebekler Vadisi’ne  hayran kaldığını ve buranın “Büyülü bir yer” olduğunu söyledi.

Doğru.. Kelebekler Vadisi gerçekten de büyülü bir yer..

Her yıl yerli ve yabancı olmak üzere 400 bin insan tarafından ziyaret edilen bir yer.

Kelebekler Vadisi Uğur İbrahim Altay tarafından yaptırıldı.. 10 numara, 5 yıldız..

Cüneyt bey bisiklete bindi ve çok hayran kaldı.

Toplam şehir içi uzunluğu 550 Km. Olan bisiklet yolunun, 750 Km.’ye çıkartılacağını söyledikten sonra şaşkınlığı iyice tavan yaptı.. Sonra “Bu Hollanda’dan büyük” dedi. Bu benzetmeden neyi kasdetti şahsen anlayamadım.. Toprak büyüklüğü falan olabilir mi diye düşündüm..

Bisiklet yollarının yapımına Tahir Akyürek zamanında başlandı..

Uğur İbrahim Altay başkan olduktan sonra vitesi yükseltti.. Çocuklara binlerce bisiklet dağıtarak şehir içinde bisikletle ulaşımı teşvik etti.. Kendisi  fırsat  buldukça spor amaçlı da olsa bisiklete biniyor.Öte yandan Uğur başkan ilave bisiklet yolu da yapmaya başladı. Lakin halkımız gene de bisiklet kullanmaya bir türlü sıcak bakmıyor.

Video’da şehrin gurur markalarından olan  Bilim Merkezine’ne de  geldi  Cüneyit Özdemir bey..

Halkımız “Şok.. Şok..!”  diyor ya..

Amerika’da yaşasan da, geçmişte İngilte’de yaşamış olsan da, dünyayı biliyor olsan da “Konya Bilim Merkezi”ni  görünce insanın “Şok” olmaması imkansız.. Yetkililerin “Bilim Merkezi”nin kuruluş amaç ve işlevini, bu merkezde yapılan çalışmaları anlatırken Cüneyt Özdemir beyin  anlatılanları dikkatle dinlediğini ve  hayranlığını gizleyemedğini gördük..

Konya Bilim Merkezi, Tahir Akyürek’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı zamanında yaptırıldı. 10 Numara 5 yıldız... Ayrıca ülkemize ve dünyaya  teknoloji öneren, yeni teknolojiler üreten bir merkez. Bundan dolayıdır ki  numara ve yıldız sayılarıyla ifade edilmesi mümkün olmayan bir eser.

Japon Parkı ‘da  Video’da  göründü.

Müthiş farklı bir mekan. Binasıyla, parkıyla, ağaçlarıyla, geniş havuzuyla, konumuyla, varlığıyla “Ben farklıyım. Çok uzaklardan Japonya’dan geldim..” diyen bir eser.

Japon Parkı’ da Tahir Akyürek tarafından bu şehre kazandırıldı..

Video’da sıra  Selçukul Kongre Merkezi’ndeydi.

Kongre Merkezi’nin üzerinde daha fazla söz seylenmeli ve değerlendirme yapılmalıydı. Zaman darlığı  yüzünden olacak kı Cüneyt Özdemir bey bu konuya fazla değinmedi.. Oysa Selçuklu Kongre Merkezi kim ne derse desin, nasıl  düşünürse düşünsün bu şehrin yüzünü karanlıktan aydınlığı çevirmeye çalışan bir etki yarattı. Sosyal faaliyetler, kültürel faaliyetler, tiyatrolar, kongreler, konferanslar bu merkez sayesinde  daha çok nitelik  elde etti. Halkımız bu tür etkinliklere ilgi gösterdi ve katılmaya başladı.

Selçuklu Kongre Merkezi gibi örnek kongre merkezlerini, büyük şehirler dışında Anadolu şehirlerinde göremezsiniz..

Konya’yı  eğlence, bilgi ve kültür adına  ileriye taşıyan Selçuklu Kongre Merkezi şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tarafından, Selçuklu Belediye Başkanlığı zamanında yaptırıldı. Bu eser de 10 numara, 5 ylıldız..

Sırada etliekmek vardı.

Etliekmekler yendi, üzerine tatlılar yendi, çaylar, kahveler içildi.

Bu gibi etkinliklerin erbabı ve ehli olan Ahmet Bilgiç bey, Cüneyt Özdemir beyle bir zamanlar ki adıyla Eski İstanbul Caddesinden Aziziye Camii’ne doğru  sohbet ederek geldiler. Ahmet bey yol boyunca konuğunu bilgilendirdi.. Ona Aziziye Camii’ni gösterdi.. Yıkımı süren Mevlana Çarşısı’nı gösterdi.. Videoyu izlerken tarihi bir restorasyondan geçen Bedesten içinden  ilerliyerek tarihi Mecidiye Hanı’nın gösterilebileceğini düşündüm.. Tarih kokan bu yerler gösterilse eminim ki çok iyi olurdu. Hatta Cüneyt Özdemir bey burda gördüklerini dünya ile farklı bir şekilde paylaşabilirdi.

Gördüğümüz bazı eksiklikleri zaman darlığına bağladık..

Mesela, Sille dünyaca bilinen bir yerdi. Gidilmeli ve çekim yapılmalıydı.

Ayrıca bütün Türkiye’nin bildiği Meram’a gidilmeli ve çekim yapılmalıydı.

Bisiklet, misiklet  derken şehir içi toplu ulaşımda kullanılan tramvay ve yapımına başlanan Metro anlatılabilirdi. Anlatılsa iyi olurdu..

Ne diyelim..

Gazeteci Cüneyt Özdemir bey Türkiye’de şehirleri gezerken, Konya’ya da uğramış..

Video’da son sözünü söylerken de “Geldim, gördüm, inandım” dedi.. İşte bu sözünü hiç sevmedim. Çaktırmadan, dokundu.

Neyse öyle ya da böyle.. “Bedava sirke baldan tatlı olurmuş..” diyelim.. Tabi sirke gerçekten bedavaysa..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.