Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.6
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64765.06$

GERÇEKTEN AÇ OLDUĞUM İÇİN Mİ YEMEK YİYORUM?

26 Nisan 2019, Cuma 08:43

Öyle zamanlar vardır ki sevgili insan fiziksel olarak aç hissetmesen bile adeta herhangi birşeyler tüketmediğinde başına kötü şeyler geleceği hissine kapılırsın. Sebebi hayal kırıklığı, üzüntü, can sıkıntısı belki de içinde bulunduğun ağır psikolojik durumdan kendini kurtarmak istiyor oluşun. Peki gerçekten aç olduğumuzu ya da tamamen duygusal bir şekilde yemek yeme isteğimizin olduğunu nasıl anlarız?

Fiziksel açlık nedir?

Eğerki gerçekten acıkmışsanız yeme isteğiniz midenizde guruldama şeklinde kendini belli eder. Yüksek enerjili besinler yerine herhangi bir sebze yemeği bile oluşan açlık hissini giderebilir. Ne yediğinizin gayet farkındasınızdır ve bundan dolayı suçluluk duygusu hissetmezsiniz.

Duygusal açlık nedir?

Zihinden atılamayan çok derin bir yeme isteği vardır. Ne yediğinizin hiçbir önemi olmaksızın bilinçsizce yeme eğilimindesinizdir. Bu açlık anlık oluşmuştur ve yüksek enerjili bir besin tüketmediğiniz sürece tatmin olmayacaksınız. Bu açlık maalesef masum besinlerle geçiştirilebilecek bir açlık değildir. Çoğu zaman beraberinde suçluluk duygusunu hissettirir.

Duygusal Yeme

Olumsuz duygular, yemeye ilişkin araştırmalarda en fazla dikkat çeken bir konudur. Bireyler öfkelendiklerinde ya da kendilerini baskı altında hissettiklerinde normalden daha fazla yiyecek tüketebilirler. Hangi duygular sizi fazla yemek için yönlendirirse, sonuç genellikle aynıdır. Bu geçici bir etkidir ve muhtemelen duygular geri dönecektir. Devamında büyük olasılıkla kilo verme hedefinizi geri getirme konusunda ek suçluluk yüküne sahip olursunuz. Bu şekilde normalden daha fazla yiyecek tüketiminin olduğu yeme problemlerinden birisi de duygusal yeme olarak tanımlanmaktadır. Duygusal yeme olumsuz duygulara karşılık olarak gelişen aşırı yeme eğilimini anlatan bir yeme bozukluğudur.

Yapılan bir çalışmada duyguların, tüketilen besin türünü de etkilediği bulunmuştur. Örneğin; stresli olmak daha lezzetli ve daha az sağlıklı öğünlere doğru yiyecek seçimini etkilemiştir. Sonuçlar, duyguları düzenlemek için kullanılansağlıksız yeme davranışını, kötü yemek tercihlerini ortaya çıkarabileceğini göstermektedir. Kişinin günlük yaşamının zorlukları göz önüne aldığında, olumsuz duygusal durumlarını düzenlemek için sağlıksız yiyecek tüketmesi, zamanla kilo alımında sürekli bir artışa sebep olacaktır.

Duygusal Yemenin Yaygın Nedenleri

Duygusal yeme sıklıkla düşük benlik saygısı, yetersizlik duyguları ve yeme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir. Çeşitli duygularda örneğin; Endişe, öfke, korku, yalnızlık gibi duyguların etkisi altında iken ve bu durumu susturmak adına yemeye yönelebilirsiniz. Yapılan bir çalışmada duygusal yemenin kilo kontrolü düşük ve beden kitle indeksi yüksek kişilerde daha sık olduğu ortaya konmuştur.

Duygusal Açlığı Yenmek İçin 6 Adım

  1. Aklınızdan geçen besini kesinlikle yemeye karar verdiyseniz porsiyon kontrolüne mutlaka dikkat etmelisiniz.
  2. Kolay ulaşabileceğiniz yerlerde yememeniz gereken besinler bulundurmayın. Örn; yüksek kalorili, fazla yağlı veya fazla şekerli besinler mümkün olduğunca sizden, evinizden uzak olsun.
  3. Yediklerinizi sürekli kontrol altında tutmaya özen gösterin. Gün boyunca yediklerinizi bir yere not ettiğinizi düşünürsek en azından gün sonunda ne kadar yediğinizin kritiğini yapma fırsatı bulursunuz.
  4. Kendinizi iyi hissedeceğiniz aktiviteler yapmanız duygusal açlık stresinizi azaltır. Zihninizi yapmaktan keyif aldığınız şeylerle meşgul edin.
  5. Kendinizi bir  anda çok zorlamayın. Yemek istediğiniz besini yemediğiniz düşüncesi sizde daha çok strese sebep olacaksa makul miktarda yiyin.
  6. Ailenizi ve sevdiklerinizi bu duruma dahil edip size destek olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde size hayır diyemeyeceğiniz ikramlarda bulunmaktan kaçınabilirler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.