Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2429.9
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64300.38$

GEÇMİŞ ZAMAN

28 Ocak 2019, Pazartesi 08:46

Dönem Refahyol Hükümeti dönemiydi. 

Siyasete Konya’dan başlayan ve siyaset yaptığı sürecede Meclis’te Konya Milletvekili olarak bulunan, Prof.Dr. Necmettin Erbakan da başbakandı.

Hoca kendisine kucak açan, bağrına basan Konya’ya vefa borçluydu.

Eline geçen ilk fırsatta borcunu ödemek istiyordu.

Gerçi 1973 yılında Bülent Ecevit’le yaptığı ortak hükümette kendisi başbakan yardımcısıydI.Lakin o  sıralar ülkede durum çok kötüydü. Türkiye’nin yokluk yıllarıydı, o yıllar. Anarşi ve terör ülkeyi etkisi altına almış, fabrikalar kapanmış, üretim durmuş ve ekonomi dibe vurmuştu.Yetmedi 1974 Kıbrıs Barış Harekatı kıt ve sınırlı kaynakları tüketmişti. Bunların üstüne  bir de Amerika’nın, Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu ambargo gündeme gelince, tam anlamıylaa felç oldu Türk ekonomisi.

Demek istediğimiz o ki ; Erbakan Hoca’nın Konya’ya hizmet etmesi  başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı o yıllarda mümkün değildi. Zordu. Hatta imkansızdı. Ayrıca hükümet ortakları iyi de geçinemiyordu. Aralarındaki uyumsuzluk ve huzursuzluk gırla gidiyordu. Mesela başbakan  Bülent Ecevit’in “ak” dediğine, Hoca, “Kara” diye, dayatıyordu. Bunun tersi de oluyordu. Velhasıl nereden bakılırsa bakılsın, ele gelecek ve elle  tutulacak hiç bir şey yoktu ortada. Nitekim fazla da sürmedi o hükümet.

Ecevit-Erbakan hükümetinin üzerinden yıllar geçti. Ülkede bir çok hükümet geldi, gitti.Arada 1980 darbesi oldu. Ama Hoca yasaksız olduğu her dönemde Konya’dan milletvekili seçildi. Hoca Konya’yı, Konya’da onu sevmişti.

Yıl, 1996’ydı.

O ünlü Refahyol Hükümeti kuruldu.

Rahmetli Hoca hükümetteydi ve başbakandı.

Konya’ya vefa borcunu ödemek için büyük bir fırsat geçmişti Hoca’nın eline.

15 Temmuz 1996'da başbakan olarak Konya’ya geldi.

Kürsüye çıktı ve şunları  söyledi.

-KOP’u biz yapacağız.

-31 ilçede işsizlerin araştırmasını yapıp, sonra onlara iş bulacağız

-Tümosan’ı çalışır hale getireceğiz. Burada üç bin işçinin çalışmasını sağlayacağız.

-Konya’yı İslam Ülkelerinin Merkezi yapacağız.              

-Konya’da Anadolu Teknik Üniversitesi’ni kuracağız.

-Konya’da İslami İlimler Üniversitesi kuracağız.             

-Konya’yı yeniden inşa edeceğiz.

Rahmetli Erbakan, Konya’dan çıkmış başbakan olarak büyük bir gururla Konya’ya gelmiş. Moral ve umut dağıtarak  şehirden ayrılmıştı. Tabi bir çok da vaadde bulunmuştu. Hoca’nın hedefi büyüktü.Çıtayı yüksek tutuyordu. Söz vermek ve vaad etmek hoşuna gitmişti. Doğrusunu söylemek gerekirse o ara Hoca’nın söyledikleri halkın da hoşuna gitmiş ve halk onun söylediklerine inanmıştı.”Erbakan Hoca, söylediklerini yapar” diye, düşünülüyordu.

Hoca söylediklerini ağırdan aldı.            

Belki de o yıllardaki katı kamu bürokrasisini aşmakta zorlanıyordu Hoca. Ayrca kurduğu hükümette, ortakları da tartışma konusuydu. Anlayacağınız şanssızlık yirmi iki yıl sonra, ilk hükmet ortaklığı döneminde olduğu gibi yiene gelip onun yakasına yapışmıştı ve bir türlü de bırakmıyordu.Ama  verdiği sözleri yerine getirememesinin en büyük sebebi  ondan başkası değildi.Çünkü gecikmişti, geç kalmıştı. Sanki başında olduğu hükümet hiç yıkılmayacakmış gibi davrandı. Sonra 28 Şubat geldi Hoca’nın yakasından tuttu ve alaşağı etti.  Alaşağı edilen  yalnız başbakan değildi. Hükümetin önündeki projeler,insan hakları,demokrasi alındı ve bir kenara atıldı.Özgürlükler rafa kaldırıldı. İnsanlara inançlarından dolayı zulüm yapıldı. Hak, hürriyet bırakılmadı. İnsan hakları büyük kıyıma uğradı.    

Bunları neden  yazdık?

Geçen zaman artık geride kaldı.              

Tabi Konya’ya vefa borcunu ödemek isteyen Hoca’nın sözleri de vaadleri de geçmişte kaldı.Şimdi Hoca’nın talebeleri iş başında. Yıllardır ülkeyi yönetiyorlar. Her alanda güçlüler.Bir dedikleri iki olmuyor. Arkalarında hiç bir iktidara nasip olmayan bir halk gücü var. Hoca’nın yazının bir bölümünde söz ettiğimiz vaadlerini  bu iktidar gerçekleştirebilir. Devletin kayıtlarında bu vaadler ve daha başkaları mutlaka vardır.Onlara bakılabilir.Bulunabilir.

Rahmetli Hoca’nın Konya’ya vefa borcu vardı. Ödemek istediği halde ödeyemedi. Hoca’nın talebeleri olarak, bu iktidar o vefa borcunu ödeyebilir. Ayrıca bunu yaparak Hocalarına da vefa borçlarını ödemiş olmazlar mı?

Şunu da söylemek lazım: Hoca’nın vaad ettiği hizmetlerin önemli bir kısmını mevcut iktidar yaptı.Bu arada Hoca 1989 yerel seçimlerinde Metro sözü de vermişti. Diyoruz ki, kalanlar ve yapılmayanlar yapılsın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.