MENU
  • Dünya
  • Kültür - Sanat
  • Yaşam
  • Medya
  • Bilim
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
Konya Postası Gazetesi
DOLAR8.0666
EURO9.6819
GR ALTIN460.37
ÇEYREK755.31
Konya
Konya Postası Gazetesi
Konya Postası Gazetesi
  • Güncel
  • Türkiye
  • Konya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Spor
  • Magazin
  • Asayiş
Kapat

EN TATLI GELENEĞİMİZ AŞURE

Ana SayfaYazarlarRümeysa Özkan
07 Eylül, 2020, Pazartesi 09:24 756
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Muharrem ayı bizlere beraberinde aşureyi getirir. Aşureye özel alışverişler yapılır, komşuya eşe dosta dağıtılır. Birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirir.

Yaşlısından gencine herkesin severek tükettiği aşurenin içerisinde başta buğday olmak üzere; pirinç, nohut, fasulye, üzüm, incir, kayısı gibi kuru meyveler, taze elma dilimleri, limon-portakal kabukları, üzerine eklenen tatlandırıcı, şeker, pekmez, üzerine servis esnasında ceviz, fındık, fıstık, badem, tarçın ve daha neler neler var.

Sıcak ya da soğuk tüketilebilen, 1 kasesi ara öğün yerine geçebilen bu nefis tatlı aşurenin içerisinde hangi besin öğeleri bize göz kırpıyor gelin birlikte inceleyelim.

Aşurenin kalbi tahıl grubundaki buğday,E ve B vitaminleri (B12 hariç) yönünden zengindir, özellikle B1 vitaminin(tiamin) en iyi kaynağıdır.

Demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum açısından zengin olan kuru baklagiller, buğday gibi E ve B vitaminleri (B12 hariç) yönünden zengindir. İçerdiği bitkisel kaynaklı protein sayesinde özellikle vejetaryenler için uygun bir besindir. İyi bir lif(posa) kaynağı olan kurubaklagiller, bağırsağı çalıştırarak hazımsızlığı iyi gelir, kabızlığı önler, vücudu tok tutar. Kalp damar sağlığını korur, kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Vitamin deposu olan meyveler, aşureye tadını veren en önemli unsurdur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan kuru meyvelerden kayısı A vitamini, incir magnezyum ve kalsiyum, üzüm demir mineralini içermesiyle kemikleri güçlendirir, kasların gevşemesini sağlar ve kas ağrılarını azaltır, göz sağlığınıza iyi gelir. İçerdikleri yüksek lif oranıyla kurubaklagiller gibi kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Taze meyveleri tencereye en son eklemek, mümkün oldukça pişirmeden çiğ bırakmak içerdikleri C vitaminini korumaya yardımcı olur. Doğal antioksidan olan C vitamini ise kanserden korur, cilt ve hücre yenilenmesinde etkin rol oynar.

Aşurenin süsü ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarda çokça bulunan Omega-3 yağ asitleri, kalp damar sağlığının korunmasında etkili olur, kansere karşı vücudu korur. B ve E vitaminleri açısından zengindir.

Aşurede bulunan bu besin ve besin öğeleri aşureyi yüksek enerji kaynağına dönüştürür. Gelişme çağındaki çocuklar, sütünün kalitesini ve miktarını arttırmak isteyen emzikli anneler, ağır işte çalışan enerji ihtiyacı yüksek olan işçiler için uygun bir besin haline getirir.

Yüksek lifli bileşenleri sayesinde başka birçok tatlıya kıyasla glisemik indeksi çok daha makul, mükemmel bir karışımdır. Şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilir.

SAĞLIKLI VE AZ KALORİLİ AŞURE TARİFİ

Malzemeler:

1 Su Bardağı Buğday,
1/2 Su Bardağı Nohut (haşlanmış),
1/2 Su Bardağı Beyaz Kuru Fasülye (haşlanmış),
1/2 Su Bardağı Çiğ Badem (haşlanmış)
100 gr Kuru Üzüm,
100 gr Kuru Kayısı,
100 gr Kuru İncir,
2 Orta Boy Elma,
2 Orta Boy Limon Kabuğu Rendesi,
2/3 Su Bardağı Bal

Üzerine Süslemek İçin;

Fındık, Ceviz, Toz Fıstık, Badem, Tarçın.

Yapılışı:

1 Gece önceden fasulye, nohut, buğdayı ayrı ayrı kaplarda soğuk su ile ıslatın. Ertesi gün çiğ badem de dahil olmak üzere hepsini ayrı ayrı kaplarda haşlayın. Haşlanan malzemelerin sularını asla dökmeyin, ayrı bir kaba ayırın. O sular bize pişme esnasında lazım. Haşlanan malzemeleri aşurenin diğer elemanlarıyla beraber büyük bir tencereye alın. Üzerine önceden ayrılan haşlama sularını ve kaynamış suyu dökün. Pişmesini bekleyin.

Ocaktan almadan yaklaşık 5-10 dakika önce balı tencereye ilave edip karıştırın. Aşurenizi tatlandırın. Servis sırasında üzerini süslemeyi unutmayın.

Yukarıda verdiğim tarif 20 porsiyonluk olup bir porsiyonu 270 kalori içerir. 1 kasesini gönül rahatlığıyla ara öğününde tüketebilirsiniz.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN.

Yorum Yazın

Rümeysa Özkan

    iletişime geç

    Rümeysa Özkan

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    DİLEK GÖRÜR
    DİLEK GÖRÜR ÇOK SEVME
    Salih Geçer
    Salih Geçer Konya vurdumduymaz mı?
    Hatice ERDEN
    Hatice ERDEN Doğru Teşhis
    Abdurrahman YILMAZ
    Abdurrahman YILMAZ DÜNDEN BUGÜNE DİNLER VE TEMEL ÖZELLİKLERİ 2
    Ali Rıza TABAN
    Ali Rıza TABAN İNSANLAR VE YASAKLAR
    Cemil KARAKAP
    Cemil KARAKAP Kuşburnu tercih edin. Sağlığınız açısında önem arz etmektedir.
    Mehmet ERŞAHİN
    Mehmet ERŞAHİN RAMAZAN VE KUR'AN
    Abdullah UÇAR
    Abdullah UÇAR Esirlere Muamele ve Avrupalılar (1)
    Muharrem Balatekin
    Muharrem Balatekin KISMİ KAPANIYORUZ GİBİ…
    YUSUF ERDOĞAN
    YUSUF ERDOĞAN ASHÂBÜ’l-UHDÛD
    A.Geylani ÜRKMEZ
    A.Geylani ÜRKMEZ Yüzbaşı Mehmet Muzaffer…
    Rümeysa Özkan
    Rümeysa Özkan RAMAZAN AYINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
    Nihat BAŞBUĞU
    Nihat BAŞBUĞU KASAPKEN CERRAH OLMAYA HEVESLENMEK
    Adnan GÖNÜL
    Adnan GÖNÜL Ramazanın İlk Gecesi ​​​​​​​
    Hasan MERT
    Hasan MERT Rahmet Ayı Ramazân-ı Şerif
    Mehmet BAYKAN
    Mehmet BAYKAN EVLADIM BADEM YEME
    Necati DEMİR
    Necati DEMİR Hukuk Devletinden Vazgeçip Kanun Devletini Arar Hale Gelmek (3)
    Fatih ERSOY
    Fatih ERSOY AK Parti üzerinden Konya’ya saldırmak
    Fatmagül KIZMAZ
    Fatmagül KIZMAZ FAKİR BAYKURT VE ANNESİ
    Yılmaz Çelik
    Yılmaz Çelik HA BİRE FIRSAT TEPİYORUZ
    Ahmet BİLGİÇ
    Ahmet BİLGİÇ MERHAMET
    Aslı PARLAKÇEREZ
    Aslı PARLAKÇEREZ YAZA DOĞRU SAĞLIKLI BAŞLANGIÇLAR
    Ali AKPINAR
    Ali AKPINAR Ramazan Yaklaşırken
    Şükrü Özbuğday
    Şükrü Özbuğday Hz. Mevlâna (4)
    Prof.Dr. Ali ACAR
    Prof.Dr. Ali ACAR Kan Uyuşmazlığı ve Anne Karnında Bebeğe Kan Transfüzyonu(bebeğe kan verimesi)
    Şahide ORAL
    Şahide ORAL DOĞRU BESLENMENİN ÖNEMİ?
    Mustafa GENÇ
    Mustafa GENÇ Transfer olmazsa, olmaz!
    Yazan Adam
    Yazan Adam Paspasın altından kir eksik olmuyor..
    Hasan Hüseyin KARA
    Hasan Hüseyin KARA BENCİLİZ!!!
    Erdal ARSLAN
    Erdal ARSLAN Ne Haldeyiz ???
    Melahat ÜRKMEZ
    Melahat ÜRKMEZ ŞEB-İ ARUS’UN HİSSETTİRDİKLERİ…
    Misafir Kalem
    Misafir Kalem ALIN SİZE GENEL KURUL
    Emre YAVUZ
    Emre YAVUZ Dil belası?
    Konya Postası Gazetesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Konya Postası 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle