Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2425.1
  • BIST
    9703.49
  • BTC
    66625.6$

Gençliğin Etrafındaki Büyük Tehlike (3)

08 Mayıs 2016, Pazar 11:16

Bilim adamları, çocukların ve gençlerin alkol ve uyuşturucuya başlamalarında aile ve arkadaş çevresi ile kitle iletişim araçlarının son derece önemli rol oynadığını söylemektedirler.

 Psikologlara göre, insanlarda fıtrî olarak merak ve özenme duygusu vardır. Ancak bu duygular, gençlerde daha ağır basmaktadır. Gençler veya gençlik dönemine girmekte olan çocuklar, kendileri için zararlı olan nesneler ve fiiller hususunda yeterli derecede aydınlatılmaz ve bilinçlendirilmezlerse, diğer insanların yapıp ettikleri şeyler kötü de olsa, bu merak ve özenme duygusunun dürtüsü ile kötü ve haram olan şeylere tevessül etmeleri kaçınılmazdır.

Alkol bağımlısı olan gençlerin çoğu işte bu noktada ihmal edilmeleriyle, istikballerini yitirip, felakete doğru sürüklenebilmektedir.

Gençler, alkol ve uyuşturucu alışkanlığına, genel olarak âile içerisindeki büyüklerine, kendilerinden önce bu işe bağımlı olan arkadaşlarına özenerek başlamaktadırlar. Ayrıca, içki içmeye yönelik her çeşit reklam gençleri teşvik etmekte, gazete, televizyon ve dergideki reklamlarla birlikte, sokaktaki bira afişleri, çocukları kesinlikle etkilemektedir.

 

Gençleri alkolizme götüren yolun önemli bir başlangıç noktasını bira teşkil etmektedir. Bira, aynen diğer içkiler gibi, alkol bağımlılığına sebep olmaktadır. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’ne alkolizm sebebi ile müracaat eden veya klinikte yatırılan 70 alkolik hasta üzerinde yapılan incelemelerde, bira yönünden şu hususlar tesbit edilmiştir:

A. Bira, genellikle alkolizme başlangıç teşkil etmektedir. 70 hastanın ekseriyeti içkiye bira ile başladıklarını belirtmişlerdir.

B. Bu alkoliklerin % 20’si bira bağımlısıdır. % 80’i ise, gene bira ile içkiye başlamış, daha sonra bira yeterli olmadığından, daha yüksek konsantrasyonlu içkilere meyletmişlerdir.

C. Bira bağımlılarının, diğer alkol bağımlılarından ruhî özellikler ve yan tesirler bakımından açık bir farkları yoktur. (Bira ve Alkolizm raporu, S.19) (1)

 

Ülkemizde alkol ve uyuşturucu kullanımının artması, her yönden zararlı olan bu maddeleri kullananların gün geçtikçe çoğalması, özellikle son zamanlarda bu felaketin ilim ve irfan yuvaları olan okullarımıza kadar girmesi, hepimizi konu üzerinde ciddî olarak düşünmeye sevketmelidir.

 

Fert, toplum ve devletin kurumları olarak bu tehlikeyi görmezlikten gelemeyiz. Bunun için gerekli tedbirler mutlaka alınmalı, alkol ve uyuşturucu maddeler ile mücadeleye devam edilmelidir. Yalnız polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı hususunda hemen hemen herkes görüş birliği içerisindedir. Kahraman ve fedâkar Türk Emniyet Güçlerinin, uyuşturucu maddelerle mücadelede, zaman zaman ödüller alacak kadar başarılı olduğunu da burada kaydetmek gerekir.

Alkol ve uyuşturucu ile mücadelede, mevcut kanunlar işletilmeli, gerekiyorsa yeni kanunlar yürürlüğe konulmalıdır. Alkol ve uyuşturucu ciddi bir gelir kaynağı olmasına rağmen bu gelir, genç nesilleri kurtarma uğrunda fedâ edilmelidir.

Alkol ve uyuşturucu madde kullanımının tehlikeleri hakkında bilgi verilmemiş, ruh sağlığı iyi olmayan, zayıf kişiliğe sahip, alkol ve uyuşturucu maddelerin kolayca temin edilebileceği bir ortamda yaşayan kişiler, bu şartlar ortadan kaldırılmadıkça, söz konusu bu zararlı maddelerin bağımlısı olma tehlikesi ile karşı karşıyadırlar.

 Bunun aksine, gerekli bilgiler verilmiş, sağlıklı kişilik sahibi, adı geçen maddelerin temininin kolay olmadığı ve uyumlu bir çevrede yaşayanlar için tehlike oranı da son derece düşüktür.

 

Dipnot:

(1)Prof.Dr. Alpaslan ÖZYAZICI; Alkollü İçkiler, Sigara ve Diğerleri, M.E. B. Yayını,

      Ankara 1993, S.66

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.