Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2413.6
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66300.8$

ERKEN SEÇİMİN AYAK SESLERİ

02 Temmuz 2021, Cuma 08:48

Cumhur ittifakı kapsamında yer alan partiler her ne kadar “Erken seçim yok. Seçimler zamanında yapılacak” deseler de, erken seçimin ayak sesleri duyuluyor.

Cumhur ittifakının büyük ortağı partinin teşkilatlarına seçim startı verdiği ve partinin ilgili kademelerinde seçime hazırlık çalışmalarının başlatıldığıyla ilgili birtakım sözlerden bu anlaşılıyor. Oysa yakın zamana kadar böyle bir durum söz konusu değildi.  Seçimlerin ısrarlı bir şekilde zamanında ve  2023 yılında yapılacağı söylenmişti iktidar kanadından.

Öte yandan Millet İttifakı kapsamında yer alan partiler ve bu ittifaka katılmaları muhtemel partiler erken seçim konusunda bilinen ısrarcı tavırlarını sürdürmekte.

Millet İttifakının omurgasını oluşturan iki büyük parti CHP ve İyi Parti erken genel isteyen partilerin başını çekerken, bu halkaya başka partilerinde eklemlenmeye başladı.

Saadet Partisi,

Gelecek Partisi,

Deva Partisi,

Demokrat Parti erken seçim isteyen partilerin en bilinenleri.

SP lideri Temel Karamollaoğlu,

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu,

Deva Partisi lideri Ali Babacan,

DP lideri Gültekin Uysal iktidar aleyhine döndüğü görülen siyasi havanın verdiği cesaret ve güçle, erken seçim bloğundaki yerlerini almış durumdalar.

Erken genel seçime zorlanan Cumhur İttifakı’nın, muhalefet partilerin erken genel seçim taleplerine kayıtsız kalması siyasetin doğasında olan bir davranış biçimi. Ayrıca hangi dönemde ve kimin iktidarı zamanında olursa olsun iktidarı ellerinde bulunduranların muhalefetin erken genel seçim talebine olumlu bakmadıklarını biliyoruz. Fakat yineleyecek olursak bir yere kadar oluyor bu. Sonra iktidar sahibi parti ya da partiler erken genel seçim kapısını yavaş yavaş aralamaya başlıyor. Bugün de böyle bir havanın yaşandığından söz edilebilir. İktidarın büyük partisi biraz da doğası gereği muhalefetin seçim restine, restle karşılık verebilir.  Şimdilik küçük çaplı atılan adımlar ve kıpırdanmalar bu tavrın ilk işaretleri olarak görülmeli.

Çok önemli bir husustan da söz etmemiz gerekiyor.

Erken genel seçimi isteyen gün itibarıyla sadece muhalefet partileri değil.

Zamanında önce bir seçim için halkta da güçlü bir beklenti doğmaya başladı.

Sokakta konuşulanlar gösteriyor bunu.

Son günlerde yapılan anketlerden de gösteriyor bunu.

En son yapılan bir anket sonucuna göre halkın yüzde 46’sı erken seçim istiyor.

Aynı ankette seçimler zamanında yapılsın diyenlerin oranı yüzde 42.

O ankette seçimler konusunda herhangi bir fikri olmayanların oranı ise yüzde 12.

En başta ekonomik kriz, hayat pahalığı, zamlar ve işsizlik erken seçim talebini tetikliyor.

Neyin ne olduğu tam olarak anlaşılamayan fulü siyasi hava ve bir takım önemli iddialar karşısında cevap bulmayan sorular her geçen gün artan bir şekilde erken genel seçim otobüsüne hatırı sayılır yolcu taşımaya başladı.

Bu süreci bertaraf etmek üzere fazla karşılığı olmayan hamleler iktidar partilerinin bagaj yükünü daha da artırabilir. Bu durum karşısında erken seçim kartı sözünü ettiğimiz bagaj yükünü büyük bir ihtimalle hafifletebilir. Dolayısıyla sandıkta milletin oylarıyla temyizi kazanan taraf iktidar partileri olacaktır.

Cumhur İttifakının büyük ortağı böyle bir ihtimale güvenerek erken genel seçim için bir takım çalışmalar başlatmış olabilir.

Peki erken genel seçim olursa, ne zaman olur?

2021’in son ayları küçük bir ihtimal.

Muhtemelen erken genel seçim iktidar tarafından 2021’in üçüncü çeyreğinde ülkenin gündemine güçlü bir şekilde getirilecek. Seçimler siyasi çevreler ve kamuoyunda bir müddet tartışıldıktan sonrada,  2022 yılı için bir erken seçim tarihi belirlenecektir.

Erken seçimin ayak seslerini ilk defa bu kadar duyuluyor.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.