Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2424.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64440.54$

Geri dönüşümden, ileri dönüşüme

25 Kasım 2021, Perşembe 09:08

Eskiden artık gıdalar çorba yapmak veya hayvanları beslemek için kazanlarda kaynatılır, yetişkinler için kullanımlarını yitiren şeyler çocuklar için oyuncak olurdu. Kırılan nesneler onarılır, mobilya ve saat gibi dayanıklı ve kıymetli eşyalar nesilden nesile aktarılırdı.

Bu durum yüzlerce yıl böyle sürüp gitmiş ve ecdadımız neredeyse sıfıra yakın atık üreterek, kendi döngüsel ekonomilerini yaratmışlardı.

Bizim sahip olduğumuz kültür birçok konuda; Çoğun zarar, azın karar olduğunu,

Bir lokma, bir hırka,

Ak akçe kara gün içindir,

Sakla samanı gelir zamanı,

Damlaya damlaya göl olur,

Ayağına yorganına göre uzat,

Har vurup harman savurma

gibi deyim ve atasözleri ile bireylere tutumlu olmalarını, israftan kaçınmalarını ve tasarrufta bulunmalarını öğütlemekteydi.

Nüfusun her yıl kayda değer oranda arttığı günümüzde bilinçsiz tüketim anlayışı, çeşitliliğin çoğalması, gereksiz ve amaçsız şekilde edinilmiş gıda ve eşyaların artışı, ihtiyacından fazla alma isteği nedeniyle ortaya çöp yığınları ortaya çıktı.

Bu çöp yığınlarının yeniden ekonomiye kazandırılması amacıyla geri dönüşüm kavramı hayatımıza girmiştir.

Atık Miktarları Artmaya Devam Ediyor

Tüketim toplumu yerine bilinçli, üreten bireylerden oluşan bir toplum oluşturabilmek için doğal kaynakların doğru ve verimli bir şekilde kullanılması, ortaya çıkan atıkların yok edilmeden ya da çevre kirliliğine dönüştürülmeden geri dönüşüm olarak kazanılması, israfın önüne geçilmesi dünyanın en önemli konularından biri haline gelmiştir.

İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucu, kullanım süresi dolmuş ve artık doğa için zararlı hale gelen her türlü maddeye atık denir. Karton, cam, metal, plastik gibi maddeler atık olarak sınıflandırılabilir.

Atıkların yeniden değerlendirilmesi ancak geri dönüşüm ile sağlanır. Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkânı olan bu atıkların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine denir. Geri dönüşümde amaç kaynakların aşırı ölçüde kullanımını önlemek, atıkların kaynaklarında ayrıştırılmasını ve atık çöp miktarının azalmasını sağlamaktır

1 ton kullanılmış kağıt çöpe atılmayıp geri dönüştürüldüğü ve kağıt üretiminde tekrar kullanıldığı zaman;

-12400 m havadaki sera gazı olan karbon dioksitin bertaraf edilmesi,

-12400 mᶟ oksijen gazının üretilmeye devam etmesi,

-34 kişinin oksijen ihtiyacını sağlayan 17 yetişkin ağacın korunması,

-Ayda 3 ailenin tükettiği 32 mᶟ su tasarrufu,

-Kış aylarında ısınma amacı ile iki ailenin tüketeceği 1750 litre fuel-oil tasarrufu,

-2,4 mᶟ çöp depolama alanından tasarruf,

-20 ailenin bir ay süreyle tüketeceği 4100 kw/sa elektrik enerjisinden tasarruf edilebilmesi mümkündür.

Geri dönüşümden ileri dönüşüme …

İlerleyen teknoloji ve hızlı nüfus artışına bağlı olarak tüketimin artmasıyla oluşan atık miktarının azaltılmasında, kullan-at şeklinde ilerleyen doğrusal ekonominin yerini kaynakların daha uzun süre kullanıldığı ve yeniden dönüşümü esas alan döngüsel ekonominin almasında “İleri Dönüşüm” bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İşlevselliğini yitirmiş, fazlalık olarak görülmeye başlanmış olan eşyaların biraz yaratıcılık ve biraz emek sayesinde faydalı ve kullanışlı hale getirilerek hayata kazandırılmasına ileri dönüşüm diyoruz.

 

Atıkları geri dönüşüme ver, hayata bir can ver …

Endüstriyel herhangi bir işleme gerek olmayıp özellikle kendi evlerimizde dahi bu çalışmaları yapabiliriz. Eski bir araba lastiğinden renkli bir saksı, eski kıyafetleri kesip dikerek bir bez çanta, kırık cam parçalarını uygun bir tasarımla birbirine yapıştırıp boyayarak bir avize
yapmak hiç de zor değil.

 

Atıklarınızı nasıl bir dönüşümden geçirmeniz gerektiğine karar vermenin pek çok yolu var. Elinizdeki malzemeyi neye dönüştürebileceğiniz konusunda biraz yaratıcılığınızı konuşturmanız gerek.

 

Eşyanın ne kadar yıpranmış olduğu, bu kararı vermekte en büyük etken. İleri dönüşüm ile üreteceğiniz nesneleri tamamen kendi zevkinize göre, istediğiniz renklerde, şekillerde yapabilirsiniz, hiçbir sınır yok

 

İleriyi düşünün, geri dönüştürün …


Yapılan bu işlemler sayesinde eşyaların kalitelerinin bozulmadan tüketim toplumu anlayışından çıkarak ekonomik ömürleri uzamış, kullanılan hammadde miktarının azaltılmasının yanı sıra su ayak izimizi ve “karbon ayak izimizi” de azaltmış oluruz

 

Kağıt, karton, cam, plastik, metal gibi maddelerin geri dönüşümü ile birlikte doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilebilir. Ülke ekonomisine büyük miktarda katkı sağlayan geri dönüşüm ile ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalacak ve enerji kullanımından ciddi ölçüde tasarruf sağlanabilir.

Asrın Afeti: Tüketmeye doymuyoruz …

Toplumdaki her yaştan bireyin “Doğa benim için var!” görüşünden uzaklaşarak; “Ben doğanın bir parçasıyım!” görüşü, günümüzün vazgeçilmez bir konusu haline geldi.

Her şeyi dönüştürelim de,  “eski alışkanlıklarımıza” biz nasıl ve ne zaman dönüşeceğiz?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.