Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9104.24
  • BTC
    69955.93$

Ekonomide aktif rol oynayan belediyeler..

10 Ekim 2019, Perşembe 08:39

Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, yerel hizmetlere daha fazla önem vermektedirler. Ancak yoğun kentleşme karşısında gelir kaynakları yetersiz duruma gelen belediyeler, alternatif hizmet türlerine ve gelir kaynaklarına gereksinim duymaktadırlar.

Belediyeler görev alanlarına giren hizmet alanlarında faaliyet göstermek üzere sermaye şirketi kurabilmekte veya mevcut bir şirkete iştirak edebilmektedirler. Özellikle büyükşehir belediyelerinin sahip olduğu işletmeler,  kentlerin büyümeleri ile orantılı olarak büyümüş ve sadece personel sayıları açsından değil, bütçe büyüklükleri ile de ülkenin en önemli kuruluşları haline gelmişlerdir. Ancak ekonomik sıkıntının yaşandığı ülkemizde artık yatırımların teknik ve ekonomik yönden çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Belediyelerimiz, kentsel ekonomi politikalarına yeni bir boyut kazandırmalı. Küresel ekonominin oyuncularının ülkemiz ekonomisinde etken olamamaları için, özellikle tarımsal ekonominin gelişmesine katkıda bulunmalılar.

Belediyelerin özetle, günümüz tüketim,  pazarlama ve iktisadi aktörlerin değişimlerine ilişkin pratiklerin yasal-mekânsal dönüşümü, çok zengin ve öğretici bir içeriğe sahiptir.

Kentler tarih boyunca aynı zamanda “Ekonomik” birimler olarak da işlev görmüşlerdir. Bazen bir ülke ekonomisinin belirleyici unsurları olarak, bazen doğrudan oturmuş kalıcı işlevleriyle ekonomik roller üstlenerek bu özellik ve önemlerini korumuşlardır. Ekonomik yapının “Kentsel” boyutu, kent kuralları içinde de yer bulmakta olup kentin kurulacağı yerin özelliklerinin “ekonomik” yönünden, kent içinde yerleşen sakinlerin “ekonomik işlevlerdeki paylaşma”; kentsel toprakların  ekonomik rolünden, kent yatırımlarının “ekonomik yansımalarına” kadar çok yaygın bir alanda bu rolü görmek mümkündür.

Konya ülke ekonomisinde sanayi ve tarımsal alanda etken roller oynamıştır. Bugün dünyanın yeni düzeninde artık belediyelerin ülke ekonomisine katkıda bulunmasının ötesine geçilmelidir. Belediyeler kendi bünyelerinde kurdukları sermaye şirketleriyle, belediye bütçelerini büyüterek, ülke kalkınmasında ve ekonomisinde de etken rollerini bir adım daha ileriye taşıyabilirler.

Belediyelerle ilgili bazı konular tartışılırken sayısal verilerin yeterince netlik kazanmadığı yönünde şüpheler her zaman dillendirilir. Şu sayısal verilerin dışına çıkıp, artık borç batağındaki belediyelerden değil, üreten, yaşanabilir bir kentte belediyelerin varlığının gerçekten hissedilmesi gerekiyor.

Belediyeler sosyal belediyecilik anlayışının çok daha ötesinde, yaşamsal alanlarla birlikte, üretimlerin gerçekleştiği, aktif paranın hareketinin sağlandığı, gençlerin ve kadınlarında ekonomiye katkı sağlamasına yol açacak çalışmalara hız kazandırmalı.

Her zaman şunu söylüyorum:

"Üretmeden kazanamayız."

Mahalli idarelerin önemini de artık herkes kavramış durumda. Neden o zaman belediyeler ekonomide aktif rol oynamasınlar? Biz belki bunları söylediğimiz zaman birinci sırada açıklamalarda yer alacak konu inşaat sektörü olacaktır. Ancak ülke ekonomisini betona dayamanın da çok doğru olmadığını artık biliyoruz. Siz idareciler, bunu zaten biliyorsunuz ve yeni projelerle halkın karşısına çıkmak, kentsel yönetimde başarı sağlamak elbette sizin de isteğiniz.

Bizde üzerimize düşen görev olarak bazı şeyleri sizlere hatırlatmak, belki de bildiğiniz şeyleri sizlere tekrar söylemek gereği duyuyoruz. Bu ülke hepimizin. Bu topraklarda birlikte yaşıyoruz ve aynı havayı soluyoruz. Kentleri yaşanabilir kılmak birincil önceliğiniz olsa da; bazı densizlerin, ülkemiz ekonomisini çıkmaza sokmak gibi tehditlerini de ciddiye almanızı istiyoruz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.