Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2490.9
  • BIST
    9638.28
  • BTC
    64760.72$

EĞİTİM FARKI

05 Ocak 2019, Cumartesi 09:41

Ne ekersen onu biçersin diye bir söz var. Ne kadar doğru olduğunu herkes hayatındaki tecrübelerle görmüştür zaten. Her ne konuda olursa olsun insan ektiğini biçiyor. Tabi herkes her zaman iyi şeyler de ekmiyor. Buna düşünce özgürlüğü de diyebilir seçim hakkı da. Bir noktadan sonra insanların ektikleri tohumlara müdahale etme hakkımız da kalmıyor, doğruyu göstermeye sabrımız da yetmiyor zaten. Ama Malatya’dan bir haber içimizi ısıtacak cinsten. Üstelik baş rolde ise bir köpek ve ona doğru eğitim veren sahibi var. Son yıllarda hız kesmeden artan kadın ve hayvan şiddetlerine  kendilerince bir çözüm bulmuş bu ikili, bu çözümü de sadece eğitim ile ortaya koymuşlar.

Malatya’da bir kafe işletmecisi doğar doğmaz sahiplendiği evinde iki küçük kızıyla birlikte büyüttüğü golden cinsi köpeğine ev kuralları, tuvalet eğitimi gibi temel eğitimleri dışında bir eğitim daha vermiş. Şimdilerde bir yaşında olan bu sevimli dostumuz tam anlamıyla kadına şiddete hayır diyor. Üstelik bunu yaparken de oldukça başarılı. Günlerini sahibinin işlettiği kafe de geçiren köpek kafe de yada dışarıda herhangi bir kadına şiddet uygulandığını ya da sesin yükseltildiğini fark ettiği anda hemen duruma müdahale ediyor. Olayı gerçekleştiren saldırganı kadından uzaklaştırdıktan sonra ise ağlayan kadınların göz yaşlarını patileriyle silip onlara destek olmayı da ihmal etmiyor.bu durumdan etkilenen kafe müşterileri bobo adı verilen köpeğin tepkilerini tekrar tekrar görmek için farklı kişilerle defalarca şiddet denemeleri yapmışlar. Fakat bobo hepsine müdahale etmiş ve herkesin gözdesi olmayı başarmış. Yani işin özü bobo varsa şiddete izin yok.

Bobo’nun sahibi bu durumdan oldukça memnun. Köpeğinin bu davranışı benimsemesi için özel bir eğitim verdiğini de söylüyor. Bu haberi okunca aklıma direk bazı insanlar geldi. Hani yaz kış bir köşeye kap su bir parça yiyecek koyunca evlerine ateş atmış gibi sinirlenip çevreyi kirletiyorsunuz diye tonlarca laf eden insanlar. Eğitimi geçtik ölmeyecekleri kadar destek olmaya çalışırken engel olan insanlar. İki lokmayı çok görenler. Bobo onlara belki biraz ilham olur da hayvanların eğitimle insanları aratmayan davranışlarının olduğunu da kabul ederler. Böylelikle bir köşeye atılan aç bırakılan hayvanlar biraz da olsa değer bulurlar. Sanki canlarını insanlar bahşetmiş gibi şiddete, öfkeye maruz kalmazlar. Belki insanlar hayvanlarla sadece et, süt, kürk gibi çıkar ilişkisi kurmak yerine sevgi, sadakat, sahiplenme  gibi vicdani duygularla ilişkile r kurar. Zaten bu ilişkiler kurulursa doğa dengesini bozmaz, insan tüm canlılardan üstün olduğu bencilliği ile dünyayı yok etmek yerine dünyayı paylaşarak var olmanın birlik olmanın ve insan olmanın tadına hazzına ulaşır. O zaman bobo ve koca yürekli sahibinin herkese örnek olması umudu ile…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.