Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63835.612$

EN TATLI GELENEĞİMİZ AŞURE

07 Eylül 2020, Pazartesi 09:24

Muharrem ayı bizlere beraberinde aşureyi getirir. Aşureye özel alışverişler yapılır, komşuya eşe dosta dağıtılır. Birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirir.

Yaşlısından gencine herkesin severek tükettiği aşurenin içerisinde başta buğday olmak üzere; pirinç, nohut, fasulye, üzüm, incir, kayısı gibi kuru meyveler, taze elma dilimleri, limon-portakal kabukları, üzerine eklenen tatlandırıcı, şeker, pekmez, üzerine servis esnasında ceviz, fındık, fıstık, badem, tarçın ve daha neler neler var.

Sıcak ya da soğuk tüketilebilen, 1 kasesi ara öğün yerine geçebilen bu nefis tatlı aşurenin içerisinde hangi besin öğeleri bize göz kırpıyor gelin birlikte inceleyelim.

Aşurenin kalbi tahıl grubundaki buğday,E ve B vitaminleri (B12 hariç) yönünden zengindir, özellikle B1 vitaminin(tiamin) en iyi kaynağıdır.

Demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum açısından zengin olan kuru baklagiller, buğday gibi E ve B vitaminleri (B12 hariç) yönünden zengindir. İçerdiği bitkisel kaynaklı protein sayesinde özellikle vejetaryenler için uygun bir besindir. İyi bir lif(posa) kaynağı olan kurubaklagiller, bağırsağı çalıştırarak hazımsızlığı iyi gelir, kabızlığı önler, vücudu tok tutar. Kalp damar sağlığını korur, kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Vitamin deposu olan meyveler, aşureye tadını veren en önemli unsurdur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan kuru meyvelerden kayısı A vitamini, incir magnezyum ve kalsiyum, üzüm demir mineralini içermesiyle kemikleri güçlendirir, kasların gevşemesini sağlar ve kas ağrılarını azaltır, göz sağlığınıza iyi gelir. İçerdikleri yüksek lif oranıyla kurubaklagiller gibi kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Taze meyveleri tencereye en son eklemek, mümkün oldukça pişirmeden çiğ bırakmak içerdikleri C vitaminini korumaya yardımcı olur. Doğal antioksidan olan C vitamini ise kanserden korur, cilt ve hücre yenilenmesinde etkin rol oynar.

Aşurenin süsü ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarda çokça bulunan Omega-3 yağ asitleri, kalp damar sağlığının korunmasında etkili olur, kansere karşı vücudu korur. B ve E vitaminleri açısından zengindir.

Aşurede bulunan bu besin ve besin öğeleri aşureyi yüksek enerji kaynağına dönüştürür. Gelişme çağındaki çocuklar, sütünün kalitesini ve miktarını arttırmak isteyen emzikli anneler, ağır işte çalışan enerji ihtiyacı yüksek olan işçiler için uygun bir besin haline getirir.

Yüksek lifli bileşenleri sayesinde başka birçok tatlıya kıyasla glisemik indeksi çok daha makul, mükemmel bir karışımdır. Şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilir.

SAĞLIKLI VE AZ KALORİLİ AŞURE TARİFİ

Malzemeler:

1 Su Bardağı Buğday,
1/2 Su Bardağı Nohut (haşlanmış),
1/2 Su Bardağı Beyaz Kuru Fasülye (haşlanmış),
1/2 Su Bardağı Çiğ Badem (haşlanmış)
100 gr Kuru Üzüm,
100 gr Kuru Kayısı,
100 gr Kuru İncir,
2 Orta Boy Elma,
2 Orta Boy Limon Kabuğu Rendesi,
2/3 Su Bardağı Bal

Üzerine Süslemek İçin;

Fındık, Ceviz, Toz Fıstık, Badem, Tarçın.

Yapılışı:

1 Gece önceden fasulye, nohut, buğdayı ayrı ayrı kaplarda soğuk su ile ıslatın. Ertesi gün çiğ badem de dahil olmak üzere hepsini ayrı ayrı kaplarda haşlayın. Haşlanan malzemelerin sularını asla dökmeyin, ayrı bir kaba ayırın. O sular bize pişme esnasında lazım. Haşlanan malzemeleri aşurenin diğer elemanlarıyla beraber büyük bir tencereye alın. Üzerine önceden ayrılan haşlama sularını ve kaynamış suyu dökün. Pişmesini bekleyin.

Ocaktan almadan yaklaşık 5-10 dakika önce balı tencereye ilave edip karıştırın. Aşurenizi tatlandırın. Servis sırasında üzerini süslemeyi unutmayın.

Yukarıda verdiğim tarif 20 porsiyonluk olup bir porsiyonu 270 kalori içerir. 1 kasesini gönül rahatlığıyla ara öğününde tüketebilirsiniz.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.