Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9093.72
  • BTC
    70160.99$

Düşünsel Değiniler (2)

15 Ağustos 2019, Perşembe 09:28

3.“Bön realist”lerin Ürkek Ateizmi Üzerine: Tanrı evreni altı günde yarattı, yedinci günde dinlenmektedir. İslam dünyası kan gölüne döndü, hala Tanrının dinlenmesi bitmedi, diyor bön realist. Nerden başlanalı zihni mi, kalbi mi bulanık bu kişiyi eleştirmeye? Her şeyden önce Kur’ana göre Tanrı’nın dinlenmesi diye bir mevzu, ifade yok, söz konusu edilen ifade muharref Tevrat’ın iddiası. Ortadoğu, İslam Dünyası kan gölüne dönmüşse, bunun sebebi Tanrı değil. İnsanın ta kendisidir. Söz konusu edilen durum, aydınlanmalarını geciktiren sözde dindar ya da sekuler tiplerin neden olduğu tüm insanlığın kucağına atılan bir ateştir. Sözde dindarlar, Allah’ın kendilerine emrettiği “Benim adaletimi yeryüzünde tesis edeceksin, dünyayı imar edeceksin, nimetime ulaşamayanlara, bunları ulaştıracaksın” şeklindeki görevleri dua olarak rablerine “yarabbi mazlumları koru, işimizi kolaylaştır, nimetini esirgeme, aç ve açıkta olanları doyur ve giydir” diye geri gönderiyorlar. “Ağlamakla elinize ne geçer, terinizi akıtmadıktan sonra”, der (M. Akif) , sekulerler de Tanrı’yı, madem yarattın dünyadaki şu kötülüklere mani ol, eğer önlemezsen ya adil değilsin ya güçsüzsün, ya da yoksun, diyorlar. Dünyadaki kötülükler Tanrı’nın yokluğuna kanıt olarak görüldüğünde dünyadaki iyilikler de Tanrı’nın varlığına kanıt olarak görülemez mi ki, bu durumda dünyada iyilikler kötülüklerin sayısını üçe, dörde katladığına göre kötülük probleminden yola çıkarak Tanrı inkâra kalkışanlar sağlam zeminde yürümediklerini anlamalı.

            Ciddi anlamda din nedir, bilim nedir, felsefe nedir,  sanat nedir, düşünce nedir, tabiat nedir,  bilinmezse, yaratan, yaratılan, yaratılanların da bilinçli olanı, bilinçsiz olanından tefrik edilmezse ürkek ateizmlerüstelik de felsefe toylarınca aydınlatma feneriymiş gibi düşünce piyasasına sürülerek akli ve zihni yetileri gelişmemiş kişilerden alkışı ve desteği alabilirler. Aklı başında, normal bir zihni ve akli gelişime sahip hangi insan şunları dillendirebilir. En az iki bin beş yüz yıldan beri her türlü düşünce insanlığın zihin dünyasına ulaşmış, tartışılmış, kimi benimsenmiş, kimi reddedilmiş, revizyon (tashih) a tabi tutulmuş, nihayetinde sıradan bulunanlar düşünce tarihlerinde yerini almış, kök paradigma dediğimiz “Tanrı vardır yoktur”, “Evren kadimdir, hadistir”, “Evren yaratılmıştır, oluşmuştur”, “Gerçek varlık ideadır, maddedir”, “Zamanın geçmesiyle insanlık ilerlemektedir, gerilemektedir”, “Ahiret denilen ikinci bir evren (yaşam alanı) vardır, yoktur” gibi temel argümanlar insanın gündeminden hala düşmemiştir.

            Başka bir ürkek ateizm örneği de “İnsan en deli canlı türüdür, görünmez bir Tanrı’ya tapar, farkına varmaz ki, katlettiği bu doğa taptığı o görünmez Tanrı’nın kendisidir”. Tanrı sanki mutlaka görülecek bir varlıkmış gibi çıkarım yapılıyor. Doğayı sadece Tanrı’ya inananlar tahrip etmiyor. İnsan gördüğüne inanmaz, bilir. Duyu dünyasının algılamada yetersiz kaldığı varlığa inanılır. Spinoza tarafından “her şey Tanrı’dır, veya Tanrı her şeydir” olarak tanımlanan Panteizmin iddiası her şeyden önce aklın çelişmezlik ilkesiyle çatışır. Aklın çelişmezlik ilkesi, “Bir şey aynı zamanda ve mekanda hem kendisi hem başka bir şey olamaz”, der. Olur denildiği an, aklı çelişkiye düşürür. Aynı zamanda ve mekandaTanrı evren, evren Tanrı olamaz. Eğer Tanrı var değil de sözde bilgenin ifadesiyle delilerin zihni üretiyor deniliyorsa Tanrıdiye bir varlık yoktur, var olan sadece nesnel dünyadır, diyen Demokritos’un ve Tarihi maddecilerin materyalizmi zaten fikir piyasasında mevcut. Neden panteizmi, ateizme paravan yapma gereği duyuluyor?Aristo’dan beri “insan akıllı canlıdır” (homo sapiens ya da hayvanı natık) diye söylenir. Bu akıllı varlık, Tanrı’nın var olduğuna inandığında deli mi olur? Tanrı’ya inananlar deli, inanmayanlar akıllı demek akıllılık alameti midir? Din aklı olanı sorumlu tutuyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.